like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Elektriciteitsnet wordt vrijer: meer leveranciers op een aansluiting

Van: op 28 februari 2017
energietransitie stroomleveranciers acmVanaf 2018 kunnen afnemers kiezen voor meerdere stroomleveranciers op een aansluiting. Een consument kan bijvoorbeeld een andere leverancier kiezen voor de laadpaal van zijn elektrische auto dan voor de stroomvoorziening thuis. En een bedrijf kan er bijvoorbeeld voor kiezen zijn zelf opgewekte stroom te leveren aan een andere leverancier dan van wie hij stroom afneemt.
Dat blijkt uit het ontwerpbesluit ‘Meerdere leveranciers op een aansluiting’ dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft gepubliceerd. Dit besluit is gebaseerd op een voorstel van bedrijven in de energiesector en is tot stand gekomen na een intensieve samenwerking tussen de ACM en de sector.
Henk Don, bestuurslid van de ACM: "Consumenten en bedrijven hebben op deze manier meer keuzes in leveranciers van wie zij stroom afnemen of aan wie zij stroom leveren. Dat kan hen geld opleveren. En het draagt bij aan de energietransitie, want het stimuleert elektrisch vervoer en zorgt voor meer concurrentie in duurzaam geproduceerde elektriciteit.”

Duurzame energievoorziening die ook betaalbaar en betrouwbaar is

De ACM ondersteunt verduurzaming van de energievoorziening. Die voorziening moet ook betaalbaar en betrouwbaar zijn. De ACM zorgt ervoor dat netbeheerders de investeringen in duurzaamheid kunnen terugverdienen, voor zover ze efficiënt zijn. Ze ziet er op toe dat de energiemarkt zo goed mogelijk zijn werk kan doen, door netbeheerders te reguleren en concurrentie op de markt te bevorderen.

Het voorgenomen besluit van is gebaseerd op een voorstel dat is ingediend door Netbeheer Nederland en de Nederlandse EnergieData Uitwisseling (NEDU).

 

Indienen zienswijzen

Het ontwerpbesluit ligt voor een periode van zes weken ter inzage en belanghebbenden kunnen in deze periode een schriftelijke zienswijze indienen. Bij de besluitvorming over dit voorstel betrekt ACM de ontvangen zienswijzen. De laatste dag waarop u uw zienswijze kunt indienen is 11 april 2017.

Op 30 maart 2017 vindt van 10.00 uur tot 12.00 uur een hoorzitting plaats.

Kijk hier voor meer informatie.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 


Reacties: (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Martin Hijink schreef:

  AVE:
  Inderdaad!
  Als producent zou ik m’n “1000 overtollige kWh” dus aan een andere leverancier kunnen slijten dan Greenchoice?
  Gewoon shoppen welke het meeste betaalt.

 2. AVE schreef:

  Martin, je hebt ook 2 afnemers. Jezelf en Greenchoice.

 3. Ron schreef:

  Meer leveranciers op een adres en niet meer adressen op een rekening. Dan zou de buurt eindelijk panelen bij de boer om de hoek op de loods kunnen leggen…

 4. Martin schreef:

  Grappig!
  Ik heb reeds 17 jaar twee leveranciers!
  Greenchoice en mijn eigen zonnepanelen.
  Eigenlijk niets nieuws onder de zon.