Nieuwsoverzicht duurzame voeding

De aardbei als gifbom? Zo eet je veilig van het seizoen

In de SeizoensEetwijzer zie je dat in april zowel asperges en paksoi van het seizoen zijn. Maar waar een Nederlandse asperge geen enkel residu bestrijdingsmiddelen bevat, zitten er op een gemiddelde Nederlandse paksoi pakweg 2 soorten landbouwgif (1,9). Ook het lentefruit aardbeien komt rond deze tijd uit Nederland maar aardbeien blijken echte gifbommetjes te zijn met maar liefst gemiddeld bijna 4 soorten bestrijdingsmiddelen (3,9).

De toekomst van voedsel groeit lokaal

Onze voedselconsumptie brengt schade toe aan anderen, in eigen land en ver daarbuiten. Ongewild, maar toch. Met onze landbouw en voedselhandel pakken we voedsel en land af van armere regio’s, om er als Europese bedrijven rijker van te worden. Dit kan anders, volgens campagnevoerder en publicist Guus Geurts en agro-ecologisch tuinder Klarien Klingen. Zij strijden ieder op hun eigen manier voor een rechtvaardiger voedselsysteem.

De zeven belangrijkste vegatrends voor 2025

De Vegetariërsbond, die voor Nederland het V-Label beheert, voorziet voor 2025 zeven belangrijke trends op het gebied van vegetarische en veganistische voeding. Een belangrijke bron voor de trends zijn de door Panelwizard jaarlijks voor de Vegetariërsbond uitgevoerde Vegamonitor.

Hoeveel kanker zit er in je frisdrank?

We willen af van ongezonde suiker. Daarom stoppen we kunstmatige zoetstoffen als aspartaam in onze voeding en (fris)dranken. Dat gebeurt al jaren. En net zolang als er aspartaam wordt toegevoegd, loopt de discussie over de veiligheid van de zoetstof. Die is nooit bewezen en aspartaam blijft verdacht als mogelijke bron van kanker.

Zwart plastic keukengerei van elektronisch afval, kook jij daar ook mee?

Zwart plastic lepels, spatels en gardes kom je in bijna elke keuken tegen. Uit onderzoek blijkt nu dat daar een geurtje aan zit. Zwart plastic is vaak gemaakt van gerecycled elektronisch afval. Daar zitten stoffen in als brandvertragers en zware metalen. Die kunnen uit het plastic lekken tijdens gebruik en dat kan gezondheidsrisico’s opleveren. Het is maar dat je het weet.

Een beter voedselsysteem is mensenwerk, van onderaf

De voedseltransitie is door de hoogste instanties ingezet: de WHO en de FAO, de Green Deal van de EU, wetenschappelijk ondersteund door universiteiten en researchcentra zoals de WUR. De doelen zijn helder: minder dierlijke producten, minder voedselverspilling. Duurzamere teelt, productie en transport. Vooral meer plantaardige eiwitten. Respect voor mens en dier.