like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Stemwijzers waterschapsverkiezingen 2019

Van: op 8 maart 2019

stemwijzer kieswijzer waterschapsverkiezingen 2019

Waterschappen in Nederland zorgen voor het beheer van dijken en sluizen, de juiste waterstand en voor zuivering van afvalwater. Nederland telt 21 waterschappen met een gekozen algemeen bestuur en een dagelijks bestuur. Beide besturen worden voorgezeten door een dijkgraaf of watergraaf.

Het algemeen bestuur van een waterschap werkt als  een gemeenteraad en stelt het beleid van het waterschap vast. Ook  controleert het of het dagelijks bestuur dat beleid goed uitvoert. Het algemeen bestuur bestaat uit 18 tot 30 leden. Het grootste deel van deze leden zijn inwoners van het waterschap (ook wel de 'categorie ingezetenen' genoemd). Zij worden om de vier jaar gekozen via waterschapsverkiezingen.

Een ander deel van het algemeen bestuur is voor vertegenwoordigers van bedrijven, boeren en natuurbelangen. Zij worden niet gekozen via verkiezingen. Zij hebben zogeheten geborgde zetels. Je kunt er meer over lezen op de website van de Kiesraad.

Ook spelen de waterschappen een rol in de energietransitie. Ze bezitten grond, waar ook windmolens kunnen worden geplaatst. Keuzes kunnen gaan over de gevolgen voor het waterpeil en de waterafvoer van veel stenen bestrating in tuinen, in plaats van groen. Of het openstellen van gebieden voor natuurtoerisme.Weet je niet onder welk waterschap je valt? Kijk dan hier.

Zoek je de stemwijzers voor de provinciale statenverkiezingen? Kijk dan hier.

Dit zijn de stemwijzers voor de waterschappen:

 

 

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws