Duurzaam wonen: niet zo moeilijk als je denkt

Van: op 11 februari 2017

pelletsDe uitdaging voor de woningen van de toekomst is ongetwijfeld erin slagen om het idee van duurzaam wonen echt in de praktijk te brengen. Iedereen wil immers wel duurzaam wonen en zijn steentje bijdragen aan het milieu. Maar hoe verenig je die ambitie met zaken die op zijn minst even belangrijk zijn: het verhogen van jouw wooncomfort en het verlagen van de energiekosten? Een goed begin daarbij is een pelletkachel aanschaffen.

 

Pellets: tal van voordelen

Een pelletkachel is een manier van verwarmen dat de laatste jaren sterk is opgekomen. De brandstof van deze kachel, pellets, zijn in essentie stukjes hout die bijeengeperst zijn tot kleine cilindertjes. Ze worden in de regel gemaakt van houtafval zoals zaagsel en houtkrullen en geperst onder een hoge temperatuur. De staafjes kunnen overigens ook van andere biomaterialen zoals hooi, stro en gras gemaakt worden. Wat zijn dan de voordelen van verwarmen met deze vorm van hernieuwbare energie?

In de eerste plaats biedt een pelletkachel een hoog rendement. De klassieke houthaard biedt een rendement van 70%, een pelletkachel komt vlot boven de 90% uit. Bovendien kan een pelletkachel bij een volle voorraad aan houtpellets tot wel 36 uur blijven branden en is het apparaat bijzonder gebruiksvriendelijk. Dankzij de automatische ontsteking en modulerende werking kan de kachel zelfs gewoon met een afstandsbediening bediend worden.

 

Duurzame brandstof

Pellets zijn een vorm van hernieuwbare energie. Alle materialen die gebruikt worden om de pellets te maken kunnen immers opnieuw groeien of aangeplant worden. Dat betekent dan ook dat deze brandstof niet alleen hernieuwbaar maar ook CO2-neutraal is. Houtpellets zijn dan ook een milieuvriendelijke vorm van verwarmen: slechts 0,5 tot 1% van de verbrande houtpellets blijven als assen achter en deze kunnen bovendien nog eens ingezet worden als meststof in de tuin. Niet onbelangrijk: ook de rook is aanzienlijk schoner dan bij traditionele houtkachels.

Ben je dus op zoek naar een duurzame investering voor jouw huis van de toekomst? Dan is een pellethaard vast en zeker iets voor u. De eerste investering is niet gering maar houtpellets zijn naast duurzaam ook een goedkopere vorm van brandstof dan de alternatieven. Op lange termijn spaar je dan ook weer wat geld uit!

 

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 


Reacties: (12)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. bert schreef:

  #Ron : Sorry, maar ik kan geen enkel verband tussen je link en het onderwerp zien… Ook het artikel in de link zelf een waterval van contradicties in zichzelf.. Wat moet je ermee… Het eindigt ook met dat ze niet weten wat de effecten zijn.. Want minder waterverdamping is ook positief..

  Conclusie blijft dat mensen die in hun denken geindoctrineerd zijn door linkse milieu-maffia-propaganda.. Niet bevattelijk zijn voor feiten maar in hun bijbel blijven staren..

  En zo is het mogelijk dat ze adviseren om bossen op te stoken. Terwijl er eeuwenoude bossen onder de bodem liggen. Bossen uit een tijd waarin er geen organische organismen waren die de stugge ligines niet af konden breken etc. Waardoor al deze brandstof bewaard is gebleven.

  Lees de nieuwste wetenschap omtrent CO2 en zijn effecten op klimaat in de link hieronder. En laat je overuigen.

  https://opiniez.com/2017/02/26/de-linkse-klimaatfraude-onthuld/

 2. Ron schreef:

  Bert, Er is CO2 te veel. Bomen passen zich aan. Ze kunnen niet meer dan 20 kg hout per jaar produceren.

  http://dekennisvannu.nl/site/artikel/Minder-mondjes-in-het-bos/5780

  Om de geproduceerde CO2 van Nederland af te kunnen vangen moet heel Nederland vol met bomen staan. En dat zal nooit gebeuren.

