like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

VPRO Tegenlicht: Uitdagers van de democratie in komende verkiezingen

Van: op 30 januari 2017

democratie tegenlichtEr staat veel op het spel voor de Europese democratie in 2017. Populisten zijn een niet meer weg te denken machtsfactor tijdens de verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Elders zijn democratisch verkozen autocraten als Erdogan, Poetin en Trump aan de macht. Ook de technologische revolutie, ooit omarmd als hoeder van de vooruitgang, toont inmiddels haar schaduwkant via twitterdemocratie en de macht van nepnieuws op sociale media. De vraag hoe ziek onze democratie is, is sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo dwingend geweest. Moeten we haar opnieuw uitvinden? Of gaat het roer definitief om?

Is onze democratie een relikwie uit lang vervlogen tijden en niet meer bestand tegen de ‘vooruitgang’? Niet meer opgewassen tegen de nieuwe krachten die zijn losgemaakt in dit tijdperk van globalisering. Waar immers de paradox geldt dat eigenbelang voor alles gaat. En het is diezelfde globalisering die nieuwe spelers zonder democratische traditie of wensdroom, zoals China en Rusland, een centrale rol op het wereldtoneel heeft gegeven. Ook onze betrokkenheid bij het democratisch proces heeft een gedaanteverwisseling ondergaan. Het politieke debat in de hedendaagse agora voltrekt zich tegenwoordig toch vooral via de sociale media. Die, anders dan de naam doet vermoeden, enkel het eigen gelijk, tunnelvisie en uitsluiting van de ander lijkt te versterken.

Hoe kunnen we onze democratie redden, of zijn wij dat punt allang gepasseerd? Of is democratie onderdeel geworden van een achterhaald Europees wereldbeeld? Wat is dan het alternatief? We maken een rondgang langs de belangrijkste spelers in dit cruciale verkiezingsjaar 2017. Het is hoog tijd om de democratie opnieuw uit te vinden.

Met: Joris Luyendijk (journalist), Evgeny Morozov (auteur), Birgitta Jónsdóttir (partijleider Piratenpartij IJsland), Beppe Grillo (leider van de Italiaanse Vijfsterren-beweging) en Patrick Stefanini (man achter de Franse presidentskandidaat François Fillon).

Regie: Jos de Putter

Kijk hier de uitzending terug

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. AVE schreef:

  Populisten zijn partijen/personen die dingen om de gunst van het volk, opdat zij hun eigen belang met de toegekende overheidsmacht kunnen bevorderen. Wat dat betreft is er geen verschil tussen VVD. PVV en CDA, of welke politieke partij ook.

  In een echte democratie nemen de machthebbers besluiten, rekening houdend met de belangen van de minderheid. Dat gebeurt al lang niet meer.

  De globalisering heeft, met hulp van de politiek, geleid tot oligopolies in elke bedrijfstak, waarbij vooral goed gezorgd wordt voor de belangen van de top en de aandeelhouders. De ongelijkheid in inkomensverdeling neemt toe.

  Nu het aantal mensen aan de onder aan de onderkant van de maatschappij toeneemt a.g.v. automatisering en robotisering, biedt een democratie de gelegenheid daar politiek wat tegenover te stellen. De gevestigde orde noemt dat populisme, met toekenning van een gevoelswaarde van foute minderwaardigheid, enkel en alleen omdat het een bedreiging van hun gevestigde positie vormt.

  Waar de politiek zich heeft opgeworpen tot belangen behartiging van voornamelijk aandeelhouders, is het logisch dat werknemers die daar schade van ondervinden zich politiek verenigen in het verzet. Waarom zou dat niet democratisch zijn?