like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Duurzaamnieuws.nl aandeelhouder van Shell, via Follow This

Van: op 3 november 2015

Zou het niet geweldig zijn wanneer Shell zijn miljarden investeert in duurzame energie? Shell heeft de potentie om de energietransitie in een stroomversnelling te brengen. Dat is de droom van Mark van Baal, de oprichter van Follow This, een beweging van Shell-aandeelhouders die willen dat Shell het roer omgooit en zijn volle gewicht achter de energietransitie zet.

petershell

 

Op www.follow-this.org kan iedereen die hierin gelooft een aandeel Shell kopen (nu 30 euro, geen gift, maar een investering in de toekomst). Wanneer Shell het roer omgooit wordt je aandeel op lange termijn meer waard.

Vraag Offerte aan

Samen met bestaande aandeelhouders en pensioenfondsen, die ook voor de lange termijn beleggen, zorgen we ervoor dat Shell zich voldoende gesteund voelt om een stip op de horizon te zetten: Shell wordt een duurzaam energiebedrijf in 2030 door vanaf nu alle winsten uit fossiele brandstoffen te investeren in duurzame energie.

Follow This schaarde in een half jaar tijd al 650 nieuwe en bestaande aandeelhouders achter zijn missie, waaronder Peter van Vliet, hoofdredacteur van Duurzaam Nieuws. Samen hebben we nu ruim een miljoen euro aan groene Shell-aandelen.

Follow This en Duurzaam Nieuws zijn mediapartners geworden omdat ze dezelfde missie hebben: zorgen dat de wereld zo snel mogelijk op duurzame energie draait.

Volg Peter van Vliet en koop ook een groen aandeel Shell op www.follow-this.org.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (11)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Follow This schreef:

  Dank jullie wel voor de reacties en vragen. Hieronder de antwoorden van Follow This:

  @Marieke, er is een verschil tussen met één aandeel één keer per jaar het woord voeren en een beweging van aandeelhouders die dagelijks groeit en net zo lang doorgaat tot Shell zich voldoende gesteund voelt het roer om te gooien. Duurzaam Nieuws heeft een extra zet gegeven.
  Inderdaad: “goede vrienden vertellen elkaar wat ze echt denken, niet om de ander te beschadigen maar als bescherming voor ergere brokken”

  @Molinero, Follow This en de fossiel vrij bewegingen (met name ABP Fossiel Vrij) gaan hand in hand. We moeten de druk van alle kanten opvoeren, zodat de pensioenfondsen slechts één keuze hebben: aandelen Shell verkopen of de missie van Follow This steunen.

  @Peter, inderdaad het is én én. Én duurzame energie stimuleren en zorgen dat de fossiele industrie mee doet in plaats van afremt.

  @Henk, wanneer we Shell en de andere oliemaatschappijen niet mee krijgen in de energietransitie, dan zullen failliet gaan….. alleen pas over tientallen jaren. Tientallen jaren waarin ze nog heel veel olie uit de grond halen en CO2 in de atmosfeer pompen. Zou het niet geweldig zijn wanneer Shell en de andere oliemaatschappijen hun miljarden inzetten om de energietransitie te versnellen?

  @Harry, we hebben geen commissaris nodig om het roer om te krijgen. Wel een agendapunt en de steun van individuele aandeelhouders, bestaande grootaandeelhouders (families die al generaties Shell-aandelen in hun portefeuille hebben en zich daar steeds ongemakkelijker bij voelen) en pensioenfondsen (die onder steeds grotere druk staan om fossiel vrij te gaan, zie de andere reacties). Met deze drie groepen steunen we Shell om het roer om te gooien. Denk nog even terug aan ABN Amro en TCI.
  We komen onze strategie graag uitleggen op één van jouw seminars. Er mag gelachen worden. Veel plezier vrijdag.

  @Mary, inderdaad, we moeten aandelen in duurzame bedrijven kopen én activistische aandelen Shell. Wanneer we Shell en de andere oliemaatschappijen niet mee krijgen in de energietransitie dan zullen ze failliet gaan….. alleen pas over tientallen jaren. Tientallen jaren waarin ze nog heel veel olie uit de grond halen en CO2 in de atmosfeer pompen. Zou het niet geweldig zijn wanneer Shell en de andere oliemaatschappijen hun miljarden inzetten om de energietransitie te versnellen?

  @Hans, een Energie-Unie zal inderdaad goed zijn. Vandaag in Trouw: bedrijfsleven heeft grote invloed op duurzaamheidsbeleid overheden.

  @Jan, groene aandeelhouder via Follow This, dank je wel dat je Peter welkom heet.

  @alle Duurzaam Nieuws lezers die afgelopen dagen groene aandeelhouder van Shell zijn geworden: welkom bij Follow This!

 2. Marieke v d bos schreef:

  Het idee is al een tijdje toegepast, al jaren hebben mensen een aandeeltje en maken daarmee gebruik van spreekrecht op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering (AHV) van sHell. Blijkt dat alle besluiten dan al grotendeels vast liggen en dat die AHV voor de Buhne is.
  In ieder geval vind ik het zinloos elkaar te ver/be/oordelen. Dat is iets van het oude systeem. In het nieuwe systeem van vrede, respect voor het leven en eerlijke verdeling weten we dat we allemaal een zijn. De grote aandeelhouders zijn daar niet en de AHV lijkt meer een koffie-uurtje voor dromende 80+ kapitalistjes.

  Als je het in groter perspectief zet moeten we eerlijk zijn: waar we roepen dat Alex en Rutje in China over mensenrechten moeten spreken, we voordat we met shell in gesprek gaan voorwaarden moeten stellen de mensenrechtenschendingen te stoppen. In oorlogen met wapens spreek je een staakt het vuren af, dat praat wel zo rustig. De talloze door dure rechtszaken afgedwongen herstel- en compensatie-maatregelen moeten uitgevoerd zijn. Communicatie met de grote bedrijven is bijna niet te doen, omdat er een cultuur heerst van verdraaide waarheid en feiten. Zij komen constant met nieuwe strategieen om hun belangen te dienen. Zij zien ons, behalve Groningen, als hun vrienden, die af en toe douceurtjes ontvangen, waardoor we niet in opstand komen. De rest van de wereld is hun dienaar cq gebruiksvoorwerp. Zelfs als wij hier teveel de waarheid vertellen wordt ons leven op de meest verrassende manieren ondraaglijk of onmogelijk gemaakt. Hebben dictatoren van de grote bedrijven geleerd? Ik weet in de geschiedenis niet een voorbeeld waar een dictator door een goed gesprek is vertrokken of overgestapt op menslievend beleid. Maakt niet uit allemaal, maar goede vrienden vertellen elkaar wat ze echt denken, niet om de ander te beschadigen maar als bescherming voor ergere brokken. Daar wens ik degenen die dit van plan zijn veel succes mee. Enig psychologisch inzicht is niet overbodig.

 3. Molinero schreef:

  Als enthousiast supporter van FossielVrij.nl heb ik er bij mijn pensioenfonds al meerdere malen op aangedrongen om de investeringen in de fossiele industrie terug te trekken en toeter ik luid in mijn omgeving rond dat iedereen dat zou moeten doen! Hoe kan ik aan diezelfde omgeving nu uitleggen dat ik, weliswaar voor het goede doel, plotseling aandelen Shell ga kopen?? Lopen beide bewegingen, GoFossileFree en FollowThis elkaar nu niet gigantisch voor de voeten met Big Oil lachend in zijn vuistje?

 4. redactie schreef:

  Beste Henk, ik begrijp je emotie en je redenering best. Maar ik wil nog een poging ondernemen om je mee te nemen in een bredere visie.
  Je spreekt over ‘De nodige politieke wilskracht om niet langer deel te nemen aan de fossiele terreur’. De realiteit dwingt ons te erkennen dat die er (voorlopig) niet is, in ieder geval onvoldoende.

  Verder gaan we als milieubeweging ook niet ‘massaal geld stoppen’ in fossiel. Wat we doen is stem- en spreekrecht kopen om een onderneming van binnen uit te helpen verduurzamen. Om belangrijke duurzame onderwerpen op de agenda te krijgen, zodat ze in elk geval niet onbesproken kunnen blijven. En zodat andere aandeelhouders door kunnen krijgen dat een duurzame transitie ook in het belang van Shell kan zijn. Ik berekende in een eerder commentaar al hoeveel schone energie en schoon kapitaal er gewonnen had kunnen worden, als de afschrijvingen in Alaska in zonne-energie geinvesteerd zouden zijn. ( https://www.duurzaamnieuws.nl/shell-stopt-olieboringen-in-alaska/ )

  Door bedrijven als Shell weg te wensen, verdwijnen ze nog niet. Daar moet je iets voor doen. Ze helpen om zich aan te passen aan een nieuwe werkelijkheid bij voorbeeld.

  Ik denk ook dat extremistische, fundamentalistische of eendimensionale denk- en doewijzen niet bij duurzaamheid passen. Het is én én. Creatief en innovatief middelen inzetten om je doel te bereiken. Ik hoop dat je daar oog voor krijgt.

  Peter van Vliet

 5. henk de vries schreef:

  Beste redactie, u verwart hier democratie met kapitalisme. Een gekocht stemrecht zoals hier aangeboden zou ik niet democratisch durven noemen. Democratie, zeker in combinatie met recht, heeft de toolbox om juist van buitenaf de wanpraktijk die Shell is aan te pakken. De nodige politieke wilskracht om niet langer deel te nemen aan de fossiele terreur dient echter vanuit ons te komen. Wat voor signaal geven we af als milieubeweging als we ons geld massaal zouden stoppen in de partij die het probleem veroorzaakt heeft?
  Dit past totaal niet bij de kritische houding die ik van duurzaamheidsnieuws gewend ben. Waarom zou je geld stoppen in de financiering van het probleem als er zo veel goede alternatieven zijn? Duurzaamheidsnieuws weet als geen ander welke fantastische en sympathieke initiatieven er in Nederland zijn. Shell prefereren voor uw eigen achterban (geheel MVO Nederland) is een belediging voor ieder project of bedrijf besproken op deze site.

  End the world: buy Shell

 6. redactie schreef:

  Beste Henk, kijk eens rond in je omgeving naar iemand die je het beginsel van democratische besluitvorming kan (wil?) uitleggen. En laat ons dan weten wie die held is.

 7. henk de vries schreef:

  Wat een aandoenlijk naief idee. In ander nieuws: Laten we ons met z’n allen ons aansluiten bij ISIS en proberen het kalifaat vrouwvriendelijker te maken. Demoniseren heeft geen zin, alleen als we vriendelijk doch dringend onze goede bedoelingen tonen dan komt het vanzelf goed.

  Sommige schepen zijn niet van binnenuit te keren. Het torpederen van dit schip (bijvoorbeeld door middel van de carbon bubble collapse zoals de fossielvrij campagne beoogt) is in alle opzichten een duurzamere oplossing.

  Okee, nog 1 onsmakelijke metafoor om het punt echt duidelijk te maken: je vraagt toch ook niet om te investeren in de kinder-porno branche in de hoop dat als we maar blijven vragen of de leeftijd omhoog kan het hopelijk ergens in de toekomst boven de 18 uitkomt?
  Leg mij alsjeblieft uit hoe dit plan anders is dan dit geschetste scenario.

 8. harry waterbase schreef:

  Welkom naïef Nederland bij deze beurshandel. Je koopt de aandelen te duur. Pas als je zoveel aandelen hebt, dat je een commissaris mag leveren. Pas dan kan je wat beginnen.
  De bedenkers zijn wereldvreemd op de beurs.
  Vrijdag heb ik een seminar op de beurs en zal het verhaal vertellen en de zaal zal plat liggen van het lachen.
  jullie zijn zeker socialisten totaal geen contact met de werkelijkheid.

 9. Mary Ritsema schreef:

  Vreemd, jullie vragen om aandelen Shell te kopen om zo invloed uit te oefenen. Luistert Shell niet, dan kan het dus ook zo zijn dat aandeelhouders helpen om de milieuvervuiling verder te bevorderen en dus met geld van mensen die duurzaam willen.
  Is het niet simpeler om aandelen te kopen in echte duurzame bedrijven!

 10. Hans Bienfait schreef:

  Alle lezers worden van harte uitgenodigd voor het symposium over de Europese Energie-Unie om de idee van follow this daar naar voren te brengen:

  Energie-Unie goed voor het klimaat?

  | Kan een Europese Energie-Unie bijdragen aan een duurzamer Europees Energiebeleid?

  Wat: Een Europese Energie Unie voor een duurzaam Europa?

  Waar: Het huis van Europa, Korte Vijverberg 5/6, 2513 AB Den Haag (vlakbij het Binnenhof)

  Wanneer: vrijdagmiddag 13 november, inloop van 13:30 tot 14:00. Programma van14:00 – 17.00 uur.

  Wie: Sprekers: Prof. dr. Ir. Pier Vellinga, hoogleraar klimaatverandering, WUR
  Pierre Bernard, CEO van “Friends of the Supergrid”

  Forum: Anne-Marie Mineur, Europees Parlementslid SP

  Gerben-Jan Gerbrandy, Europees Parlementslid D66

  Jesse Klaver, tweede kamerlid GL nog niet definitief

  Opgave: geen kosten, opgave wel verplicht ([email protected] )

  Europa gebruikt heel veel energie, en dat leidt tot steeds meer problemen. De EU wordt steeds afhankelijker van derden en moet het voor honderden miljarden Euro’s per jaar aan energie importeren. Het toenemende energieverbruik leidt tot meer CO2 uitstoot en gevaarlijke klimaatverandering. De vraag die op de bijeenkomst van VZKC centraal is: “kan een Europese Energie Unie bijdragen aan een duurzamer Europees Energiebeleid?”

  De EU is in 1951 opgericht door Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, België en Luxemburg. Doel was om de voormalige aartsvijanden Frankrijk en Duitsland te laten samenwerken, en de levering van kolen en staal voor de wederopbouw te garanderen. De EGKS is in vele stappen steeds verder uitgebreid: meer landen werden lid, en nieuwe beleidsterreinen werden toegevoegd. De laatste stap was de oprichting van EU, in Lissabon, 2009.

  Met de oprichting van een Europese Energie Unie is de cirkel weer rond en keert de EU terug naar haar basistaak: het veiligstellen van de Europese energievoorziening . De context is echter radicaal anders. Europa produceert niet langer haar eigen energie, maar is bijna volledig afhankelijk van derden. (2/3 als je kernenergie meerekent) De mondialisering heeft doorgezet, en Europa is niet langer het machtscentrum van de wereld. Klimaatveranderingen dwingen tot radicale verduurzaming.

  Individuele landen zijn te klein om het verschil te kunnen maken. Toch komt een Europees Energiebeleid moeilijk op gang. Staten beschouwen het energiebeleid teveel als eigen domein, en willen geen bevoegdheden afstaan. Twee aansprekende voorbeelden. Ten eerste: Duitsland onderhandelt zelfstandig met Rusland over de aanleg van gasleidingen, en houdt te weinig rekening met de belangen van de EU als geheel. Ten tweede, in het bijzonder relevant voor VZKC: de zuidelijke landen (Spanje, Italië, Griekenland) ontwikkelen zonnekrachtcentrales teveel op eigen kracht, en te weinig in een Europese samenwerkingsverbanden. Hierdoor gaat de ontwikkeling veel minder snel dan mogelijk.

  Deze onderwerpen, en nog veel meer, zullen op de 13e de revue passeren. Wees erbij en laat uw stem horen.

  Tot de 13e

 11. Jan Juffermans schreef:

  Welkom Peter, bij de aandeelhoudersgroep die gaan voor Fossielvrij investeren.