Ben je benieuwd wat je zelf kan doen aan klimaatverandering? Frank Holleman onderzocht dit voor zijn boek ‘Ons Eten als Weg uit de Klimaatcrisis’. Samen met Frank startte ik Fork Ranger, waar we mensen met inzichten en recepten helpen om duurzamer te eten. We ontdekten dat er drie stappen zijn die een extra grote rol spelen in een duurzaam voedingspatroon.
Veel artikelen gaan over de oorzaken van klimaatverandering, maar wat zijn de oplossingen? Project Drawdown onderzocht de top 100 oplossingen die CO2 besparen. ‘Plant-rich diets’ en ‘Reduced Food Waste’ staan in beide scenario’s in de top 5, een stuk hoger dan elektrisch rijden of huizen isoleren.
Moet je vegetariër of veganist worden?
Kortom, anders eten kan een heel groot verschil maken. En daar hoef je echt niet vegetariër of veganist voor te worden. Een bekend onderzoek in de voedselwereld is de EAT-lancet studie. Zij keken naar hoe we 10 miljard mensen gezond en duurzaam kunnen voeden. En daar rolde het volgende voedingspatroon uit. In het boek staat ook uitgelegd wat de precieze hoeveelheden daarbij zijn.
Begin met kleine stapjes
Toch is het nog niet zo makkelijk om van een dag op de andere onze eetgewoontes aan te passen. Hoe kunnen we met kleine stappen starten die al veel uitmaken? Die vraag stelden we onszelf en zochten het uit aan de hand van wetenschappelijke literatuur. Hier vertellen we je kort de hoofdpunten en in het boek deelt Frank hoe hij dit zelf beleefde en in praktijk brengt.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
1) Minder rundvlees
Inmiddels is het algemeen bekend dat vlees de hoogste klimaatimpact heeft van alle voedselproducten. We kwamen erachter dat het 4x meer CO2 bespaart om elke dag rundvlees te vervangen door kip & varkensvlees dan 1 dag per week vegetarisch te eten. Dus niet eens minder vlees, maar gewoon ander vlees.
Rundvlees heeft zo’n hoge klimaatimpact omdat er enorme hoeveelheden voer (en dus land) voor nodig zijn om het vlees te produceren. Ook komt methaan – een veel krachtiger broeikasgas – vrij bij het herkauwen. Kippen en varkens zijn geen herkauwers en dus ligt de uitstoot lager.
2) Minder voedselverspilling
Ongeveer één derde van ons eten produceren we, maar eten we nooit op. Het gaat verloren ergens in de voedselketen of bij onszelf. In Westerse landen ontstaat verrassend genoeg de meeste voedselverspilling in de consumptie-fase: bij onszelf de keuken, in de keuken van restaurants en van cateraars.
Enkele Nederlandse onderzoekers hebben gekeken naar hoe het bij ons thuis gaat. Ze openden de afvalzakken en sorteerden alles. Vervolgens wogen ze de verschillende categorieën en ontdekten zo dat het meest weggegooide product – één vijfde van al het afval – brood is.
De belangrijkste eerste punt is om minder kieskeurig te zijn. We moeten ook de kapjes en korstjes van het brood eten. Als je die echt niet lekker vindt, is het misschien tijd om beter brood te kopen. Het tweede punt gaat over bewaren. De makkelijkste manier om brood vers te houden is om het in de vriezer te doen en alleen de sneetjes eruit te halen die je nodig hebt (en dus niet het hele brood in een keer). Meer praktische tips om voedselverspilling tegen te gaan, vind je in het boek.
3) Andere mensen uitnodigen
Wellicht had je dit niet als derde stap verwacht. We denken vaak aan meer seizoensgroente eten of producten van dichtbij. Toch maak je meer verschil door één ander persoon te inspireren om rundvlees te vervangen door kip dan in je eentje proberen alles perfect te doen. Eten is een sociaal gebeuren. En de oplossing naar een duurzaam voedingspatroon is dit ook.
Duurzamer gaan eten gaat in stapjes. Dit artikel is bedoeld als startpunt. Houd je van lezen? Misschien is het boek wel voor jou de beste manier. Het bevat trouwens ook 40 recepten waar je meteen mee aan de slag kan. Wel zo makkelijk. Liever elke dag een beetje meer inzicht? Download dan de gratis Fork Ranger app (alleen iPhone, binnenkort Android) met een dagelijkse story over duurzaam eten én recept.
Vanavond nog geen idee wat je wilt gaan maken? Onze Smokey Chili met koffie (echt waar!) is een favoriet van velen.