De term FAANG heb je als belegger waarschijnlijk al een keer voorbij zien komen. Deze afkorting staat voor de vijf grootste techgiganten die op de Amerikaanse beurs aanwezig zijn. De bedrijven die hierbij horen zijn Amazon, Facebook, Apple, Netflix en Google.
De aandelen in deze bedrijven zijn het meest verhandeld op de wereld en heel geliefd onder beleggers. Door de populariteit en resultaten van deze bedrijven hebben deze bedrijven een gigantische groei doorgemaakt en zijn ze vaak in het nieuws.
(Afbeelding: Seekingalpha)
Waar verhandel je de FAANG aandelen?
De aandelen van de FAANG verhandel je op de populairste tech aandelenindex van de wereld, de NASDAQ. Wist je dat de FAANG bedrijven voor ongeveer 15% van de gehele marktkapitalisatie zorgen in de S&P 500?
FAANG Bedrijven
Alle bedrijven die bij de FAANG horen, zijn super belangrijk voor de S&P500 en aan de hand van deze resultaten is het mogelijk om de stand van de Amerikaanse economie te bepalen. De marktkapitalisatie van deze bedrijven bij elkaar bedraagt meer dan $4 biljoen en uit de data uit het verleden is te zien dat deze bedrijven beter presteren dan de S&P 500 en NASDAQ. Maar informatie uit het verleden betekent niet dat dit in de toekomst ook gebeurt. Het is niet gebruikelijk dat een bedrijf twee keer deze groei meemaakt, maar met de huidige crisis weet je nooit. Een voordeel dat deze bedrijven hebben, is de prijsmacht en dat de bedrijven minder afhankelijk zijn van materiële activa. Maxim Manturov, Hoofd van Investment Research bij Freedom Finance Europe, zegt: “Je kunt bedrijven overwegen die “prijsmacht” hebben en de prijzen van hun producten zonder veel moeite kunnen verhogen (meestal blue chip-aandelen), of bedrijven die minder afhankelijk zijn van materiële activa om zaken te doen, waaronder grote technologiebedrijven zoals FAANG. Goud wordt vaak gezien als een bescherming tegen inflatie. In feite hebben veel mensen goud als een “alternatieve valuta” beschouwd, vooral in landen waar de nationale valuta aan waarde verliest. Deze landen hebben de neiging om goud of andere sterke valuta te gebruiken wanneer hun eigen valuta het laat afweten.”
(F)acebook
Het eerste bedrijf van de FAANG is Facebook. Facebook is de afgelopen jaren enorm gegroeid en bij Facebook horen ook de bedrijven Instagram en Whatsapp. Door de corona crisis is de omzet van Facebook nog verder gestegen tot $29 miljard. Ten opzichte van 2020 is dit een stijging van 35%. Naast de omzet is de winst met 17% gestegen tot $9,2 miljard. Voor in de toekomst is het bedrijf druk bezig met de investeringen in Metaverse. Door deze nieuwe ontwikkelingen heeft het aandeel veel groeipotentie voor op de lange termijn.
(A)mazon
Het grootste e-commerce bedrijf van de wereld is Amazon. Dit bedrijf heeft in 2021 meer dan $110 miljard aan omzet gedraaid, maar door hogere verwachtingen van analisten is het aandeel gedaald met 4%.
(A)pple
Het bedrijf dat wereldwijd 19% van de smartphonemarkt in handen heeft is Apple. Samen met Samsung strijden ze om het populairste smartphonemerk van de wereld, maar Apple is de laatste jaren als winnaar naar voren gekomen. Naast de mobiele telefoon halen ze veel omzet uit Airpods, Apple Music en Apple TV. Met een groei van 1000% sinds 2009, is het belangrijk om dit merk in de gaten te houden.
(N)etflix
Wie heeft er geen abonnement op Netlfix? Afgelopen jaar heeft Netflix een omzet behaald van 5,47 miljard dollar, 30% meer dan de verwachte omzet van de analisten. In onderstaande grafiek zie je de stijgende lijn die het aandeel heeft doorgemaakt.
(G)oogle/Alphabet
Het moederbedrijf van Google is Alphabet. Dit bedrijf heeft software ontwikkeld zoals chrome, Android, maar ook Youtube en Gmail is van Alphabet. Alle platformen van Google hebben wereldwijd meer dan een miljard gebruikers.
Is het verstandig om nu te investeren in FAANG?
Naar verwachting gaan de FAANG bedrijven niet dezelfde groei meemaken als in 2009. Maar door de sterke dominantie van deze bedrijven en de afhankelijk van de consument aan deze bedrijven, is het te verwachten dat de groei blijft toenemen. Maar er zijn ook geruchten voor strengere toezicht en er wordt veel onderzoek gedaan of deze bedrijven alles eerlijk spelen. Het risico om te investeren in deze bedrijven is hierdoor groter en door het bredere aanbod van de bedrijven, is er meer concurrentie. Wanneer je minder risico wilt lopen en voorkeur geeft aan stabiele winsten dan zijn dividendaandelen interessant voor je. De laatste jaren is de populariteit van dividend ETF’s toegenomen. Bij deze strategie heb je de voorkeur om minder risico te lopen met als resultaat ook mindere winsten. Bij het kopen van dividend ETF’s maak je gebruik van een gediversifieerd portefeuille, waardoor je minder risico loopt als de markt in het algemeen minder presteert.