like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Een op vijf Nederlanders denkt dat groene stroom niet bestaat

Van: op 24 juni 2019

groene stroom checker zonnepanelen SDE+

Er is nog veel onwetendheid over groene stroom. Maar liefst een op de vijf Nederlanders denkt dat het niet bestaat. Van de Nederlanders met groene stroom, maakt 55 procent geen onderscheid tussen Nederlandse en buitenlandse. Dat blijkt uit onderzoek van klimaatstichtingHIERonder 2.748 respondenten, die deze week de geactualiseerdeGroene stroom checkerpubliceert.

Alleen Nederlandse groene stroom draagt bij aan klimaatdoelstellingen

Eva van der Weiden van HIER: “Op dit moment is nog maar 15% van alle stroom die in Nederland wordt gebruikt duurzaam opgewekt. Alleen door voor Nederlandse groene stroom te kiezen, draag je eraan bij dat het aanbod van duurzame energie in ons land groeit en komen de doelstellingen uit de Klimaatwet dichterbij. Zo hoeven we steeds minder gebruik te maken van kolen of aardgas. Groene stroom uit het buitenland is alleen op papier groen, maar zorgt niet voor meer duurzame energie.”

Fairphone 3_Staring lady

Minder dan de helft van respondenten met groene stroom kiest voor Nederlandse

Een derde (32%) van de respondenten met groene stroom wil het liefst Nederlandse groene stroom en 8% kiest zelfs bewust voor stroom van een specifiek project in Nederland. Een ruime meerderheid maakt het echter niet uit waar hun groene stroom vandaan komt of weet niet wat het verschil is.

Vooral mannen geloven niet dat groene stroom bestaat

Van alle respondenten geeft 41% aan dat zij groene stroom hebben, ruim een kwart (26%) heeft geen groene stroom en maar liefst een vijfde (20%) geeft aan niet te geloven dat groene stroom bestaat. Mannen zijn met 24% wantrouwender dan vrouwen (16%). Verder weet 14% niet of zijn stroom groen of grijs is.

Groene stroom checker

Deze week publiceert HIER de geactualiseerde Groene stroom checker. Met deze tool controleren gebruikers makkelijk de samenstelling van alle groene stroomproducten die in Nederland worden aangeboden. Alleen groene stroom die in Nederland wordt opgewekt is écht groen.

De informatie is gebaseerd op de meest recente stroometiketten die energieleveranciers jaarlijks in mei moeten publiceren aangevuld met informatie die HIER bij energieleveranciers opvraagt over de herkomst van deze stroomproducten.

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws