like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Europa wil energieverbruik met een derde verminderen

Van: op 27 juli 2014

poololieEuropese lidstaten moeten hun energie-efficiëntie met 30 procent verbeteren tegen 2030, stelt de commissie voor in nieuwe richtlijnen. Zo moet ook de afhankelijkheid van Rusland verminderd worden.

De laatste maanden was er heel wat te doen over de nieuwe richtlijnen, omdat grote industriegroepen zich verzetten tegen een bindende doelstelling, en milieugroeperingen tegelijk ijverden voor een doelstelling van 40 procent.

Dat er nu toch een bindende doelstelling wordt voorgesteld, heeft veel te maken met crisis in Oekraïne en de Europese afhankelijkheid van Russisch gas. "Onze doelstelling vormt de basis om de EU naar een grotere energiezekerheid te leiden, naar innovatie en duurzaamheid, en dat op een betaalbare manier", zegt Günther Oettinger, Europees Commissaris voor Energie. "We willen hiermee het juiste signaal geven aan de markt en verdere investeringen in energiebesparing aanmoedigen, die bedrijven, consumenten en het milieu ten goede komen."

Fairphone 3_Staring lady

Europees Commissaris voor Klimaatactie Connie Hedegaard windt er geen doekjes om: "De Commissie geeft hiermee een sterk signaal af over energie-efficiëntie", zegt ze. "Dat is goed nieuws voor het klimaat. Het is ook goed nieuws voor investeerders, en het is erg goed nieuws voor de Europese energiezekerheid en onafhankelijkheid. Het betekent ook niet zo goed nieuws voor Poetin."

De nieuwe doelstellingen tegen 2030 zijn de opvolger van de bestaande doelstellingen tegen 2020. Die leggen een besparing van 20 procent op. Maar het is niet helemaal zeker dat de EU die zal halen.Volgens de huidige schattingen zou de EU in 2020 stranden op zo'n 18 à 19 procent. Toch kunnen de lidstaten de 20 procent nog halen, als ze de wetgeving die nu al is goedgekeurd in haar geheel implementeren.

Bron: IPS

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. P. Lomito schreef:

    We hadden al enkele decennia geleden kunnen beginnen met het bouwen van goed geïsoleerde woningen maar daar heeft de overheid een stokje voor gestoken door de vereiste isolatienorm slechts mondjesmaat op te schroeven. Daardoor bouwen we tot op vandaag matig geïsoleerde woningen die op papier heel energiezuinig zijn dankzij compensatie met installatietechniek (warmtepompen, zonnepanelen).

    Daardoor is onze huidige woningvoorraad zeer energieverspillend, een gemiddelde woning verbruikt zo’n 1.500 m³ aardgas voor ruimteverwarming terwijl dit met goede isolatie is te reduceren tot zo’n 500m³ per jaar, dus niet een besparing van 1/3e maar 2/3e…

    Maar onze overheid is verslaafd aan de verkoop van gas vanwege de hoge belastinginkomsten en zal die bron niet snel opgeven.

    Boodschap: isoleer je woning!!!