like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Wind op zee wordt 3 keer goedkoper dan kolenstroom

Van: op 28 juni 2017

wind op zee nationale energieverkenning windenergie op zeeWindstroom is in 2030 gemiddeld ruim drie keer goedkoper dan kolenstroom. Dat is al over 12 jaar, zo blijkt uit  onderzoek van Natuur & Milieu. De kostprijs voor wind op zee is in 2030 gemiddeld 3,5 cent per kilowattuur (kWh), voor kolen is dit in 2030 gemiddeld 12,3 cent. 

Aanleiding van dit onderzoek is het sluiten van de Uniper-kolencentrale per 1 juli, conform de afspraak uit het SER Energieakkoord. Natuur & Milieu roept het nieuwe kabinet op om na dit Energieakkoord door te gaan op deze succesvolle route: kolen eruit, wind erbij. ‘Dit onderzoek wijst uit dat wind voordeliger wordt dan kolen, mits de huidige versnelling van het uitroltempo wordt aangehouden,’ stelt Geertje van Hooijdonk, directeur a.i. van Natuur & Milieu.

 

Subsidie windenergie

De komende jaren blijft subsidie voor windenergie nog wel nodig, stelt Natuur & Milieu. Van Hooijdonk: ‘Subsidie tot 2030 is een voorwaarde om de kostendaling tot dat jaar te kunnen garanderen. Na 2030 verwachten wij dat de markt op eigen benen kan staan en geen subsidie meer nodig heeft.’

 

Kolen passé

Kolenstroom is passé voor een meerderheid van de Nederlandse bevolking, blijkt uit vorige week gepubliceerd onderzoek van Natuur & Milieu, uitgevoerd door Motivaction. Slechts 2% ziet kolen als de energiebron van de toekomst. Nederlanders zien zonne-energie (84%) en windenergie (79%) daarentegen als toekomstige energiebronnen.

 

CO2-opslag

‘Kolenbedrijven hebben hun geloofwaardigheid verloren. Ook CO2-opslag bleek de verkeerde route te zijn om kolencentrales te vergroenen, bleek deze week. Het vergroenen van de Nederlandse kolencentrales kost bovendien 8 miljard euro. Wij pleiten voor het zo snel mogelijk sluiten van alle kolencentrales: kolenstroom wordt duurder, wind goedkoper en de Nederlandse burger is allang klaar voor duurzame energie,’ aldus Van Hooijdonk.

Het onderzoek is uitgevoerd door SEO. Klik hier voor het volledige onderzoek.

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!