like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Hagenaars verdienen geld met duurzame verwerking grondstoffen

Van: op 14 september 2016

foodwasteDe gemeente Den Haag organiseert in partnership met Climate-KIC een 24-uurs Grondstoffen Event op 28 oktober 2016. Hagenaars zijn uitgenodigd hieraan mee te doen en kunnen zich vanaf nu opgeven.

Dag in dag uit rijden vanuit Den Haag maar liefst 75 vrachtwagens naar Afvalverwerking Rijnmond. Dagelijks produceren de Haagse huishoudens per persoon 1 kilo afval. Daar zit dan nog niet eens het bouwafval en afval van bedrijven bij. Den Haag gaat deze afvalberg te lijf en nodigt Hagenaars uit mee te denken over hoe de potentiele grondstoffen opnieuw gebruikt kan worden. Door mee te doen met de Climathon op 28 oktober van Climate-KIC, gaan zij de uitdaging aan om in 24 uur innovatieve oplossingen te bedenken. Hagenaars kunnen zich tot 30 september opgeven via de website climathon.climate-kic.org.

Vraag Offerte aan

 

Wereldwijd

De Climathon is een 24-uurs evenement en wordt georganiseerd door Climate-KIC, in samenwerking met 121 steden over de hele wereld. Op 28 oktober 2016 gaat in elke stad een groep inwoners aan de slag met klimaatuitdagingen van hun eigen stad. Binnen 24 uur komen de deelnemende inwoners met oplossingen om de uitdagingen het hoofd te bieden. Een jury beoordeelt de haalbaarheid van de oplossingen. Zijn oplossingen haalbaar, dan wordt in overleg met de betreffende gemeente, bekeken in hoeverre de inwoners zelf de innovatieve oplossing(en) in praktijk kunnen brengen.

 

Den Haag afval neutraal

Een behoorlijk gedeelte van het afval dat in Den Haag wordt geproduceerd, wordt verbrand. Zowel het vervoer naar de afvalverwerking als het verbranden van het afval is slecht voor het milieu en kost handen vol met geld. Ook gemeente Den Haag bouwt aan een CO2-neutrale stad en dan moeten er oplossingen gevonden worden om het afval in de stad te houden. Het idee is om zoveel mogelijk afval her te gebruiken. Naast dat dit de CO2-uitstoot vermindert, zorgt dit er ook voor dat minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van de bestaande grondstoffen. Op deze manier wordt Den Haag afval neutraal; afval in de stad, gaat niet meer uit de stad.

Voor Den Haag is de Climathon een uitgelezen kans om inwoners nog meer te betrekken bij haar klimaatuitdagingen. Den Haag is bezig om samen met de inwoners zogeheten 'cyclifiers' te bedenken. Inwoners hebben bijvoorbeeld de volgende oplossingen bedacht: pallets gebruiken als plantenbak, op koffiedik oesterzwammen kweken, soep maken van weggegooide groente, zeep maken van sinaasappelschillen. Maar er is nog zoveel meer te bedenken. Een voordeel om het samen met Climate-KIC te doen, is dat De Haag straks toegang heeft tot een wereldwijde ideeënbank. Andere gemeenten komen ook met oplossingen die binnen Den Haag goed kunnen werken en andersom kunnen zij met de oplossingen van Den Haag aan de slag.

Aanmelding voor 30 september
Hagenaars kunnen zich voor 30 september opgeven via de website climathon.climate-kic.org. Rond de 20 inwoners, ondernemers, dienstverleners, wetenschappers, studenten, etc. kunnen meedoen aan de Climathon.

Lees meer over: , , ,

Meer artikelen uit de categorie: maex, Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws