like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Wordt BP de nieuwe vieze man van de energiewereld?

Van: op 11 april 2019

BP Deepwater Horizon

BP adviseert zijn aandeelhouders om tegen de klimaatresolutie van Follow This te stemmen, omdat de resolutie "vraagt om Scope 3 (eindgebruiker) emissies waar BP geen controle over heeft," schrijft het bedrijf in de agenda van de aandeelhoudersvergadering.

"Een olie- en gasbedrijf zonder doelen voor zijn producten kan nooit aantonen mee te doen aan het klimaatakkoord van Parijs," reageert Mark van Baal van Follow This.

"We staan bij BP waar we bij Shell in april 2017 stonden." Shell accepteerde de verantwoordelijk voor zijn producten in november 2017, dankzij de steun van veel Nederlandse en een aantal buitenlandse aandeelhouders voor dezelfde Follow This klimaatresolutie.

"We verwachten daarom dat veel aandeelhouders BP zullen aanmoedigen om het voorbeeld van Shell te volgen door voor onze klimaatresolutie te stemmen." Follow This verwacht dat de grote beleggers die in 2018 voor de resolutie bij Shell stemden, ook voor deze resolutie zullen stemmen, en dat meer beleggers zich zullen aansluiten.

"Beleggers die klimaatverandering echt willen stoppen, zullen voor deze resoluties stemmen," zegt Mark van Baal. Olie- en gasbedrijven, die het klimaatakkoord van Parijs kunnen maken of breken, hebben een sterk signaal nodig van zijn aandeelhouders."

Equinor, BP en Chevron

In 2019 staan de Follow This klimaatresoluties die bedrijven vragen om hun emissiedoelen in lijn te brengen met het Klimaatakkoord van Parijs op de agenda's van Equinor (15 mei, Noorwegen), BP (21 mei) en Chevron (29 mei).

“Veel olie- en gasbedrijven zijn machtiger dan de meeste overheden. Aandeelhouders die inzien dat ze op lange termijn geen goed rendement kunnen maken in een wereldeconomie met ontwrichtende klimaatverandering, zijn de enigen die ze tot de orde kunnen roepen.”

Effectief

“We hebben bij Shell gezien hoe effectief klimaatresoluties kunnen zijn wanneer ze gesteund worden door grote beleggers. We hopen dat de andere klimaatresoluties hetzelfde effect sorteren als bij Shell: doelen voor het terugbrengen van de emissies (Scope 3).”

“Dankzij de steun van deze beleggers, die voor onze klimaatresoluties stemden, formuleerde Shell als eerste olie- en gasbedrijf ter wereld een klimaatambitie,” zegt Mark van Baal. “Vooral het feit dat deze ambitie ook de uitstoot van Shells producten behelst (Scope 3 in jargon) was een industry-leading stap. Olie- en gasbedrijven stelden namelijk altijd dat de uitstoot van hun producten buiten hun verantwoordelijkheid viel, net als BP vandaag.”

Alternatieve resolutie

BP adviseert zijn aandeelhouders te stemmen voor een alternatieve resolutie van de wereldwijde beleggersclub CA100+ die volgens BP Scope 3 niet bevat (in dezelfde agenda).

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws