like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Scholieren winnen onderwijsprijs met golfenergie

Van: op 3 juni 2014

onderwijsprijsDe winnende werkstukken van de KNAW Onderwijsprijs, de prijs voor de beste twaalf vwo-profielwerkstukken van Nederland, gaan onder meer over de schottechniek van David Beckham, het prostitutiebeleid in Amsterdam, een nieuwe strategie voor handelen op de beurs en het effect van witmakers in tandpasta. Het meest op duurzaamheid gerichte onderwerp was golfenergie, die werd onderzocht door Reinier Goudswaard en Martijn van Wijk van KSG De Breul uit Zeist.

Zij hebben voor hun profielwerkstuk het gebruik en de methodes onderzocht om vanuit de oppervlaktegolven van de zee elektriciteit op te wekken. Uiteindelijk komen zij tot de conclusie dat oscillating water column de beste methode is. Deze techniek gebruikt luchtverplaatsing als gevolg van wisselingen van het wateroppervlak. Om de werking van deze techniek te testen, slaagden de jonge onderzoekers erin om een goedwerkende machine voor golfenergie te ontwerpen.

De jury was zeer te spreken over het actuele en maatschappelijk relevante onderzoek van de winnaars van dit jaar. Ook waren de juryleden onder de indruk van het hoge niveau van de profielwerkstukken en de originaliteit van de onderwerpen. De KNAW ontving voor deze editie 514 profielwerkstukken van 218 scholen, een recordaantal.

Van voetbal tot chronotypes

In Bend it like Beckham analyseerden twee leerlingen de doeltreffende schottechniek van David Beckham: de curve. Zij ontwikkelden hiervoor een eigen meetsysteem en konden op die manier de baan van de bal voorspellen. Het profielwerkstuk Achter gesloten ramen stelt het weinig transparante prostitutiebeleid van Amsterdam aan de kaak. De auteurs van Algorithmic Trading & Quantitative Finance ontwikkelden met zeer geavanceerde technieken een geautomatiseerd handelssysteem waarmee ze in één dag op de beurs 9.000 dollar ophaalden. En witmakende tandpasta is schadelijker voor het gebit dan gewone tandpasta, dat concluderen de auteurs van het profielwerkstuk Whitening tandpasta.

De jury waardeerde ook de creativiteit van de profielwerkstukken. Zo maakten Helene Bouwmeester en Talitha Brenninkmeijer een interactief taalspel voor kleinkinderen en grootouders. Julia Neugarten van het 4e Gymnasium uit Amsterdam schreef een novelle in de stijl van Jane Austen. Het boek, Prospects & Presumptions, is al gepubliceerd.

De uitkomst van De invloed van chronotype en tijdstip van de dag op schoolprestaties vond de jury confronterend: bij een toets in het eerste lesuur scoren leerlingen gemiddeld een half punt lager. Het advies voor scholen is om belangrijke lessen en toetsen nooit vroeg op de dag te plannen

Opmerkelijke winnaars
Het Vechtstede College sleept dit jaar voor de derde keer op een rij de KNAW Onderwijsprijs in de wacht. Ook het St. Ignatiusgymnasium en het 4e Gymnasium uit Amsterdam - dit jaar met maar liefst twee werkstukken in de prijzen gevallen - wonnen al eerder. De stad Hilversum en de provincie Drenthe zijn beide goed vertegenwoordigd met ieder twee winnende profielwerkstukken van verschillende scholen.

Over de KNAW Onderwijsprijs
De KNAW Onderwijsprijs bekroont de twaalf beste vwo-profielwerkstukken van Nederland en wordt op 10 juni voor de zesde keer uitgereikt. De KNAW Onderwijsprijs is onderscheidend in Nederland door de hoge kwaliteitseisen die een jury van topwetenschappers stelt en doordat de prijzen niet alleen de leerlingen belonen, maar ook de begeleidende docenten en hun scholen. De winnende leerlingen ontvangen een studiebeurs van 1500 euro, bestemd voor hun eerste collegejaar. Voor de begeleidende docenten is de prijs een gezamenlijk cultureel weekend in een Europese stad en de scholen krijgen een plaquette.

De winnende profielwerkstukken zijn te downloaden van www.knawonderwijsprijs.nl.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws