like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Herstel na COVID soms zwaarder dan ziekte zelf

Van: op 23 mei 2020

ziek covid

Bijna alle publicaties over corona en covid-19 gaan over hoe je de ziekte oploopt en / of hoe je dat kan voorkomen. Nu de pandemie een paar maanden onderweg is, komen ook de eerste ervaringen los van mensen die geïnfecteerd zijn geraakt en moeten herstellen. En die zijn heftig.

Een infectie met het coronavirus gaat voor veel mensen soms bijna ongemerkt voorbij. Maar steeds vaker hoor je dat er daarna een periode volgt van een heel scala van klachten die mensen zowel lichamelijk als geestelijk totaal ondermijnen. En dat die periode maandenlang kan duren.

Eén van de mensen die dat overkwam, Paul Garner, zelf professor in infectieziekten, zette zijn verhaal online.

Een stuk uit zijn verslag: 

"De malaise werd steeds erger, ik had een beklemmend gevoel op de borst (...) Mijn geest was een puinhoop. Mijn toestand verslechterde. Op een middag kreeg ik plotseling een beklemmend gevoel op de borst en voelde me zo onwel dat ik dacht dat ik stervende was. Mijn geest werd mistig. Ik probeerde myocarditis te googelen, maar kon niet goed door het scherm navigeren. Er was niets te doen. 

Ik wist dat dit niet klopte. Er was in die periode een patroon van twee weken tot zes weken: overdag absoluut verschrikkelijk voelen; zwaar slapen, wakker worden in een bed doordrenkt van zweet; opstaan met een verblindende hoofdpijn, overdag achteruitgaan en 's avonds in een gehavende ragdoll veranderen.

Ik kwam op een Facebook-pagina vol met mensen met deze verhalen, sommigen uit het VK, sommigen uit de VS. Mensen die aan de ziekte lijden, maar niet geloven dat hun symptomen echt waren; hun families dachten dat de symptomen angst waren; werkgevers vertelden mensen dat ze weer aan het werk moesten, aangezien de twee weken voor de ziekte voorbij waren. En de berichten weerspiegelen dit "Ik dacht dat ik gek werd omdat ik niet beter werd in hun tijdsbestek"; "De dokter zei dat er geen reden is om aan te nemen dat het zo lang duurt". En ook, mensen melden dat hun families hun steeds veranderende symptomen niet geloven, dat het psychologisch is, het is de stress."

Een vergelijkbaar verslag komt van topwetenschapper Peter Piot op sciencemag.com en op CNN.  Dichter bij huis vinden we op de site van de NOS een verslag van schrijfster Esther Ending.

Daarin zegt een RIVM-woordvoerder dat het probleem bekend is en dat het "op de agenda staat om te bespreken". Ook het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zegt dat "dit echt een probleem is".

Nog deze maand zou een leidraad verschijnen voor nazorg aan patiënten die klachten houden na een covid-19-infectie.

Blijven bewegen kan longontsteking voorkomen

Fysiotherapeuten van UW Medicine zeggen dat bewegen van cruciaal belang is om een van de dodelijkste bijwerkingen van de ziekte te voorkomen. Het team werkte gedurende enkele weken aan korte oefenvideo's speciaal voor COVID-19-patiënten. De meeste zijn eenvoudige bewegingen, zoals het gebruik van een rietje om op een kopje te blazen en het over een tafel te bewegen, benen strekken aan het einde van het bed of oefeningen om de borst te openen.

Inmiddels zijn er al meer dan 10.000 mensen lid van de Nederlandse Facebook groep Corona ervaringen en langdurige klachten. Als dit het topje is, hoe groot is de ijsberg dan wel niet? Voortschrijdend inzicht toont het ware gezicht van een corona-infectie. En dat wordt steeds grimmiger.

Lees ook De laatste ontwikkelingen rond corona en COVID-19

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht, Nieuwsbrief

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!