like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

vpro tegenlicht: amazon zij met ons

Van: op 29 september 2018

amazon

Amazon is de grootste winkel van de wereld. CEO Jeff Bezos is de rijkste man op aarde. Cloud computing, medische distributie, de verkoop van levensmiddelen en video streaming; de ambities van Amazon lijken grenzeloos. Wat is het businessmodel van de online shopgigant? Innovatie en gezond ondernemerschap of uitbuiting en het uitschakelen van concurrentie?

Amazon is een van de machtigste techbedrijven en bepaalt deels hoe onze toekomst eruit zal zien. Amazon vond haar oorsprong in New York begin jaren negentig en groeide vanuit Seattle uit tot het eerste grote online warenhuis. Jeff Bezos heeft met het bieden van de beste service de macht van de verkoper naar de klant verplaatst. Door het consumentisme online te perfectioneren, luidde hij een nieuw tijdperk in van oneindige vrije keuze voor de consument. Het zou iedere dag kerstmis zijn. Amazon werd de ultieme ‘tussenpersoon’ en durfinvesteerders zagen hun kans schoon.

Onze zucht naar gemak hebben we ingeruild voor onze data met verregaande consequenties tot gevolg. Nu, twintig jaar later, verbreedt Amazon haar horizon en perfectioneert het de manier waarop zij een door belastinggeld betaalde sociale infrastructuur kan exploiteren. Daarmee zijn arbeidscontracten en publieke diensten als de gezondheidszorg doelwit geworden.

Amazon’s ambities geven inzicht in nieuwe arbeidsverhoudingen, laat zien hoe wij ons als consument tot technologie verhouden en welke culturele transformatie dit met zich meebrengt. Want terwijl Amazon alles in recordtijd aan de deur levert kan het mandaat dat wij met iedere nieuwe klik aan Bezos geven tot een nieuwe wereldorde leiden.

Met o.a.: Margrethe Vestager (Europees commissaris voor mededinging), Douglas Rushkoff (auteur van ‘Throwing Rocks at the Google Bus’), Evgeny Morozov (auteur van ‘To Save Everything, Click Here’), Brad Stone (auteur van ‘The Everything Store’) en Noam Cohen (auteur van ‘The Know-It-Alls: The Rise of Silicon Valley as a Political Powerhouse and Social Wrecking Ball’).

Regie: David Carr-Brown

Bekijk hier de uitzending

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws