like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Duurzame hosting: hoe gaat dat in z’n werk?

Van: op 3 oktober 2019

Duurzame hosting is alleen mogelijk wanneer een hostingprovider gebruik maakt van groene energie. Datacenters verbruiken veel energie en consumenten worden zich steeds bewuster van dit feit. Zo komen steeds meer mensen erachter wat het effect is van urenlang Netflix kijken op het milieu. De verduurzaming van hosting begint dus eigenlijk bij het opwekken van groene energie. 

Wat is websitehosting precies?

Wanneer je een website hebt dan moet deze ook gehost worden. Dit houdt in dat de website online wordt gehouden. Websitehosting is als het ware het huren van online opslag en geheugen op een server. Deze server staat in een datacenter. 

Aanbieders van hosting werken op groene stroom

Veel bedrijven die hosting aanbieden, beseffen dat elke website ter wereld het milieu belast. De gebruikte datacenters staan voor het gebruik van meer dan één procent van het totale energieverbruik en dat cijfer neemt met de jaren alleen maar toe. Het besef is er dus, en dat uit zich in allerlei manieren waarop deze aanbieders van hosting proberen duurzaam of duurzamer te worden. Zo kun je als aanbieder draaien op groene stroom door gebruik te maken van bijvoorbeeld windenergie.

Bomen planten vanwege de CO2-uitstoot

Wat ook kan om aan duurzame hosting te doen, is meewerken aan CO2-compensatie. Zo kun je als bedrijf deelnemen aan allerlei projecten die voor een gezondere wereld moeten zorgen. Er zijn bijvoorbeeld projecten gericht op het behoud van bomen. Aan de hand van de CO2-uitstoot, compenseert een bedrijf dit door het (laten) planten van nieuwe bomen in de wereld mogelijk te maken. Dus per eenheid CO2, staat een boom. Een prima initiatief voor het steeds verder terugbrengen van de uitstoot.

Iedereen komt zoveel mogelijk met de fiets naar kantoor

Duurzame hosting zie je ook nadrukkelijk terug in de bedrijfsvoering en in het bewust bezig zijn van de medewerkers over het thema duurzaamheid. Zo kiezen steeds meer mensen ervoor om op de fiets te stappen of het openbaar vervoer te gebruiken. Moet je vaak de weg op, dan stelt de werkgever niet langer stinkende diesels beschikbaar, maar wordt meer en meer gekozen voor elektrische auto’s. En uiteraard beschikt het pand waarin gewerkt wordt over energielabel A. Criticasters noemen het een druppel op de gloeiende plaat en plaatsen hun vraagtekens bij de termen duurzaam en groen. Onterecht dus, en bovendien: ook een lekkernij als een poffertje begint als een druppel op de gloeiende plaat. En hoeveel mensen genieten daar niet van. 

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws