De supermarktverkoop van vleesvervangers in Nederland is in 2017 explosief gestegen. De consumptie nam vorig jaar toe met maar liefst 17% ten opzichte van 2016. Ook de afzet van plantaardige variaties op zuivel toonde een groei met maar liefst 6,6%. Hiertegenover staat een daling in de retailverkoop (supermarkten) van vlees (-1,7%) en zuivel (-1,3%).
Volgens de Green Protein Alliance (GPA) – de brede maatschappelijke coalitie van bedrijven, wetenschap, onderwijs, kennispartners, NGO’s en de overheid – laten de cijfers zien dat steeds meer Nederlanders de smaak van plantaardige variaties waarderen. En dat anders gaan eten in het belang is voor gezondheid én klimaat. Tegelijkertijd stelt de GPA vast dat we nog lang niet een voor mens en milieu gezond evenwicht hebben bereikt.”
“De uitkomsten zijn illustratief voor de verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitconsumptie door consumenten”, zo stelt GPA-woordvoerder Jeroen Willemsen. “Het is een krachtig teken en goed nieuws. We zijn met z’n allen goed op weg om minder vlees en zuivel (dierlijke eiwitten) en meer noten, peulvruchten, paddenstoelen, vleesvervangers en zuivelalternatieven te eten. De duurzaamheidswinst die we op deze wijze realiseren is enorm. Iedereen begrijpt dat het simpelweg beter is om plantaardige eiwitten die voor menselijke consumptie geschikt zijn zelf op te eten, in plaats van ze aan dieren te voeren met alle verliezen van dien. En aan het aanbod ligt het niet: er zijn inmiddels talloze plantaardige eiwitrijke producten, voor elk moment van de dag.”
De data, afkomstig van marktbureau IRI verschijnen op de startdag van de Week Zonder Vlees, een initiatief van Isabel Boerdam dat mede mogelijk is gemaakt door de GPA. “We geloven in de kracht van maatschappelijke initiatieven en rolmodellen. Samen met vernieuwende producten, krachtige voorlichting én het benadrukken van de winst van een meer plantaardig voedselpatroon kunnen we de echte kanteling realiseren om het gewenste evenwicht te bereiken. De cijfers laten zien dat onze gezamenlijke inzet effect heeft. We moeten nu doorpakken”, concludeert Willemsen.
De GPA pleit in dat kader al langer voor grootschalige inzet van private en publieke middelen voor de maatschappelijke gedragsverandering naar een meer plantaardig eetpatroon. Gezien het publieke belang (volksgezondheid, duurzaamheid, economie) is een investering in permanente voorlichting van alle stakeholders inclusief de overheid een vereiste en essentieel.