like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Coalitie verhoogt bod op Hemwegcentrale tot 5 miljoen

Van: op 30 maart 2017

hemwegcentrale nuonDe coalitie “Wij willen #Hemweg” krijgt steeds meer gewicht. Naast Gemeente Amsterdam, zijn nu ook Triodos Bank en Stichting DOEN aangehaakt bij Vandebron. Alle partijen zijn bereid 1 miljoen euro toe te voegen aan het initiële bod op de Hemwegcentrale. Één partij committeert ook 1 miljoen, maar wil nog niet in de publiciteit treden. Vorige week bood Vandebron al 1 miljoen euro, een bedrag dat werd afgeslagen door eigenaar Nuon. Als reactie daarop ondertekenden binnen enkele dagen meer dan 37.000 mensen hun petitie en ontving Vandebron duizenden positieve reacties. Nuon heeft aangegeven niet meer in gesprek te willen met Vandebron. Zij wachten nog steeds op een beslissing van de overheid.

Nuon is naar buiten gekomen met een prijs. De Hemwegcentrale zou in totaal 55 miljoen euro moeten kosten, waarvan 40 miljoen naar de 230 werknemers zou gaan. ‘Als Nuon bereid is om over de prijs te onderhandelen, dan zijn wij bereid om ons bod voor de aankoop van de centrale te verhogen. We hebben inmiddels 5 miljoen euro bijeengebracht voor de aankoop en het gereedmaken voor tijdelijk gebruik, doordat naast de Gemeente Amsterdam, nu ook Triodos Bank en Stichting DOEN zijn aangehaakt bij het initiatief “Wij willen #Hemweg”. Wij zijn zeer serieus,’ zegt Remco Wilcke, een van de oprichters van Vandebron.

Het grootste deel van de vraagprijs heeft Nuon gereserveerd voor een sociale regeling voor het personeel van de centrale. Het bod is altijd bedoeld als bijdrage om een goede regeling met hen te treffen, niet om alle kosten te dekken. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt immers bij Nuon. De 5 miljoen euro die de coalitie bereid is om te bieden kan gezien worden als een bijdrage voor deze compensatieregeling.

Nuon geeft aan dat de ontmantelingskosten 15 miljoen euro zijn. Als “Wij willen #Hemweg” de kolencentrale overneemt om hem een nieuwe bestemming te geven, dan wordt de ontmanteling doorgeschoven. De kosten hiervan vallen dan binnen die voor de toekomstige gebiedsontwikkeling. Daarmee vertegenwoordigt het potentiële bod een waarde van 20 miljoen euro.

Iedereen die de actie wil steunen, kan dit doen op wijwillenhemweg.nl.

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dan kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Anne schreef:

    Je kan de actie ook steunen door te doneren aan de volgende crowdfunding: https://hetekolen.amsterdam/

  2. Duurzame Fred schreef:

    Het gaat de goede kant op. Het niveleren van de vraagprijs is inderdaad een feestje. Van de oorspronkeljie vraagprijs Nuon van €200 mijloen naar de huidige vraagprijs van €55 miljoen. Het is een kwestie van tijd.

    De ontmantelingskosten kan terug gebracht worden tot €5 miljoen. Normaal was de kolencentrale met het personeel van een sloopbedrijf de kolencentrale geheel ontmanteld.

    Waarom wordt een deel van de centralen compachter gemaakt en bij elkaar in één hal geplaatst op hetzelfde locatie? Dan kan het nog dienst doen als de techniekmuseum van de 19e eeuw voor de jeugd van de toekomst. Ik denk dat er in de stad Amsterdam wel 100 vrijwilligers te vinden zijn, die daar een rol in kunnen vervullen.