like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Zon op Museon een belangrijke stap naar een duurzamer Den Haag

Van: op 5 januari 2016

zonnepanelen salderenDe bewoners van de wijk het Statenkwartier in Den Haag willen dat hun wijk in 2040 CO2 neutraal is. Om dit te realiseren is Vereniging Buurtenergie Statenkwartier (BES) de coöperatie Zon op Museon gestart. Begin december zijn er door de Zonnefabriek 208 zonnepanelen geplaatst op het Museon conform de postcoderoosregeling.

De gemeente Den Haag heeft zichzelf als doel gesteld in 2040 CO2 neutraal te zijn. De huizen uit het Statenkwartier, daterend uit het begin van de 20e eeuw, hebben veelal eensteensmuren en veel natuurlijke ventilatie, waardoor de energierekeningen flink kunnen oplopen. De wijk stoot dus veel CO2 uit en voelt daarom de verantwoordelijkheid bij te dragen aan het verduurzamen van Den Haag. Om dit waar te kunnen maken, heeft BES het initiatief Zon op Museon gestart.

Niet ieder huis is geschikt voor zonnepanelen, of er kunnen andere redenen meespelen waarom zonnepanelen op eigen huis geen optie is. Daarom wordt voor Zon op Museon gebruik gemaakt van de postcoderoosregeling, die het mogelijk maakt voor alle wijkbewoners om eigenaar worden van zonnepanelen die op het grote dak van het museum Museon worden geplaatst. De energieopbrengst wordt vervolgens naar rato verdeeld over de deelnemers.

In december zijn op het Museon 208 panelen geplaatst, waarvan inmiddels het grootste gedeelte verkocht is onder de wijkbewoners. Zonnefabriek heeft afgelopen jaar reeds een project met Zon op Nederland uitgevoerd in Marken en was ook bij dit project verantwoordelijk voor de installatie.

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws, Zuid-Holland

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws