Een gezin uit Tuvalu heeft in Nieuw-Zeeland asiel gekregen omdat hun land bedreigd wordt door de gevolgen van de klimaatverandering. Daarmee zijn ze de eerste formele klimaatvluchtelingen.
Eerder dit jaar probeerde een man uit Kiribati al asiel aan te vragen op grond van de klimaatverandering, maar die aanvraag werd geweigerd. Dat het gezin uit Tuvalu mede door de gevolgen van klimaatverandering de asielstatus kreeg, zien waarnemers als een een belangrijke symbolische stap.
Het gaat om een uniek geval: het gezin woonde al sinds 2007 in Nieuw-Zeeland, beide kinderen zijn er geboren, en het gezin heeft er heel wat familieleden.De vader heeft een diploma als leerkracht maar werkt als klusjesman omdat hij maar geen werkvisum te pakken kreeg. In november 2012 vroeg het gezin voor het eerst asiel aan, maar dat werd in maart vorig jaar geweigerd. In de beroepsprocedure kreeg het gezin alsnog gelijk op humanitaire gronden.
De commissie oordeelde dat de “uitzonderlijke omstandigheden het onrechtvaardig en hard zouden maken” om het gezin terug te sturen naar Tuvalu.”Terecht”, zegt Trevor Zohs, de advocaat die het gezin verdedigde tijdens de beroepsprocedure in The New Zealand Herald. “Heel wat mensen die terugkeren krijgen te maken met ziekte omdat ze vervuild water drinken. Het eiland is poreus, dus zelfs als het niet overstroomd is, worden de rotsen geïnfiltreerd.”
Tot nog toe zijn de klimaatverandering en de stijgende zeespiegel niet officieel erkend door de Internationale Vluchtelingenconventie als een legitieme reden.