Nieuwsoverzicht duurzame voeding

Een beter voedselsysteem is mensenwerk, van onderaf

De voedseltransitie is door de hoogste instanties ingezet: de WHO en de FAO, de Green Deal van de EU, wetenschappelijk ondersteund door universiteiten en researchcentra zoals de WUR. De doelen zijn helder: minder dierlijke producten, minder voedselverspilling. Duurzamere teelt, productie en transport. Vooral meer plantaardige eiwitten. Respect voor mens en dier. 

Hoe we te veel eiwitten aangesmeerd krijgen, en wat dat met ons doet

Voedingsmiddelenbedrijven gooien voortdurend hun chemische, proces- en marketing-creativiteit in de strijd om met nieuwe producten in de smaak te vallen van de consument. Of die kopers die producten ook echt nodig hebben, is vers twee. Of een nieuw trendy artikel behalve voor het bedrijf en misschien voor de consument ook gunstig is voor de planeet, is zelden een overweging. Over eiwitten aardappelen, onze gezondheid en die van de planeet.

Zuivere koffie nauwelijks te vinden in supers

Dinsdag 1 oktober is door de International Coffee Organization (ICO) uitgeroepen tot Wereldkoffiedag. Op deze dag vieren we dat er koffie is, maar hoe lang kunnen we dit nog doen? Want wereldwijd is de productie van koffie in gevaar. En zolang 95% van de koffie in retail ‘niet eerlijk’ is, is deze tendens niet te stoppen.

De boerderijwinkel komt naar de stad

Oogst bouwt ‘nieuwe boerenwinkels’ in de stad, waar je verse producten vindt van boeren en makers uit de buurt. Met als missie samen met boeren en klanten een lekker voedselsysteem te bouwen dat barst van de biodiversiteit.