wolken, regen en sneeuw maken met geo-engineering

China wil in 2025 een systeem ontwikkeld hebben om het weer actief te beïnvloeden. In een gebied van 5,5 miljoen vierkante kilometer zal het kunstmatige regen en sneeuw maken met geo-engineering. Dat verklaart de Chinese overheid op haar engelstalige website.

Het gebied waar de ingrepen in het weer plaatsvinden is 1,5 maal zo groot als India. De aanpak wordt mogelijk dankzij doorbraken in fundamenteel onderzoek en sleuteltechnologieën, en dankzij verbeteringen in "alomvattende preventie tegen veiligheidsrisico's", zo zegt de publicatie.

groenopladen generic keuzehulp

Het programma moet bijdragen bij rampenbestrijding, landbouwproductie, noodhulp bij bos- en graslandbranden en het omgaan met ongewoon hoge temperaturen of droogtes.

China is al langer actief om het weer te beheersen om landbouwgebieden te beschermen en een heldere hemel te garanderen bij belangrijke evenementen. Zo zaaide het wolken voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking om smog te verminderen en regen te voorkomen. 

Geo-engineering niet onomstreden

Het opwekken van neerslag door middel van cloud seeding is al decennia bekend. Daarbij worden kleine hoeveelheden zilverjodide geïnjecteerd in wolken met veel vocht. Dat condenseert  vervolgens rond de nieuwe deeltjes, wordt zwaarder en valt uiteindelijk als neerslag neer.

Cloud seeding is een techniek uit de geo-engineering, populair vertaald als knutselen aan het weer en aan het klimaat. Door middel van verschillende technieken wordt getracht het weer te beïnvloeden om te veel droogte, neerslag of hitte te voorkomen. Zo zouden negatieve effecten van klimaatverandering kunnen worden tegengegaan en gebieden geschikter worden gemaakt voor landbouw.

Maar er is nog steeds weinig bekend over de werkelijke gevolgen die geoengineering op andere plaatsen kan veroorzaken. Sommige onderzoeken laten zien dat het risico op nog grotere ontwrichting van het klimaat dan nu al het geval is, groot is. 

Daarnaast bestaan er grote zorgen over de mogelijkheden om geo-engineering in te zetten als wapen in oorlogen.

Geo-engineering zal een belangrijk onderdeel zijn van het aanstaande zesde beoordelingsrapport van het IPCC dat in 2021 en 2022 zal worden gepubliceerd. Dat zal zeker tot nieuwe discussie leiden.

Lees ook: Knutselen aan het klimaat kan de crisis versnellen.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws