like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Rechters: verhuur via Airbnb is illegaal

Van: op 17 oktober 2013

airbnbVorige week heeft het Amerikaanse Openbare Ministerie in New York Airbnb gelast om alle gegevens over aangesloten gastverblijven in te leveren. Via Airbnb kun je een vakantieverblijf bij particulieren boeken, als alternatief voor een hotelkamer.

De vordering is het gevolg van het toepassen van een krakkemikkige wet, die ooit was bedoeld om huisjesmelkers te bestrijden die illegale hotels exploiteerden. Maar als andere steden het voorbeeld van New York gaan volgen, wat heel goed mogelijk is, legt dit een bom onder een duurzame en gezonde vorm van ruilen.

Daarom startte een lid van Peers.org, de koepelorganisatie van ruilwebsites en projecten, een petitie tegen de actie van de openbare aanklager. Die is in een paar dagen al door meer dan 30.000 mensen ondertekend.

Niet duidelijk is of het om een gerichte aktie gaat tegen een nieuwe economie, of dat het gaat om een ondoordachte toepassing van een wet die voor heel andere zaken is bedoeld. Maar het is als gevolg van deze aktie wel van belang dat kamerdelen wettelijk wordt goedgekeurd. Want alleen dat geeft een positief signaal waarmee ook problemen in andere steden kunnen worden voorkomen.

Inmiddels is er ook een uitspraak van een Nederlandse rechter, die korte termijn verhuur van een woning binnen een VVE aanmerkt als bedrijfsmatige activiteit, waarmee deze in de gegeven situatie verboden is.

NOS 

Airbnb

De petitie op Peers.org

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. AVE schreef:

  Nou dacht ik, dat AIRBNB gewoon een bread and breakfast boekingssite is. Veel gemeenten kennen een algemene vergunning waarbij tot maximaal 2 kamers als BNB mogen worden verhuurd voor kortstondig verblijf.

  Het voorbeeld van de VVE (vereniging van eigenaren) is oneigenlijk, want in de verenigingsstatuten kan worden bepaald dat verhuur, of verkoop de voorafgaande toestemming van de VVE vereist.

 2. M schreef:

  Zo oneens ik het met de uitspraak van de rechter ben, is Airbnb niet ruilen. Het is vergelijkbaar met een zwart klussende schilder etc. Als je echt wil ruilen dan zijn daar genoeg mogelijkheden toe zoals huizenruil of couchsurfing.

 3. m schreef:

  er is een verschil tussen verhuur en in gebruik geven!
  Mensen huren niet mijn huis tijdelijk. ik geef het ze in gebruik.
  Ze betalen voor mijn glimlach.