 3. bennie oude lansink schreef:

  tjara je kunt pellet kachels ook zo afstellen dat ze bv om vijf uur aan gaan als je dan om zes uur uit bed komt dan is de ergste kou weg. frans het is ook niet de bedoeling dat iedereen een, een pellet kachel neemt zo nemen mensen warmte pompen en in de toekomst kan het zo zijn dat je bv gaskachels op bio gas of bv waterstof gemaakt van overtollig stoom kunt laten branden. en hout als je kijkt naar dennen hout en er zijn nog andere houtsoorten wat redelijk snel groeit dan is er nog voorlopig hout genoeg, zoals snoeihout en hout dat bv door omgewaaide bomen en takken door harde wind dan heb je nog heel veel hout, en ja dan krijgt hout weer meerwaarde waardoor er ook veel meer word aangeplant als ze het goed doen. Als het nu verbrand of wegrot in tien jaar is ongeveer zelfde CO2 uitstoot.

 4. chris koens schreef:

  Ja, in een enkel geval is een pellitkachel een best passend alternatief.
  Maar wil je echt een fijne warmte hebben kies dan voor een warmteaccumulerende kachel. Het geeft niet alleen fijne stralingswarmte, maar stookt ook nog eens met de helft van het brandhout dan een stalen kachel en bovendien veel schoner omdat je deze niet hoeft te smoren.

 5. bert schreef:

  We hebben niet teveel CO2.. De hele gemeenschap denkt dat er teveel CO2 is.. Omdat ze dat in koor nazingen.. Omdat het zo logisch lijkt als je een keer op school gezeten hebt.. En milieu-groepen er een leven van gemaakt hebben.

  Bomen hebben juist veel CO2 nodig om sowieso te kunnen leven.. Onder de concentratie van 200 CO2 is er alleen steppe op aarde.. Dus hoemeer gas we verstoken.. Hoe harder de bomen gaan groeien. Net als tuinders hun kassen vol met CO2 spuiten om maar een inkomen te kunnen halen. Of gewoon gezonde groeizame planten.

  Maar bomen kappen om te op stoken is zo achterhaald !! Daar is steenkool en gas en olie voor. Hoeveel bos dat al niet gespaard heeft of heeft laten groeien.. Dat wil niemand horen.

 6. Maaike Fritz schreef:

  Het kan wel zo zijn dat het verbruikte hout binnen 100 jaar weer is aangegroeid, maar er komt gewoon NU co2 vrij en daar hebben we al te veel van!

 7. bert schreef:

  In tegenstelling tot houtpellets gemaakt van verse boomstammen-resten.. wordt normaal haardhout in aan de lucht gedroogd tot 10 % of lager.. Wat dus geen energie kost.

 8. bert schreef:

  Kijk naar de uitzending van Groen Licht op ned 2 afgelopen maandag..

  Er werd gesproken over houtkachels. Open haarden hadden geen enkel rendement. Gesloten houtkachels doen natuurlijk veel beter kwa rendement. Maar als zo als ik herinner 80 % van de mensen een open haard of houtkachel hebben is dit een zeer onduurzame methode waar we van af moeten..
  Zeker in woonwijken zijn al die fijnstof uitstoters zeer slecht en ongewenst. Zeker als mensen met te nat hout stoken.. Wat in de uitzending ook bleek met hout dat gekocht was in de winkel wat veel te nat bleek !

  In het programma werd ook gekeken bij de fabriek die houtpellets produceerde.. Ik zag dat er een hele grote rokende pijp op het fabrieksterrein stond te smoken.. De gebruikte boomstammen, zo zij de fabrikant heeft namelijk een ds-gehalte van slechts 50 % !! Dit hout werd in kachel in de fabriek met een eigen enorme houtkachel daarom gedroogd tot onder de 10 % vocht..

  Deze houtpellets hebben dus al een enorme co2 uitstoot en houtverbruik t.b.v. droging op hun conto als ze in de winkel liggen. Netto-rendement ???

  En het ziet er alle behalve gezellig uit zo’n NIET gezellig klein constant laag bultje dat smeult.. Juist in tegenstellig tot waarom iedereen zo’n haardvuurtje zo leuk en gezellig vindt.. Dus daarom moet je zeker geen pelletkachel nemen.. Juist niet.

  HOUTKACHELS daar moet een ANTI-beleid en promotie op gevoerd worden !! SCHREEUW het van de daken !!!

  Zegt het voort.. Geen hout. Hout in de kachel is NIET DUURZAAM !!

 9. bennie oude lansink schreef:

  heb al drie jaar een pellet kachel en dat bevalt me goed. tevens heb ik infrarood panelen. die gaan morgens ook even aan. al vier jaar geen gas verbruik meer. binnenkort komt er ook een warmtepomp. nu met de verhoogde subsidie vind ik dit rendabel. hoop dat ik daarbij op energie neutraal komt. bezit 45 zonnepanelen.

 10. Dick schreef:

  er zijn tegenwoordig ook houtkachels met hele hoge rendementen gebouwd in duitsland; bij hark met een fijnstoffilter komt tot hele hoge rendementen,

 11. Frans Smits schreef:

  Als iedereen ipv een combiketel een pelletkachel neemt, dan komen we toch heel snel hout te kort. Bomen groeien niet zo snel.

 12. Tjara schreef:

  Alleen als je huis eerst max. geïsoleerd is, niet te veel afkoelt gedurende de nacht, je juiste kwh bij kamerafmeting hebt. Pelletkachels staan bij gebruikers bekend als relatief traag. Dus voor je naar werk gaat, niet rekenen op warme start. Bijverwarming of van te voren opwarmen dan, kan kosten opdrijven.

Laatste nieuws

Corendon start met scheiden van afval tijdens vluchten

Corendon start met scheiden van afval tijdens vluchten

Recentelijk is vliegtuigmaatschappij Corendon gestart met het scheiden van het afval aan boord. Door plastic, blik, papier en glas apart in te zamelen tijdens de vlucht wil de luchtvaartmaatschappij de impact op het milieu verkleinen. SUEZ (specialist in afval en grondstoffen) zorgt op Schiphol weer voor verwerking van recyclebaar afval. Passagiers worden op de vlucht […]

| 24 mei 2017 | 0 Comments
Kolencentrales en biomassa bijstook: wat zijn de gevolgen van een nieuw kabinet

Kolencentrales en biomassa bijstook: wat zijn de gevolgen van een nieuw kabinet

Het CBS maakte onlangs bekend dat het energieverbruik in Nederland in 2016 in totaal 3131 petajoule bedroeg. Ruim 90 procent van deze energie werd opgewekt met fossiele brandstoffen als aardgas, aardolie en steenkool. Het gebruik van steenkool zorgde voor de opwekking van 430 petajoule, bijna 14 procent van het totaal. Hoewel aardgas en aardolie een […]

| 24 mei 2017 | 0 Comments
Duurzame startup Eccentrade wint belangrijke MVO-prijs

Duurzame startup Eccentrade wint belangrijke MVO-prijs

Eccentrade heeft een van de vier prestigieuze startup-awards gewonnen tijdens The Next Web Conference. De duurzame Nederlandse startup ging naar huis als winnaar van het IMPACT-program. Dit programma deelt een prijs uit aan de internationale startup die met concrete tools of oplossingen een bijdrage levert aan een betere wereld. Koppelt bedrijfsinformatie aan duurzaamheidsdata Eccentrade, opgericht […]

| 23 mei 2017 | 0 Comments
Met een modulaire hoofdtelefoon de afvalberg te lijf

Met een modulaire hoofdtelefoon de afvalberg te lijf

Koptelefoons zijn zo’n typisch voorbeeld van lastige producten om te repareren. Als er iets stuk aan gaat, kun je meestal het hele ding weggooien. Dat wil de startup Gerrard Street anders doen. Gaat er iets aan hun hoofdtelefoon stuk, dan wordt het onderdeel gratis vervangen en gerecycled. Met dit concept wil het bedrijf de groeiende […]

| 23 mei 2017 | 0 Comments
Voedselverspilling in Nederland neemt nauwelijks af

Voedselverspilling in Nederland neemt nauwelijks af

Een derde van het voedsel in Nederland belandt regelrecht in de afvalbak. Ondanks de doelstelling van de overheid om twintig procent minder te verspillen tussen 2009 en 2015, wordt er geen vooruitgang geboekt. Nog geen procent van deze doelstelling is waargemaakt. Dat meldt De Monitor (KRO-NCRV) zondagavond in de uitzending. Het onderzoeksprogramma onderzocht onder supermarkten, […]

| 21 mei 2017 | 1 Comment
Amsterdam krijgt elektrische-fietsenplan

Amsterdam krijgt elektrische-fietsenplan

Als eerste stad in Nederland krijgt Amsterdam een eigen elektrische deelfietsenplan. Vanuit een onverwoestbare container kan iedereen voortaan een deel-e-bike van E-bike to go pakken die simpel en snel met een smartphone kan worden geopend en gebruikt. De eerste container met deel-e-bikes is geplaatst in het Westerpark, maar de ambitie is om al volgend jaar […]

| 21 mei 2017 | 0 Comments

Inzicht

Gemene-Goed-Economie is wereldwijd een succes – 3

Gemene-Goed-Economie is wereldwijd een succes – 3

In deel 1 en 2 van dit drieluik kon je lezen over de uitgangspunten van de Gemene-Goed-Economie, en over de praktische verankering in de economische realiteit. In dit derde en laatste deel gaan we in op de beweging die achter het succes van dit alternatieve economische systeem staat, en hoe ze zich verhoudt tot andere […]

| 23 mei 2017 | 0 Comments
Gaat de blockchain ook voor sociale innovatie zorgen?

Gaat de blockchain ook voor sociale innovatie zorgen?

Het nieuwe internet, of alleen het nieuwe Google? De blockchain is een digitale technologie met gigantische mogelijkheden voor sociale innovatie. Het eerste product van de blokchain is de bitcoin. Door de cryptografische veilige techniek is het mogelijk waarde toe te kennen aan data. Daardoor was een enkele bitcoin bijna niets waard toen hij werd gecreëerd. […]

| 23 mei 2017 | 0 Comments
Monitor Duurzaam Nederland: het gaat goed, maar wel ‘ten koste van’

Monitor Duurzaam Nederland: het gaat goed, maar wel ‘ten koste van’

Op Verantwoordingsdag, 17 mei, verscheen de laatste Monitor Duurzaam Nederland (MDN). De monitor geeft via een reeks van indicatoren weer hoe het er voor staat met onze kwaliteit van leven, en ook of het bereiken van die kwaliteit ten koste gaat van mensen elders en/of van toekomstige generaties. Vanaf volgend jaar zal op Verantwoordingsdag jaarlijks […]

| 23 mei 2017 | 0 Comments
Hoe Shell stiekem betaalde voor onderzoek van Rotterdam School of Management

Hoe Shell stiekem betaalde voor onderzoek van Rotterdam School of Management

De Rotterdam School of Management RSM, onderdeel van de Erasmus Universiteit, ontving meer dan 3 ton van Shell voor een onderzoek naar het vestigingsklimaat voor multinationals in Nederland en verzweeg dat. Later werden met dat rapport belastingsregelingen in elkaar gezet waar vooral multinationals voordeel van ondervonden. Dat concluderen onderzoekers van Changerism in een recent rapport. […]

| 16 mei 2017 | 3 Comments

Deze website wordt mede mogelijke gemaakt door: