pwclabBijna allemaal komen we er wel eens voor te staan: zoeken naar nieuw werk. Het succes van die zoektocht hangt af van ons sollicitatiegesprek. Zeker als je dat al een tijd niet meer hebt gedaan is het goed om je te orienteren hoe je professioneel gaat solliciteren. Bij wat voor bedrijven klop je aan? Je kunt hier zelf voor op zoek gaan via internet, maar ook via een uitzendbureau of een detacheringsbureau als Brunel Nederland.

 

Bereid je voor

Als je op je gesprek arriveert en je hebt nog geen idee van wat je allemaal te wachten staat, dan ben je op voorhand al kansloos. Wie een bepaalde job of functie echt wil, kan zich maar beter goed informeren over het bedrijf waarvoor hij wil werken en wat de functie precies inhoudt. Past de cultuur bij je, hoe wordt er over duurzaamheid gedacht en wat wordt er aan gedaan?

Wat je kans op succes ook kan vergroten is op zoek gaan naar een sector waar de concurrentie minder is. Want die mogelijkheden zijn er zeker, zo lees je bij voorbeeld in dit artikel.

 

Schrijf een goede motivatiebrief

Voor dat je op gesprek mag gaan, worden kandidaten beoordeeld op basis van hun CV, maar zeker ook op hun motivatie. Besteed daarom voldoende aandacht en tijd in het schrijven van je motivatiebrief en zorg dat deze opvalt. Overlees heel goed zodat er zeker geen spelling- en taalfouten in staan.

 

Wees spontaan

Wie gaat solliciteren krijgt vaak standaardvragen voorgeschoteld. Dat betekent niet dat je standaardantwoorden moet gaan geven. Deze weerspiegelen immers je persoonlijkheid niet en dit is juist het moment waarop je echt indruk moet maken. Kom spontaan en zelfverzekerd over en alles wat je vertelt zal je kansen laten toenemen.

 

Toon ervaring... ook al heb je er geen

Ervaring. Het is een moeilijk punt als je gaat solliciteren. Zeker als je pas afgestudeerd bent of op zoek bent naar een job in een nieuwe richting. Ervaring hoeft echter niet meteen werkervaring te betekenen. Laat zien hoe je bepaalde situaties zou aanpakken door deze te staven met situaties in je eigen leven.

 

Toon ambitie

Werkgevers zijn op zoek naar personeel met enige ambitie. Ze nemen iemand aan die wil doorgroeien in het bedrijf en die er toekomst in ziet. Vertel dus niet dat je binnen een jaar op wereldreis wil vertrekken of dat je op zelfstandige basis wil starten…

 

Kom verzorgd over

Wat je vertelt over jezelf, zorgt voor een beeld hoe de toekomstige werkgever je ziet. Maar ook je uitstraling, je uiterlijk en je houding tellen mee. Het klinkt misschien afgezaagd, maar je hebt maar een kans om een eerste indruk te maken. Bereid je goed voor en zorg dat die doel treft.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws