duurzaam printen

Een betere wereld begint bij jezelf. Er zijn verschillende dingen we zelf kunnen aanpassen in ons gedrag om duurzamer en milieuvriendelijker te leven. Eén van de kleine dingen waar we ook een verschil kunnen maken, is door op een bewustere manier om te gaan met ons printgedrag. Zelf duurzaam omgaan met printen, hoe doe je dat? We geven een aantal tips.

Minder printen

De meest voor de hand liggende tip is er desalniettemin een die we met z’n allen nog te weinig toepassen: stel jezelf de vraag of een afdrukje echt noodzakelijk is. Het heeft niet altijd evenveel meerwaarde om een fysiek exemplaar te hebben, zeker in deze tijd waarin er zo veel elektronisch kan en gaat. Is het voldoende om iets alleen op je computer, tablet of telefoon te kunnen lezen of bekijken? Spaar dan het printje uit.

Eco lettertype gebruiken

Er bestaan twee lettertypes die speciaal ontwikkeld zijn om inkt te besparen. De eerste is Ryman Eco. Deze omlijnt de letters maar vult ze niet op, maar daar zie je bij relatief kleine letters natuurlijk weinig tot niets van en dat is dan ook het hele idee: je ziet het verschil niet, maar je verbruikt wel minder inkt. Ryman Eco is gratis te downloaden. Dan is er ook nog Ecofont. Ecofont heeft ‘gaatjes’ in de letters. Ook hier geldt dat je het verschil nauwelijks ziet, maar je er wel inkt mee bespaart. Ecofont is niet gratis. Wel heeft Ecofont ook software die de vijf meest gebruikte standaardlettertypes ‘milieuvriendelijker’ maakt.

Zuinigere standaardlettertypes

Wil je toch liever een van de gangbare lettertypes gebruiken, dan is het wel zo dat het mogelijk is om voor een ‘zuinig’ lettertype te kiezen. Dat zijn doorgaans de lettertypes zonder schreef. Calibri, Verdana en Arial zijn ‘zuinige’ lettertypen die relatief weinig inkt verbruiken. Doe je dit consequent, dan zul je merken dat je cartridges minder snel leegraken.

duurzaam printen 2

Printen op conceptstand

Vooral wanneer je enkel tekst afdrukt, is het goed om jezelf eens af te vragen hoe belangrijk de afdrukkwaliteit is. Zeker wanneer het alleen voor persoonlijk gebruik is. Voordat je het definitieve afdrukcommando geeft, kun je de afdrukkwaliteit instellen. Vaak kun je kiezen uit ‘hoogst’, ‘normaal’ en ‘concept’. Die conceptstand zorgt voor een wat valere afdruk die desalniettemin voor de meeste mensen nog prima te lezen, maar wel veel minder inkt verbruikt.

Duurzaam papier gebruiken

Zoals je vast bekend is, is het heel goed mogelijk papier te recyclen. Zeker met de hoeveelheid papier die in de prullenbak verdwijnt is dat een goede uitkomst. Wil je zelf een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld, dan kun je gerecycled papier gaan gebruiken. Maar je kunt voor papier met het FSC-keurmerk gaan. Daarvoor zijn alleen grondstoffen uit duurzaam beheerde bossen gebruikt. 

Dubbelzijdig printen

Je kunt ook papier uitsparen door dubbelzijdig te printen. Waarom zou je de immers de achterzijde van je A4-tje ongebruikt laten? Er zijn printers die dit automatisch kunnen. Zo niet, dan moet je eerst de oneven pagina’s printen, het papier omdraaien en terug in de printer doen en dan de even pagina’s printen. Zorg er wel voor dat je dan niet per ongeluk ‘ondersteboven’ print.

Printer uitzetten als je hem niet gebruikt

Als je je printer niet gebruikt, waarom moet hij dan aan staan? Printers zijn een van die apparaten in huis die vaak onnodig stroom staan te trekken omdat ze niet gebruikt worden. Zet je printer daarom helemaal uit wanneer je hem niet gebruikt, zoals ’s nachts. Dat is ook nog eens voor de stroomrekening.

Regelmatig een printje maken

Deze tip lijkt contraproductief, maar is dat niet: zet je printer regelmatig even aan het werk. De reden hiervoor is dat de printkoppen kunnen uitdrogen wanneer je je printer lange tijd niet gebruikt. Als je vervolgens weer wilt printen, zul je zien dat de kwaliteit van je printje zeer laag is. Om dit op te lossen, moeten de printkoppen één of meerdere malen gespoeld worden. Waar dat mee gebeurt? Met inkt uit je cartridges. Véél inkt. En dat is natuurlijk pure verspilling. Als je overigens geld wilt besparen op inkt, kies dan de volgende keer voor een XL-cartridge. Een voorbeeld is de HP 304 XL. Daar zit méér inkt in en is relatief goedkoper dan een standaard cartridge.

Genoeg manieren dus om zuinig met inkt, papier en stroom om te gaan als we bewust omgaan met ons printgedrag! Het is een kleine bijdrage, maar iedere stap in de goede richting helpt.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws