like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Zonnepanelen weer goedkoper

Van: op 2 juni 2016

solarroofDe prijs van zonnepanelen blijft dalen. De afgelopen vijf jaar is deze met bijna een kwart gedaald. Dat blijkt uit een prijsinventarisatie van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

De prijs daalde minder spectaculair dan in de vijf jaar ervoor. Tussen 2006 en 2011 halveerden de prijzen. Een set van tien panelen kost nu 4.600 euro, een vergelijkbaar systeem kostte in 2011 nog 5.900 euro. Milieu Centraal berekende de prijzen inclusief installatie en omvormer.

 

Aantal huishoudens met panelen stijgt spectaculair

De flinke prijsdaling is één van de oorzaken dat zonnepanelen het straatbeeld veroveren. Eind 2015 hadden ruim 400.000 huizen zonnepanelen. Daarmee heeft 6 procent van de Nederlandse huishoudens nu zonnepanelen op het dak en dat is vier keer zoveel als het aantal huizen met zonnepanelen in 2010. Dit rekent Milieu Centraal uit op basis van het geïnstalleerde vermogen aan zonnestroom in combinatie met een inschatting over het vermogen per paneel en het gemiddeld aantal zonnepanelen dat mensen hebben.

 

Ook bij bedrijven

Uit gegevens van het CBS blijkt dat eind vorig jaar 1,5 GW aan vermogen van zonnepanelen in Nederland stond. Dat levert jaarlijks ongeveer 1.100 miljoen kWh aan zonnestroom op. Twee derde daarvan is geïnstalleerd op woonhuizen, de rest ligt op daken van bedrijven of boeren en in grootschalige zonneweiden.

 

Rendement op zonnepanelen

De jaarlijkse opbrengst van tien zonnepanelen is ruim 2.200 kWh elektriciteit, een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar 3.300 kWh. Bij de huidige stroomprijs levert dat 450 euro op. Investeren in zonnepanelen op je dak is dus beter dan je geld op de bank laten staan: het rendement van een investering in zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 5 procent op een spaarrekening.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 

Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Peter Lofström schreef:

    De huidige aantal zonnepanelen van 6% is natuurlijk teleurstellend. Hoe kunnen we er nu voor zorgen dat dit versneld gaat worden? Er zijn technische oplossingen die het rendement verhogen van zonnepanelen waardoor de investering sneller rendabel is. Denk aan dubbelzijdige zonnepanelen of doorzichtige zonnepanelen op het water. Maar ook andere constructies op basis van reflectie zijn mogelijk waardoor met minder panelen meer energie kan worden geleverd.