like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Eneco en Mitsubishi bouwen grootste batterij van Europa

Van: op 9 april 2017

batterij energieopslagEneco en Mitsubishi Corporation (MC) starten in Duitsland binnenkort met de bouw van Europa’s grootste batterij, onder de naam EnspireME. Met de batterij kunnen zij straks reservecapaciteit aan het Europese elektriciteitsnet leveren. Daarnaast onderzoeken beide partijen de mogelijkheid om de overproductie van lokale windstroom op te slaan.

Duitsland loopt dankzij de Energiewende voorop in de verduurzaming van haar energievoorziening. Een groeiend aantal windmolens en zonnepanelen neemt daardoor de stroomproductie van bestaande fossiele energiecentrales over. Deze centrales hebben echter nog een rol: ze houden het stroomnet in balans door reservecapaciteit aan te bieden. De batterij kan deze rol als primaire reserve overnemen en is daarmee een duurzaam alternatief voor de back up van kolen- en gascentrales.

De bedrijven beginnen in de zomer met de bouw van het batterijsysteem. De batterij komt naast een transformatorstation in het Duitse Jardelund in de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Deze deelstaat grenst aan Denemarken en levert een grote bijdrage aan de Duitse energietransitie. In dit gebied komt de stroom van grote windparken op land en op het Duitse deel van de Noordzee samen om verder getransporteerd te worden naar andere delen van Duitsland. De nabijheid van het transformatorstation maakt het mogelijk dat de batterij een rol speelt om energieverlies – zogenaamd blindvermogen – bij het station tegen te gaan. In eerste instantie zal de batterij ingezet worden op de primaire reserve markt. Op deze markt kopen netbeheerders reservecapaciteit in die ze nodig hebben om de noodzakelijke 50 Hertz frequentie op het elektriciteitsnet te garanderen.

 

Onderzoek opslag lokale windenergie

Eneco en Mitsubishi Corporation onderzoeken ook hoe lokale windparken aangesloten kunnen worden op de batterij, gesteund door de Duitse federale staat Sleeswijk-Holstein. Als er sprake is van overproductie door lokale windparken of een overbelasting van het elektriciteitsnet, kan de windenergie in een deel van de batterij worden opgeslagen. Het elektriciteitsnet wordt hierdoor minder belast. En het zorgt ook voor een financieel voordeel voor de eigenaren van windparken, omdat de opgeslagen windenergie op een gunstiger moment aangeboden kan worden aan de markt.

De batterij is een lithium-ion-systeem met een vermogen van 48 MW en een opslagcapaciteit van meer dan 50 MWh, vergelijkbaar met het gemiddelde energieverbruik van meer dan 5.300 Duitse huishoudens voor 1 dag. Het batterijsysteem, inclusief stroomconversie- en bedieningssysteem wordt geleverd door NEC Energy Solutions, een leverancier van grote energieopslagsystemen. Naar verwachting wordt de batterij eind 2017 in gebruik genomen.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 


Reacties: (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. henkz schreef:

  In Amsterdam komt ook een grote battarij. Dit is ook alleen voor de handel: https://www.deingenieur.nl/artikel/voetbalstadion-wordt-stroombedrijf

 2. Henk Daalder Pak de Wind schreef:

  De auteur van dit artikel snapt niet helemaal waarom dit soort projecten gedaan worden. Het heeft eigenlijk niets met windenergie te maken, en met “opslag” ook niet.
  Windstroom heeft voorrang op het net. Dus die stroom wordt nooit opgeslagen, maar direct verbruikt.

  Dit soort opslag kun je zien als de accu van een ouderwetse hybride auto.
  De vraag naar stroom varieert de hele dag in een bepaald patroon, dat is redelijk voorspelbaar.
  Als de vraag op een bepaald moment varieert, moet er ergens een centrale op of afgeregeld worden. Dat spreken ze onderling af. Een centrale regelt in grote stappen. Een centrale kan er 10 minuten over doen om harder of zachter te draaien.
  Maar de vraag varieert Veel sneller.
  Daarom zijn er diesel generatoren die net als een automotor snel gas kan geven, of afremmen.
  Ipv die diesel generatoren, ze werken ook op aardgas, kun je ook een grote accu gebruiken. Deze accu wordt dus gebruikt om de grote stappen die centrales zetten glad te strijken met precies op maat regelen.
  In Borssele staat ook zo’n accu gebouw

 3. henkz schreef:

  Inderdaad 600/50 = 12. Dat verandert de strekking van de reactie echter niet. Deze batterij is niet van betekenis voor duurzame energie en alleen maar voor speculatie: inkopen als de prijs laag is, en verkopen als de prijs hoog is. Voor het wegnemen van pieken zijn de verbindingen tussen landen veel meer van belang:
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_elektriciteitsmarkt#Im-_en_export_van_elektriciteit

 4. Roel schreef:

  600:50=12…

 5. bert schreef:

  EN geef nu eens de relevantie van zo’n batterij-opslag in harde praktijkfeiten weer..

  Ik lees een vermogen van 48 MW. EN,… een opslagcapaciteit van 50 MWh.. !!

  Ik ben geen absoluut deskundige dus jullie moeten me helpen.. Een gascentrale van slechts 600 MW levert in 1 uur 600 MWh ! Heb ik dat juist ??

  Dus 600 MWh : 50 MWh (opslagcapaciteit “”enorme”” batterij) = 30

  De gascentrale pompt die ENORME batterij in 1 uur,.. 30 keer vol !

  In slechts twee minuten pompt een stroomcentrale van slechts 600 MW de ENORME batterij vol..

  Dus dat geldt ook voor een windmolenpark van 600 MW zoals Geminipark in de noordzee…

  Dus deze ENORME batterij is voor opslag NIET van betekenis.. Het kan slechts de produktie van 2 minuten bij optimale windkracht opslaan…

  Het is puur voor minimale correcties.. Ik heb wel eens begrepen dat dit heel snel kan.. Lichte balancering..

  Na een kleine duizenden keren op en afladen van de batterij moet je ze vervangen..

  Dus even een paar minuutjes gas minderen in de gas of kolencentrale is een veel betere en goedkopere oplossing voor dit schijnprobleem waar mini batterijtjes voor opgetuigd worden.

 6. Duurzame Fred schreef:

  Een mooi iniatief van Eneco. Het zou beter zijn, als Eneco zijn klanten in dit project betrekt en mee laat financieren. Ik zou wel eens een ‘eindeleven’ polis willen afsluiten. Hiermee creëer je een nieuw verdienmodel voor een begrafenispolis.

  Eneco kan dan mij, als ik onverhoopt te komen overlijden, mij duurzaam cremeren. Dat lijkt mij beter dan dat het in de diepe zakken van de begravenisondernemer gaat. Zo kan ik de aarde mooier achterlaten voor mijn familie, collega’s, vrienden en buurtgenoten.