like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Gemeenteraad Amsterdam wil productie giftige brandstof stoppen

Van: op 30 november 2016

giftige brandstof amsterdam trafigura vitolDe gemeenteraad van Amsterdam wil af van de productie van giftige brandstof voor Afrikaanse landen in de Amsterdamse haven. In een motie van D66, GroenLinks, PvdA, SP en Partij voor de Dieren wordt het college opgedragen bindende afspraken daarover te maken met de bedrijven die de brandstof produceren. Milieudefensie vindt het “super dat Amsterdam stelling neemt en alles doet wat ze kan om deze smerige praktijken te stoppen”.

In september publiceerde de Zwitserse organisatie Public Eye een rapport over de productie en export van de brandstof. In de havens van Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen wordt op grote schaal brandstof voor de Afrikaanse markt geproduceerd die zo smerig is, dat het in de Europese Unie verboden is. Onder de producenten zijn Trafigura, bekend van het schandaal rond het dumpen van afval door het gifschip de Probo Koala, en het Nederlands-Zwitserse Vitol.

Opslagtanks

Voor de productie van de giftige brandstof gebruiken de bedrijven opslagtanks waarin verschillende soorten brandstoffen gemengd worden. Vooral het hoge zwavelgehalte is schadelijk. In EU-landen mag in benzine en diesel 10 ppm (parts per million) zwavel zitten. In veel vooral West-Afrikaanse landen zijn die normen vele malen hoger. Public Eye heeft aan de pomp monsters genomen in acht Afrikaanse landen en kwam voorbeelden tegen tot wel 3780 ppm.

Schaamteloos

“Het is schaamteloos dat deze bedrijven deze smerige zooi durven te verkopen. De brandstof zorgt voor enorme luchtvervuiling en is daarmee zeer schadelijk voor de volksgezondheid.”, aldus Bram van Liere van Milieudefensie. De organisatie heeft vorige maand ingesproken bij de gemeenteraad om de zorgen kenbaar te maken. Van Liere: “Nu Amsterdam laat zien wat een gemeente kan doen aan dit probleem, kunnen wat ons betreft Rotterdam en Antwerpen niet meer achterblijven.”

 

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!