Duurzaam wonen: niet zo moeilijk als je denkt

Van: op 11 februari 2017 | 12 reacties | categorie: Nieuws

pelletsDe uitdaging voor de woningen van de toekomst is ongetwijfeld erin slagen om het idee van duurzaam wonen echt in de praktijk te brengen. Iedereen wil immers wel duurzaam wonen en zijn steentje bijdragen aan het milieu. Maar hoe verenig je die ambitie met zaken die op zijn minst even belangrijk zijn: het verhogen van jouw wooncomfort en het verlagen van de energiekosten? Een goed begin daarbij is een pelletkachel aanschaffen.

 

Pellets: tal van voordelen

Een pelletkachel is een manier van verwarmen dat de laatste jaren sterk is opgekomen. De brandstof van deze kachel, pellets, zijn in essentie stukjes hout die bijeengeperst zijn tot kleine cilindertjes. Ze worden in de regel gemaakt van houtafval zoals zaagsel en houtkrullen en geperst onder een hoge temperatuur. De staafjes kunnen overigens ook van andere biomaterialen zoals hooi, stro en gras gemaakt worden. Wat zijn dan de voordelen van verwarmen met deze vorm van hernieuwbare energie?

In de eerste plaats biedt een pelletkachel een hoog rendement. De klassieke houthaard biedt een rendement van 70%, een pelletkachel komt vlot boven de 90% uit. Bovendien kan een pelletkachel bij een volle voorraad aan houtpellets tot wel 36 uur blijven branden en is het apparaat bijzonder gebruiksvriendelijk. Dankzij de automatische ontsteking en modulerende werking kan de kachel zelfs gewoon met een afstandsbediening bediend worden.

 

Duurzame brandstof

Pellets zijn een vorm van hernieuwbare energie. Alle materialen die gebruikt worden om de pellets te maken kunnen immers opnieuw groeien of aangeplant worden. Dat betekent dan ook dat deze brandstof niet alleen hernieuwbaar maar ook CO2-neutraal is. Houtpellets zijn dan ook een milieuvriendelijke vorm van verwarmen: slechts 0,5 tot 1% van de verbrande houtpellets blijven als assen achter en deze kunnen bovendien nog eens ingezet worden als meststof in de tuin. Niet onbelangrijk: ook de rook is aanzienlijk schoner dan bij traditionele houtkachels.

Ben je dus op zoek naar een duurzame investering voor jouw huis van de toekomst? Dan is een pellethaard vast en zeker iets voor u. De eerste investering is niet gering maar houtpellets zijn naast duurzaam ook een goedkopere vorm van brandstof dan de alternatieven. Op lange termijn spaar je dan ook weer wat geld uit!

 

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 


Reacties: (12)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. bert schreef:

  #Ron : Sorry, maar ik kan geen enkel verband tussen je link en het onderwerp zien… Ook het artikel in de link zelf een waterval van contradicties in zichzelf.. Wat moet je ermee… Het eindigt ook met dat ze niet weten wat de effecten zijn.. Want minder waterverdamping is ook positief..

  Conclusie blijft dat mensen die in hun denken geindoctrineerd zijn door linkse milieu-maffia-propaganda.. Niet bevattelijk zijn voor feiten maar in hun bijbel blijven staren..

  En zo is het mogelijk dat ze adviseren om bossen op te stoken. Terwijl er eeuwenoude bossen onder de bodem liggen. Bossen uit een tijd waarin er geen organische organismen waren die de stugge ligines niet af konden breken etc. Waardoor al deze brandstof bewaard is gebleven.

  Lees de nieuwste wetenschap omtrent CO2 en zijn effecten op klimaat in de link hieronder. En laat je overuigen.

  https://opiniez.com/2017/02/26/de-linkse-klimaatfraude-onthuld/

 2. Ron schreef:

  Bert, Er is CO2 te veel. Bomen passen zich aan. Ze kunnen niet meer dan 20 kg hout per jaar produceren.

  http://dekennisvannu.nl/site/artikel/Minder-mondjes-in-het-bos/5780

  Om de geproduceerde CO2 van Nederland af te kunnen vangen moet heel Nederland vol met bomen staan. En dat zal nooit gebeuren.

 3. bennie oude lansink schreef:

  tjara je kunt pellet kachels ook zo afstellen dat ze bv om vijf uur aan gaan als je dan om zes uur uit bed komt dan is de ergste kou weg. frans het is ook niet de bedoeling dat iedereen een, een pellet kachel neemt zo nemen mensen warmte pompen en in de toekomst kan het zo zijn dat je bv gaskachels op bio gas of bv waterstof gemaakt van overtollig stoom kunt laten branden. en hout als je kijkt naar dennen hout en er zijn nog andere houtsoorten wat redelijk snel groeit dan is er nog voorlopig hout genoeg, zoals snoeihout en hout dat bv door omgewaaide bomen en takken door harde wind dan heb je nog heel veel hout, en ja dan krijgt hout weer meerwaarde waardoor er ook veel meer word aangeplant als ze het goed doen. Als het nu verbrand of wegrot in tien jaar is ongeveer zelfde CO2 uitstoot.

 4. chris koens schreef:

  Ja, in een enkel geval is een pellitkachel een best passend alternatief.
  Maar wil je echt een fijne warmte hebben kies dan voor een warmteaccumulerende kachel. Het geeft niet alleen fijne stralingswarmte, maar stookt ook nog eens met de helft van het brandhout dan een stalen kachel en bovendien veel schoner omdat je deze niet hoeft te smoren.

 5. bert schreef:

  We hebben niet teveel CO2.. De hele gemeenschap denkt dat er teveel CO2 is.. Omdat ze dat in koor nazingen.. Omdat het zo logisch lijkt als je een keer op school gezeten hebt.. En milieu-groepen er een leven van gemaakt hebben.

  Bomen hebben juist veel CO2 nodig om sowieso te kunnen leven.. Onder de concentratie van 200 CO2 is er alleen steppe op aarde.. Dus hoemeer gas we verstoken.. Hoe harder de bomen gaan groeien. Net als tuinders hun kassen vol met CO2 spuiten om maar een inkomen te kunnen halen. Of gewoon gezonde groeizame planten.

  Maar bomen kappen om te op stoken is zo achterhaald !! Daar is steenkool en gas en olie voor. Hoeveel bos dat al niet gespaard heeft of heeft laten groeien.. Dat wil niemand horen.

 6. Maaike Fritz schreef:

  Het kan wel zo zijn dat het verbruikte hout binnen 100 jaar weer is aangegroeid, maar er komt gewoon NU co2 vrij en daar hebben we al te veel van!

 7. bert schreef:

  In tegenstelling tot houtpellets gemaakt van verse boomstammen-resten.. wordt normaal haardhout in aan de lucht gedroogd tot 10 % of lager.. Wat dus geen energie kost.

 8. bert schreef:

  Kijk naar de uitzending van Groen Licht op ned 2 afgelopen maandag..

  Er werd gesproken over houtkachels. Open haarden hadden geen enkel rendement. Gesloten houtkachels doen natuurlijk veel beter kwa rendement. Maar als zo als ik herinner 80 % van de mensen een open haard of houtkachel hebben is dit een zeer onduurzame methode waar we van af moeten..
  Zeker in woonwijken zijn al die fijnstof uitstoters zeer slecht en ongewenst. Zeker als mensen met te nat hout stoken.. Wat in de uitzending ook bleek met hout dat gekocht was in de winkel wat veel te nat bleek !

  In het programma werd ook gekeken bij de fabriek die houtpellets produceerde.. Ik zag dat er een hele grote rokende pijp op het fabrieksterrein stond te smoken.. De gebruikte boomstammen, zo zij de fabrikant heeft namelijk een ds-gehalte van slechts 50 % !! Dit hout werd in kachel in de fabriek met een eigen enorme houtkachel daarom gedroogd tot onder de 10 % vocht..

  Deze houtpellets hebben dus al een enorme co2 uitstoot en houtverbruik t.b.v. droging op hun conto als ze in de winkel liggen. Netto-rendement ???

  En het ziet er alle behalve gezellig uit zo’n NIET gezellig klein constant laag bultje dat smeult.. Juist in tegenstellig tot waarom iedereen zo’n haardvuurtje zo leuk en gezellig vindt.. Dus daarom moet je zeker geen pelletkachel nemen.. Juist niet.

  HOUTKACHELS daar moet een ANTI-beleid en promotie op gevoerd worden !! SCHREEUW het van de daken !!!

  Zegt het voort.. Geen hout. Hout in de kachel is NIET DUURZAAM !!

 9. bennie oude lansink schreef:

  heb al drie jaar een pellet kachel en dat bevalt me goed. tevens heb ik infrarood panelen. die gaan morgens ook even aan. al vier jaar geen gas verbruik meer. binnenkort komt er ook een warmtepomp. nu met de verhoogde subsidie vind ik dit rendabel. hoop dat ik daarbij op energie neutraal komt. bezit 45 zonnepanelen.

 10. Dick schreef:

  er zijn tegenwoordig ook houtkachels met hele hoge rendementen gebouwd in duitsland; bij hark met een fijnstoffilter komt tot hele hoge rendementen,

 11. Frans Smits schreef:

  Als iedereen ipv een combiketel een pelletkachel neemt, dan komen we toch heel snel hout te kort. Bomen groeien niet zo snel.

 12. Tjara schreef:

  Alleen als je huis eerst max. geïsoleerd is, niet te veel afkoelt gedurende de nacht, je juiste kwh bij kamerafmeting hebt. Pelletkachels staan bij gebruikers bekend als relatief traag. Dus voor je naar werk gaat, niet rekenen op warme start. Bijverwarming of van te voren opwarmen dan, kan kosten opdrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: alle reacties worden gemodereerd door de redactie en zijn derhalve niet direct zichtbaar. Reacties met een niet bestaand e-mail adres als afzender worden in geen geval geplaatst. Lees verder de huisregels.

*

code

Laatste nieuws

Nieuwe kamerleden krijgen 200.000 handtekeningen voor CETA referendum

Nieuwe kamerleden krijgen 200.000 handtekeningen voor CETA referendum

Op de eerste echte werkdag voor de leden van de nieuwe Tweede Kamer bood het Platform TTIP CETA Referendum ruim 200.000 handtekeningen aan Tweede Kamerleden aan Emile Roemer en Maarten Hijink (SP), Kees Verhoeven (D66), Gijs van Dijk (PvdA), Marianne Thieme(PvdD) en Isabelle Diks (GL) aan. Hiermee willen de 13 maatschappelijke organisaties achter het Platform […]

| 28 maart 2017 | 0 Comments
Aanleg transportkabel offshore windparken Borssele door Westerschelde kan starten

Aanleg transportkabel offshore windparken Borssele door Westerschelde kan starten

Vlaanderen en Nederland zijn het eens geworden over een veilige inbedding van een onderzeese stroomkabel door de Westerschelde. De kabel moet vanaf 2019 en 2020 windparken voor de kust bij Borssele aansluiten op het net aan land. Het Havenbedrijf Antwerpen zal op basis hiervan haar beroep bij de Raad van State intrekken. Daarmee zijn de […]

| 26 maart 2017 | 0 Comments
VPRO Tegenlicht: ‘Groene Dromen’

VPRO Tegenlicht: ‘Groene Dromen’

Hoe duurzaam onderneemt Nederland? VPRO Tegenlicht heeft een lange traditie in het signaleren van initiatieven die duurzaamheid en ondernemerschap combineren. Maar wat als er, zoals na de mislukte overname van Unilever, kritiek ontstaat dat een bedrijf zich minder moet richten op duurzaamheid en meer op directe winst? Is duurzaamheid leuk zolang het de aandeelhouder niets […]

| 26 maart 2017 | 0 Comments
Vandebron wil kolencentrale Nuon kopen voor sluiting

Vandebron wil kolencentrale Nuon kopen voor sluiting

[update] Energieleverancier Vandebron doet een bod van 1 miljoen euro voor de overname van de Hemweg kolencentrale in Amsterdam, eigendom van Nuon. Dit bod kan worden besteed aan een goede regeling voor de medewerkers van de centrale. Vandebron geeft de centrale een nieuwe bestemming. De kolencentrale aan de ring van de hoofdstad is van de […]

| 23 maart 2017 | 4 Comments
Energiecommissie roept nieuw kabinet op tot structureel klimaatbeleid, teken ook!

Energiecommissie roept nieuw kabinet op tot structureel klimaatbeleid, teken ook!

Wij ondersteunen het initiatief van De Nationale Energiecommissie om samen  versneld over te schakelen op 100% schone energie uit Nederland. Zo kunnen we allemaal meedoen. Allereerst de oproep aan het nieuwe kabinet ondertekenen via www.energiecommissie.nl deze verspreiden via social media. Wij hebben al ondertekend.   Snel naar 100% schone energie uit Nederland De Nationale Energiecommissie […]

| 21 maart 2017 | 6 Comments
Wereldpremière: luisteren naar klimaatmuziek in Rotterdam

Wereldpremière: luisteren naar klimaatmuziek in Rotterdam

De opwarming van de aarde blijft abstract. We weten dat temperaturen stijgen, maar het is moeilijk om dit echt tot ons door te laten dringen. Daarom brengt inspiratieplatform LaatBloeien de temperatuurontwikkeling sinds 1880 ten gehore, in samenwerking met componist Merlijn Twaalfhoven. Tijdens WNF Earth Hour 2017 maken zangers uit heel Nederland bij de Erasmusbrug de […]

| 21 maart 2017 | 0 Comments

Inzicht

Hoe corruptie klimaatverandering aandrijft

Hoe corruptie klimaatverandering aandrijft

Campagnes tegen corruptie hebben in 2016 een reeks cruciale overwinningen behaald. Een belangrijke was de aansprakelijkheid garanderen voor één van de meest slinkse deals van ‘Big Oil’: het verwerven van het Nigeriaanse offshore olieveld OPL 245 door Koninklijke Shell en Eni, het grootste bedrijf van Italië, in 2011. Afgelopen december klaagde de Economic and Financial […]

| 28 maart 2017 | 1 Comment
Nieuwe Europese spelregels voor meten milieuprestaties van producten

Nieuwe Europese spelregels voor meten milieuprestaties van producten

Hoe weet je of de claim over duurzaamheid of milieuprestatie van een product klopt? Dat is niet eenvoudig. Er bestaan in ieder geval honderden duurzaamheidslabels en die gaan over verschillende duurzaamheidaspecten. Een deel van deze labels claimt ook milieuprestaties. Deze claims kunnen kwalitatief en indirect zijn: beter voor het milieu (bedrijfsclaims)of binnen bepaalde milieugrenzen (Milieukeur) […]

| 28 maart 2017 | 0 Comments
Het roer moet snel om in de voedselproductie

Het roer moet snel om in de voedselproductie

Hoe kunnen we de groeiende wereldbevolking voeden? Een prangende vraag met de groei van 7 naar 10 miljard mensen in 2050 in het verschiet en steeds meer signalen dat de huidige productie- en consumptiewijze spaak loopt. De FAO heeft er een nieuw rapport aan gewijd. Door de groeiende druk op de natuur, sociale ongelijkheid en […]

| 26 maart 2017 | 1 Comment
De lokroep van circulaire banen

De lokroep van circulaire banen

Een van de belangrijkste redenen om circulaire economie te omarmen, tenminste voor beleidsmakers, is het feit dat het banen oplevert. Getallen noemen met veel nullen werkt dan indrukwekkend. We hebben ook nog een naam voor deze banen: Circulaire banen, volgens een recent rapport. Mooi, denk ik dan. Banen, altijd fijn. Wie wil dat nou niet? […]

| 26 maart 2017 | 1 Comment

Deze website wordt mede mogelijke gemaakt door: