like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Het gaat goed met de kringloopwinkel

Van: op 1 september 2019

kringloopwinkel

2018 was opnieuw een goed jaar voor kringloopwinkels. De ruim 200 bij Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) aangesloten kringloopwinkels, zagen het aantal betalende klanten en de winkelomzet stijgen, net als in voorgaande jaren. Maar ook de kosten stegen en er dreigt een tekort aan medewerkers, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek onder de leden van BKN.

Het aantal betalende bezoekers bij de 100% Kringloopwinkels steeg met 7% tot 14 miljoen, ruim 1 miljoen meer dan in 2017. De omzet groeide met één procent tot €96 miljoen. De branche laat hiermee voor het vierde opeenvolgende jaar een groei zien. Al is de groei in 2018 minder sterk dan in de jaren ervoor.

Mens

Het is opvallend dat het werk bij 100% Kringloopwinkels in 2018 door minder mensen werd uitgevoerd dan in 2017; het aantal vacatures is toegenomen en het is moeilijk om aan personeel te komen. Waren er in 2017 gemiddeld nog 4 vacatures per kringloopwinkel, steeg dit in 2018 naar bijna 5 per winkel. 100% Kringloopwinkels bieden een (vrijwilligers)werkplek aan veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Leonie Reinders, directeur BKN, licht toe: ‘’De instroom van nieuwe medewerkers blijft achter. Dit vraagt om een betere samenwerking tussen gemeentelijke instanties en de kringloopwinkels. Op die manier kunnen we meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk helpen.’’

Milieu

Hoewel in 2018 net iets minder spullen werden ingezameld dan in 2017 (137 miljoen kg in 2018 ten opzichte van 139 miljoen kg in 2017) wisten de kringloopwinkels een groter deel van de spullen die zij ontvingen van de afvalverbranding te redden. 43% van de ingezamelde spullen kreeg via de winkels een tweede leven. Nog eens 40% van de spullen kon worden gerecycled. In 2017 was dit respectievelijk 38% en 41%. De 100% Kringloopwinkels wisten 123.000 ton CO2-uitstoot te vermijden. De positieve milieu impact is daarmee aanzienlijk groter dan in 2017.

Not for profit

100% Kringloopwinkels werken zonder winstoogmerk aan maatschappelijke doelstellingen. Hoewel de meeste kringlooporganisatie een bescheiden omzetgroei noteerden, zien ze de kosten ook flink toenemen. Met name de kosten voor het afvoeren van restafval en de loonkosten stijgen. “Het wordt voor kringloopbedrijven de komende jaren een uitdaging om geen verlies te lijden. Circulaire economie en 2e hands spullen raken weliswaar steeds meer mainstream waardoor er nog steeds ruimte is voor omzetgroei, maar als de kosten sneller blijven stijgen dan de omzet, dan verandert not-for-profit in no-profit. Op de lange termijn is dit geen houdbare situatie’’, aldus Leonie Reinders.

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws