Duurzaam wonen: niet zo moeilijk als je denkt

Van: op 11 februari 2017

pelletsDe uitdaging voor de woningen van de toekomst is ongetwijfeld erin slagen om het idee van duurzaam wonen echt in de praktijk te brengen. Iedereen wil immers wel duurzaam wonen en zijn steentje bijdragen aan het milieu. Maar hoe verenig je die ambitie met zaken die op zijn minst even belangrijk zijn: het verhogen van jouw wooncomfort en het verlagen van de energiekosten? Een goed begin daarbij is een pelletkachel aanschaffen.

 

Pellets: tal van voordelen

Een pelletkachel is een manier van verwarmen dat de laatste jaren sterk is opgekomen. De brandstof van deze kachel, pellets, zijn in essentie stukjes hout die bijeengeperst zijn tot kleine cilindertjes. Ze worden in de regel gemaakt van houtafval zoals zaagsel en houtkrullen en geperst onder een hoge temperatuur. De staafjes kunnen overigens ook van andere biomaterialen zoals hooi, stro en gras gemaakt worden. Wat zijn dan de voordelen van verwarmen met deze vorm van hernieuwbare energie?

In de eerste plaats biedt een pelletkachel een hoog rendement. De klassieke houthaard biedt een rendement van 70%, een pelletkachel komt vlot boven de 90% uit. Bovendien kan een pelletkachel bij een volle voorraad aan houtpellets tot wel 36 uur blijven branden en is het apparaat bijzonder gebruiksvriendelijk. Dankzij de automatische ontsteking en modulerende werking kan de kachel zelfs gewoon met een afstandsbediening bediend worden.

 

Duurzame brandstof

Pellets zijn een vorm van hernieuwbare energie. Alle materialen die gebruikt worden om de pellets te maken kunnen immers opnieuw groeien of aangeplant worden. Dat betekent dan ook dat deze brandstof niet alleen hernieuwbaar maar ook CO2-neutraal is. Houtpellets zijn dan ook een milieuvriendelijke vorm van verwarmen: slechts 0,5 tot 1% van de verbrande houtpellets blijven als assen achter en deze kunnen bovendien nog eens ingezet worden als meststof in de tuin. Niet onbelangrijk: ook de rook is aanzienlijk schoner dan bij traditionele houtkachels.

Ben je dus op zoek naar een duurzame investering voor jouw huis van de toekomst? Dan is een pellethaard vast en zeker iets voor u. De eerste investering is niet gering maar houtpellets zijn naast duurzaam ook een goedkopere vorm van brandstof dan de alternatieven. Op lange termijn spaar je dan ook weer wat geld uit!

 

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 


Reacties: (12)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. bert schreef:

  #Ron : Sorry, maar ik kan geen enkel verband tussen je link en het onderwerp zien… Ook het artikel in de link zelf een waterval van contradicties in zichzelf.. Wat moet je ermee… Het eindigt ook met dat ze niet weten wat de effecten zijn.. Want minder waterverdamping is ook positief..

  Conclusie blijft dat mensen die in hun denken geindoctrineerd zijn door linkse milieu-maffia-propaganda.. Niet bevattelijk zijn voor feiten maar in hun bijbel blijven staren..

  En zo is het mogelijk dat ze adviseren om bossen op te stoken. Terwijl er eeuwenoude bossen onder de bodem liggen. Bossen uit een tijd waarin er geen organische organismen waren die de stugge ligines niet af konden breken etc. Waardoor al deze brandstof bewaard is gebleven.

  Lees de nieuwste wetenschap omtrent CO2 en zijn effecten op klimaat in de link hieronder. En laat je overuigen.

  https://opiniez.com/2017/02/26/de-linkse-klimaatfraude-onthuld/

 2. Ron schreef:

  Bert, Er is CO2 te veel. Bomen passen zich aan. Ze kunnen niet meer dan 20 kg hout per jaar produceren.

  http://dekennisvannu.nl/site/artikel/Minder-mondjes-in-het-bos/5780

  Om de geproduceerde CO2 van Nederland af te kunnen vangen moet heel Nederland vol met bomen staan. En dat zal nooit gebeuren.

 3. bennie oude lansink schreef:

  tjara je kunt pellet kachels ook zo afstellen dat ze bv om vijf uur aan gaan als je dan om zes uur uit bed komt dan is de ergste kou weg. frans het is ook niet de bedoeling dat iedereen een, een pellet kachel neemt zo nemen mensen warmte pompen en in de toekomst kan het zo zijn dat je bv gaskachels op bio gas of bv waterstof gemaakt van overtollig stoom kunt laten branden. en hout als je kijkt naar dennen hout en er zijn nog andere houtsoorten wat redelijk snel groeit dan is er nog voorlopig hout genoeg, zoals snoeihout en hout dat bv door omgewaaide bomen en takken door harde wind dan heb je nog heel veel hout, en ja dan krijgt hout weer meerwaarde waardoor er ook veel meer word aangeplant als ze het goed doen. Als het nu verbrand of wegrot in tien jaar is ongeveer zelfde CO2 uitstoot.

 4. chris koens schreef:

  Ja, in een enkel geval is een pellitkachel een best passend alternatief.
  Maar wil je echt een fijne warmte hebben kies dan voor een warmteaccumulerende kachel. Het geeft niet alleen fijne stralingswarmte, maar stookt ook nog eens met de helft van het brandhout dan een stalen kachel en bovendien veel schoner omdat je deze niet hoeft te smoren.

 5. bert schreef:

  We hebben niet teveel CO2.. De hele gemeenschap denkt dat er teveel CO2 is.. Omdat ze dat in koor nazingen.. Omdat het zo logisch lijkt als je een keer op school gezeten hebt.. En milieu-groepen er een leven van gemaakt hebben.

  Bomen hebben juist veel CO2 nodig om sowieso te kunnen leven.. Onder de concentratie van 200 CO2 is er alleen steppe op aarde.. Dus hoemeer gas we verstoken.. Hoe harder de bomen gaan groeien. Net als tuinders hun kassen vol met CO2 spuiten om maar een inkomen te kunnen halen. Of gewoon gezonde groeizame planten.

  Maar bomen kappen om te op stoken is zo achterhaald !! Daar is steenkool en gas en olie voor. Hoeveel bos dat al niet gespaard heeft of heeft laten groeien.. Dat wil niemand horen.

 6. Maaike Fritz schreef:

  Het kan wel zo zijn dat het verbruikte hout binnen 100 jaar weer is aangegroeid, maar er komt gewoon NU co2 vrij en daar hebben we al te veel van!

 7. bert schreef:

  In tegenstelling tot houtpellets gemaakt van verse boomstammen-resten.. wordt normaal haardhout in aan de lucht gedroogd tot 10 % of lager.. Wat dus geen energie kost.

 8. bert schreef:

  Kijk naar de uitzending van Groen Licht op ned 2 afgelopen maandag..

  Er werd gesproken over houtkachels. Open haarden hadden geen enkel rendement. Gesloten houtkachels doen natuurlijk veel beter kwa rendement. Maar als zo als ik herinner 80 % van de mensen een open haard of houtkachel hebben is dit een zeer onduurzame methode waar we van af moeten..
  Zeker in woonwijken zijn al die fijnstof uitstoters zeer slecht en ongewenst. Zeker als mensen met te nat hout stoken.. Wat in de uitzending ook bleek met hout dat gekocht was in de winkel wat veel te nat bleek !

  In het programma werd ook gekeken bij de fabriek die houtpellets produceerde.. Ik zag dat er een hele grote rokende pijp op het fabrieksterrein stond te smoken.. De gebruikte boomstammen, zo zij de fabrikant heeft namelijk een ds-gehalte van slechts 50 % !! Dit hout werd in kachel in de fabriek met een eigen enorme houtkachel daarom gedroogd tot onder de 10 % vocht..

  Deze houtpellets hebben dus al een enorme co2 uitstoot en houtverbruik t.b.v. droging op hun conto als ze in de winkel liggen. Netto-rendement ???

  En het ziet er alle behalve gezellig uit zo’n NIET gezellig klein constant laag bultje dat smeult.. Juist in tegenstellig tot waarom iedereen zo’n haardvuurtje zo leuk en gezellig vindt.. Dus daarom moet je zeker geen pelletkachel nemen.. Juist niet.

  HOUTKACHELS daar moet een ANTI-beleid en promotie op gevoerd worden !! SCHREEUW het van de daken !!!

  Zegt het voort.. Geen hout. Hout in de kachel is NIET DUURZAAM !!

 9. bennie oude lansink schreef:

  heb al drie jaar een pellet kachel en dat bevalt me goed. tevens heb ik infrarood panelen. die gaan morgens ook even aan. al vier jaar geen gas verbruik meer. binnenkort komt er ook een warmtepomp. nu met de verhoogde subsidie vind ik dit rendabel. hoop dat ik daarbij op energie neutraal komt. bezit 45 zonnepanelen.

 10. Dick schreef:

  er zijn tegenwoordig ook houtkachels met hele hoge rendementen gebouwd in duitsland; bij hark met een fijnstoffilter komt tot hele hoge rendementen,

 11. Frans Smits schreef:

  Als iedereen ipv een combiketel een pelletkachel neemt, dan komen we toch heel snel hout te kort. Bomen groeien niet zo snel.

 12. Tjara schreef:

  Alleen als je huis eerst max. geïsoleerd is, niet te veel afkoelt gedurende de nacht, je juiste kwh bij kamerafmeting hebt. Pelletkachels staan bij gebruikers bekend als relatief traag. Dus voor je naar werk gaat, niet rekenen op warme start. Bijverwarming of van te voren opwarmen dan, kan kosten opdrijven.

Laatste nieuws

Kolenoverslag Amsterdam geblokkeerd door Code Rood

Kolenoverslag Amsterdam geblokkeerd door Code Rood

Ruim driehonderd mensen blokkeren sinds 9:30 uur zaterdagochtend (24 juni) de kolenoverslag in de haven van Amsterdam. Met deze menselijke blokkade, CODE ROOD, trekken zij een grens tegen klimaatverwoesting door de fossiele industrie. Door de blokkade kan er geen kolen worden aan- en afgevoerd van de OBA Bulk Terminal. De overslag is stilgelegd.    De […]

| 24 juni 2017
Onderwijs netwerken gaan samen voor duurzaam MBO

Onderwijs netwerken gaan samen voor duurzaam MBO

Om het beroepsonderwijs in Nederland verder te verduurzamen, verenigen Duurzaam MBO, Het Groene Brein Roots, Katapult en de coöperatie Leren voor Morgen zich in een gezamenlijk netwerk. Het beroepsonderwijs staat voor grote uitdagingen. Er is een enorm tekort aan opgeleide mbo’ers, zo bleek recent uit onderzoek van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB) en uitkeringsinstantie […]

| 23 juni 2017
Ook meerderheid van rechts Nederland wil meer duurzame energie

Ook meerderheid van rechts Nederland wil meer duurzame energie

Een overgrote meerderheid van de CDA-, VVD- en D66-achterban vindt dat Nederland meer gebruik moet maken van duurzame energie. Van de CDA-stemmers wil 80% meer duurzame energie, bij VVD en D66 is dat 83%. Van de ChristenUnie-achterban, de partij die nu aansluit bij de onderhandelingen, vindt 86% dat Nederland meer gebruik moeten maken van duurzame energie. […]

| 22 juni 2017
Duurzaamheid in de Boardroom beschrijft de groene uitdaging van topmanagers

Duurzaamheid in de Boardroom beschrijft de groene uitdaging van topmanagers

Maandagmiddag 26 juni 2017 om 16.00 uur wordt in de Nieuwe Poort te Amsterdam het boek ‘Duurzaamheid in de Boardroom’ gepresenteerd. Een boek over ‘brede waardecreatie’ door bedrijven, uitgerekend in een tijd van berichten over dreigende vijandige overnames van bedrijven die expliciet zijn in hun duurzaamheidsambities en van losbarstende discussies over de dominante aandacht voor […]

| 22 juni 2017
Nuon Solar Team begint seizoen met een wereldrecord

Nuon Solar Team begint seizoen met een wereldrecord

Het Nuon Solar Team heeft 882 kilometer in twaalf uur tijd afgelegd  met zonne-raceauto Nuna. Daarmee zetten de studenten van de TU Delft op de langste dag van het jaar een nieuw wereldrecord neer tijdens de eerste zonnerace ooit op Nederlandse bodem. De race tegen de klok werd gereden op de testbaan van de RDW […]

| 22 juni 2017
Goudketen start samenwerking voor verantwoord goud

Goudketen start samenwerking voor verantwoord goud

De goudsector in Nederland zet zich gezamenlijk in voor een internationaal verantwoorde goudketen. Producenten van elektronica en sieraden, recyclers, maatschappelijke organisaties en de overheid ondertekenden hiervoor het Convenant Verantwoord Goud. Doel is dat in de hele keten, van winning tot en met recycling, de mensenrechten, het milieu en biodiversiteit beter worden gerespecteerd. Een eerste concreet […]

| 20 juni 2017

Inzicht

Belastingontwijking, hoe pak je dat aan

Belastingontwijking, hoe pak je dat aan

Belastingontwijking is hot. De enquêtecommissie fiscale constructies doet haar best de bulk van de ijsberg boven water te krijgen. Het puntje daarvan kwam tevoorschijn in de uitgelekte administratie van de Mossack Fonnseca in Panama. De Curaçaose trustadviseur Gregory Elias werd daarin volgens het Financieele Dagblad 312 keer genoemd. Op de vraag wat hij vond van […]

| 22 juni 2017
Rotterdamse ondernemer in de bres voor olijfboeren met 1000 jaar oude bomen

Rotterdamse ondernemer in de bres voor olijfboeren met 1000 jaar oude bomen

Een paar jaar geleden maakte de Rotterdamse ondernemer Michiel Drijver kennis met het bijzondere leven van Spaanse olijfboeren. In het zuidelijke Andalusië maken ze hun heerlijke, pure olijfolie. Hij werd geraakt door de denkwijze van de boeren, hun werkwijze en hun manier van leven: eerlijk, traditioneel en met respect voor de natuur. In Andalusië staan […]

| 20 juni 2017
Ook kleinere bedrijven kunnen direct inkopen bij boeren

Ook kleinere bedrijven kunnen direct inkopen bij boeren

Ook het midden- en kleinbedrijf kan rechtstreeks producten afnemen van boeren en hun organisaties in ontwikkelingslanden en opkomende markten. De vraag naar agrarische producten uit Afrika, Azië en Latijns Amerika groeit sterk. Directe samenwerking met kleinschalig opererende boeren biedt Nederlandse bedrijven toekomstige leveringszekerheid.     Deze conclusie viel te beluisteren tijdens het Sustainable Sourcing Event, dat […]

| 13 juni 2017 | 0 Comments
Ons geldsysteem en het milieu (deel 1)

Ons geldsysteem en het milieu (deel 1)

Weinig mensen zullen een verband leggen tussen ons geldsysteem en het milieu, vooral wat betreft de aanpak van de milieuproblemen waar onze maatschappij zich voor geplaatst ziet. Dat komt omdat vrijwel iedereen ons geldsysteem als een gegeven beschouwt, niet als iets wat veranderd zou kunnen en moeten worden. Weinig mensen realiseren zich hoe nieuw geld “gemaakt” […]

| 11 juni 2017 | 0 Comments

Deze website wordt mede mogelijke gemaakt door: