elektrische autoWie zijn elektrische auto slim oplaadt kan gemiddeld zo’n 12 procent besparen op zijn stroomrekening. Ieder huishouden met een elektrische auto kan zo naar schatting elk jaar 100 tot 165 euro aan stroomkosten besparen Daar komt nog een besparing van 670 euro bovenop voor een grotere netaansluiting. Dit gaat een groep van voornamelijk Tesla-rijders testen in de “LaadSlim” proef van energieleveranciers energiedirect.nl en fabrikant van energiemanager “Maxem” Cohere Energy Solutions. De proef loopt juni tot einde van het jaar.

Voordeel door flexibel laden

80 klanten worden aangesloten op het “LaadSlim” systeem, waarmee energiedirect.nl de vraag naar energie voorspelt en communiceert met de Maxems die de laadpunten aansturen. Op het moment dat er tekort aan energie dreigt, omdat bijvoorbeeld de zon niet schijnt of de wind niet waait, schroeft energiedirect.nl het laden van de aangesloten Tesla’s terug. Zo wordt ongewenste onbalans tussen vraag en aanbod over het elektriciteitsnet vermeden. De deelnemers worden hiervoor gecompenseerd en merken hier niets van: het slimme systeem regelt automatisch dat de auto, net als anders, ’s ochtends is opgeladen. Met de LaadSlim app zien deelnemers hoe hun laadsessie is verlopen en hoeveel flex ze hebben geleverd.

Vraag Offerte aan

Jorrit Pijlman, manager energiedirect.nl: “We kijken continu hoe we onze klanten meer voordeel kunnen bieden, nu en in de toekomst. Wij geloven dat elektrisch vervoer de spil wordt van het energielandschap. Door flexibel te zijn in wanneer ze hun elektrische auto opladen, dragen elektrisch rijders bij aan een duurzaam energiesysteem, terwijl zij hun energierekening verlagen. Met deze proef onderzoeken we de waarde van slim laden. Bij bewezen succes willen we dit grootschaliger gaan aanbieden.”

Toename wind en zon

Het balanceren van het net wordt steeds belangrijker naarmate het aanbod van moeilijk voorspelbare wind- en zonne-energie toeneemt. De wind en de zon zijn niet te sturen. Dat betekent dat vraag naar energie aangepast moet worden op het aanbod om te voorkomen dat het net in onbalans raakt. Elektrisch rijders kunnen hier een belangrijke rol bij spelen door hun auto naast vervoermiddel te gebruiken voor het leveren van flexibiliteit.

Deelname

Wie mee wil doen aan de pilot kan zich aanmelden via www.maxem.io/nl/updates/slimmer-laden-energiedirect. Daar staat ook meer informatie over de proef.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws