like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Klimaatverandering laat vegetatiegordel verschuiven

Van: op 15 juni 2015

wittesparIn Alaska is de witte spar er in een heel ander gebied gaan groeien door de klimaatverandering. Wetenschappers zien daarin een eerste bewijs dat de voorspelde "bioomverschuiving" al begonnen is.

De witte spar komt normaal voor in het binnenland van Alaska. Door stijgende zomertemperaturen groeit de boom er nu trager dan ooit tevoren. Maar in het westen van Alaska groeit de boom sneller dan ooit, stelden wetenschappers na tien jaar metingen vast.

Taiga

Dat is een opmerkelijke vaststelling, zeggen ze. Ze hebben nu voor het eerst bewijzen in handen dat een volledige vegetatiegordel (bioom) zich verplaatst: het boreaal woud, ook bekend als taiga, trekt weg van het lager gelegen binnenland naar het hoger gelegen westen van Alaska.

"Over de beweging van een volledig bioom worden vaak hypotheses geformuleerd in klimaatmodellen die de toekomst voorspellen", zegt Glenn Juday van de Universiteit van Alaska Fairbanks, een van de onderzoekers. "Maar het boreale woud in Alaska is vandaag al aan het verschuiven, en het proces is volop bezig.

"Het is voor het eerst in een groot bosgebied dat we over echte data beschikken dat de bioomverschuiving begonnen is. Dit is geen scenariomodel, dit is geen 'zou' of 'misschien'. Het boreale woud in het binnenland van Alaska is bijna aan het afsterven door de ongewoon warme temperaturen. Het gebied in het westen van Alaska waar het woud overgaat in toendra is nu het productieve hart van het boreale woud."

Koude en vochtige naaldwouden

Met biomen of vegetatiegordels duidt men de fauna en flora aan die op een bepaalde plaats voorkomen als gevolg van de klimaatomstandigheden op die plaats. Het Wereldnatuurfonds onderscheidt veertien biomen, onder meer woestijnen en droge struwelen, boreale wouden (taiga), en gematigde graslanden, savannes en struwelen.

Het boreaal woud is een bioom met uitgestrekte, koude en vochtige naaldwouden.
In het midden van de jaren zeventig gingen de temperaturen omhoog. In het binnenland van Alaska werd het te warm voor de optimale groei van de witte spar. Ook in het westen van Alaska is het warmer, maar dat is nu de ideale temperatuur bereikt voor de boom.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dan kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. AVE schreef:

    @ Tim van Kooten. Cijfers van totalen zeggen niets over verschuivingen tussen de segmenten. Kun je ook zeggen hoe die 11% groei is verdeeld over natuur en teeltgewassen? Houdt je daarbij ook rekening met ontginning van het tropisch regenwoud voor agrarische doeleinden?

  2. Tim van Kooten schreef:

    De witte spar in Alaska en de Taiga staan niet op zichzelf. Alles groeit beter in de wereld. Tussen 1980 en 2010 is over de gehele wereld een toename van gemiddeld 11% in plantengroei gemeten. Niet alleen van bomen en grassen, maar ook van teeltgewassen.