Nederland wil van het aardgas af en duurzaamheid in woningen wordt steeds belangrijker. Steeds meer nieuwe woonwijken worden klimaatneutraal gebouwd. En ook aan veel bestaande woningen kan veel verduurzaamd worden. Wat kun je doen en hoe financier je dat?
Bij oudere huizen ontbreekt vaak gevel- en vloerisolatie. Dakisolatie komt regelmatig voor, maar de isolatiewaarde is meestal matig. Veel ramen hebben het matig isolerende dubbel glas, maar bijvoorbeeld geen hoogrendementsglas (HR++ glas). Eigenaren die zelf in hun huis wonen kunnen subsidie aanvragen als ze twee of meer isolatiemaatregelen nemen.
Manieren om te besparen
Isoleren is belangrijk, want voor de warmte die je niet verliest hoef je geen energie te gebruiken. Dat is je eerste besparing. Isoleer bijvoorbeeld meteen de spouw. Daarmee bespaar je veel energie: wel 20% per jaar.
Spouwmuren isoleren is een van de meest makkelijke en snel geregelde manieren om energie te besparen. De spouw wordt vol geblazen met isolatiematerialen. Je hebt er weinig hinder van en het is snel uitgevoerd. Verder kun je denken aan het isoleren van het dak, gevels, vloeren en natuurlijk de ramen. Een investering in dubbel isolerend glas is snel terugverdiend.
Maatregelen die voor subsidie in aanmerking komen zijn onder meer isolatie van dak, gevel, vloer en hoogrendementsglas. Wie zijn hele huis voorziet van een zeer energiezuinig pakket aan maatregelen, krijgt een bonus van 4.000 euro bovenop de subsidie.
Zelf stroom opwekken
Het lijkt een open deur, maar zelf stroom opwekken met zonnepanelen is een stap die veel woningbezitters nog moeten zetten. Een belangrijke stap, want als we van het aardgas afgaan, zullen we veel meer stroom gaan gebruiken. De besparing wordt dan des te groter.
Financieren
Hoewel er voor veel maatregelen subsidies voorhanden zijn, zal er toch altijd een flink bedrag zelf ingezet moeten worden. Niet iedereen heeft dat zomaar op de spaarrekening staan. Dus kijk je uit naar een slimme en groene financiering.
Dan kom je al snel uit bij Greenloans. Deze groene lening is beschikbaar voor huishoudens die willen investeren in energiebesparende maatregelen, zoals woningisolatie. En er is ook een Greenloans lening voor energiemaatregelen zoals de aanschaf van zonnepanelen of een zonneboiler.
Energie besparen en zelf opwekken hoeft niet af te ketsen op de investering. Met een slimme groene lening kun je meteen aan de slag.