like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

De zinvolle innovatie van duurzaam speelgoed

Van: op 28 februari 2017

De voedselindustrie heeft zich al flink weten te ontwikkelen op een zeer positieve manier. Ook kledingbedrijven komen langzaamaan tot het besef dat het biologisch en vooral ook fair kan. Deze vooruitgang is gelukkig ook van toepassing op speelgoed. Tegenwoordig is er een ruim aanbod te vinden van duurzaam speelgoed. Lobbes.nl is hier bijvoorbeeld een grote aanbieder van. Dat kinderen veilig en verantwoord kunnen spelen is niet langer een wens, dankzij deze duurzame producten is dit werkelijkheid geworden.

 

Wat is duurzaam speelgoed?

Veel speelgoed wordt geproduceerd met een scala aan kunstmatige stoffen. Sommige fabrieken die een bulk aan speelgoed leveren, gebruiken zelfs schadelijke stoffen. Zo blijft de productie hoog, maar gaat dit uiteraard ten koste van de kwaliteit. Je kunt je ook afvragen in hoeverre dit veilig is voor kinderen. Speelgoed zonder schadelijke stoffen zijn bijvoorbeeld te vinden in natuurlijke materialen. Houten speelgoed is duurzaam, hoewel ook hier een addertje onder het gras kan zitten. Waar komt het hout bijvoorbeeld vandaan? Textiel speelgoed is ook redelijk duurzaam, maar hier kan er weer sprake zijn van een oneerlijk productieproces. In de regel is duurzaam speelwaar gemaakt van planten, waardoor hetgeen BPA, PVC, aardolie of andere schadelijke stoffen bevat.

 

De meerwaarde van duurzaam speelgoed

Duurzame speeltjes gaan lang mee. Dit in tegenstelling tot veel ander, vaak goedkoop, speelgoed, dat snel kapot gaat. Duurzaam speelwaar is daarnaast ook fair. Dankzij een eerlijke handel, waarbij de producent ethisch correct handelt en internationale milieuregels en bedrijfsnormen hanteert, is het uiteindelijke product tot stand gekomen op een gezonde manier. Geen enkele partij, de natuur inclusief, is uitgebuit. Daarnaast stoppen baby's alles in hun mond. Wanneer speelgoed niet gemaakt is van 100% natuurlijk materiaal, kan een baby zelfs schadelijke stoffen binnenkrijgen. Veel speelgoedproducenten spelen in op bijvoorbeeld de aantrekkelijkheid van het speelgoed, zoals het gebruiken van felle kleuren. Hiervoor gebruiken veel fabrieken chemische stoffen. Vaak doen ze dit omdat het een goedkopere oplossing is. Dit ten nadele van de natuur, de algehele gezondheid en de veiligheid van de gebruiker: het kind. Duurzame speelproducten leveren onwijs veel plezier dankzij de lange levensduur, het veilige materiaal en de eerlijke productie. Het is een aangenaam idee om kinderen op deze manier te laten spelen en zich te ontwikkelen.

Meer artikelen uit de categorie: Advertorial