Duurzaam wonen: niet zo moeilijk als je denkt

Van: op 11 februari 2017 | 10 reacties | categorie: Nieuws

pelletsDe uitdaging voor de woningen van de toekomst is ongetwijfeld erin slagen om het idee van duurzaam wonen echt in de praktijk te brengen. Iedereen wil immers wel duurzaam wonen en zijn steentje bijdragen aan het milieu. Maar hoe verenig je die ambitie met zaken die op zijn minst even belangrijk zijn: het verhogen van jouw wooncomfort en het verlagen van de energiekosten? Een goed begin daarbij is een pelletkachel aanschaffen.

 

Pellets: tal van voordelen

Een pelletkachel is een manier van verwarmen dat de laatste jaren sterk is opgekomen. De brandstof van deze kachel, pellets, zijn in essentie stukjes hout die bijeengeperst zijn tot kleine cilindertjes. Ze worden in de regel gemaakt van houtafval zoals zaagsel en houtkrullen en geperst onder een hoge temperatuur. De staafjes kunnen overigens ook van andere biomaterialen zoals hooi, stro en gras gemaakt worden. Wat zijn dan de voordelen van verwarmen met deze vorm van hernieuwbare energie?

In de eerste plaats biedt een pelletkachel een hoog rendement. De klassieke houthaard biedt een rendement van 70%, een pelletkachel komt vlot boven de 90% uit. Bovendien kan een pelletkachel bij een volle voorraad aan houtpellets tot wel 36 uur blijven branden en is het apparaat bijzonder gebruiksvriendelijk. Dankzij de automatische ontsteking en modulerende werking kan de kachel zelfs gewoon met een afstandsbediening bediend worden.

 

Duurzame brandstof

Pellets zijn een vorm van hernieuwbare energie. Alle materialen die gebruikt worden om de pellets te maken kunnen immers opnieuw groeien of aangeplant worden. Dat betekent dan ook dat deze brandstof niet alleen hernieuwbaar maar ook CO2-neutraal is. Houtpellets zijn dan ook een milieuvriendelijke vorm van verwarmen: slechts 0,5 tot 1% van de verbrande houtpellets blijven als assen achter en deze kunnen bovendien nog eens ingezet worden als meststof in de tuin. Niet onbelangrijk: ook de rook is aanzienlijk schoner dan bij traditionele houtkachels.

Ben je dus op zoek naar een duurzame investering voor jouw huis van de toekomst? Dan is een pellethaard vast en zeker iets voor u. De eerste investering is niet gering maar houtpellets zijn naast duurzaam ook een goedkopere vorm van brandstof dan de alternatieven. Op lange termijn spaar je dan ook weer wat geld uit!

 

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 


Reacties: (10)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. bennie oude lansink schreef:

  tjara je kunt pellet kachels ook zo afstellen dat ze bv om vijf uur aan gaan als je dan om zes uur uit bed komt dan is de ergste kou weg. frans het is ook niet de bedoeling dat iedereen een, een pellet kachel neemt zo nemen mensen warmte pompen en in de toekomst kan het zo zijn dat je bv gaskachels op bio gas of bv waterstof gemaakt van overtollig stoom kunt laten branden. en hout als je kijkt naar dennen hout en er zijn nog andere houtsoorten wat redelijk snel groeit dan is er nog voorlopig hout genoeg, zoals snoeihout en hout dat bv door omgewaaide bomen en takken door harde wind dan heb je nog heel veel hout, en ja dan krijgt hout weer meerwaarde waardoor er ook veel meer word aangeplant als ze het goed doen. Als het nu verbrand of wegrot in tien jaar is ongeveer zelfde CO2 uitstoot.

 2. chris koens schreef:

  Ja, in een enkel geval is een pellitkachel een best passend alternatief.
  Maar wil je echt een fijne warmte hebben kies dan voor een warmteaccumulerende kachel. Het geeft niet alleen fijne stralingswarmte, maar stookt ook nog eens met de helft van het brandhout dan een stalen kachel en bovendien veel schoner omdat je deze niet hoeft te smoren.

 3. bert schreef:

  We hebben niet teveel CO2.. De hele gemeenschap denkt dat er teveel CO2 is.. Omdat ze dat in koor nazingen.. Omdat het zo logisch lijkt als je een keer op school gezeten hebt.. En milieu-groepen er een leven van gemaakt hebben.

  Bomen hebben juist veel CO2 nodig om sowieso te kunnen leven.. Onder de concentratie van 200 CO2 is er alleen steppe op aarde.. Dus hoemeer gas we verstoken.. Hoe harder de bomen gaan groeien. Net als tuinders hun kassen vol met CO2 spuiten om maar een inkomen te kunnen halen. Of gewoon gezonde groeizame planten.

  Maar bomen kappen om te op stoken is zo achterhaald !! Daar is steenkool en gas en olie voor. Hoeveel bos dat al niet gespaard heeft of heeft laten groeien.. Dat wil niemand horen.

 4. Maaike Fritz schreef:

  Het kan wel zo zijn dat het verbruikte hout binnen 100 jaar weer is aangegroeid, maar er komt gewoon NU co2 vrij en daar hebben we al te veel van!

 5. bert schreef:

  In tegenstelling tot houtpellets gemaakt van verse boomstammen-resten.. wordt normaal haardhout in aan de lucht gedroogd tot 10 % of lager.. Wat dus geen energie kost.

 6. bert schreef:

  Kijk naar de uitzending van Groen Licht op ned 2 afgelopen maandag..

  Er werd gesproken over houtkachels. Open haarden hadden geen enkel rendement. Gesloten houtkachels doen natuurlijk veel beter kwa rendement. Maar als zo als ik herinner 80 % van de mensen een open haard of houtkachel hebben is dit een zeer onduurzame methode waar we van af moeten..
  Zeker in woonwijken zijn al die fijnstof uitstoters zeer slecht en ongewenst. Zeker als mensen met te nat hout stoken.. Wat in de uitzending ook bleek met hout dat gekocht was in de winkel wat veel te nat bleek !

  In het programma werd ook gekeken bij de fabriek die houtpellets produceerde.. Ik zag dat er een hele grote rokende pijp op het fabrieksterrein stond te smoken.. De gebruikte boomstammen, zo zij de fabrikant heeft namelijk een ds-gehalte van slechts 50 % !! Dit hout werd in kachel in de fabriek met een eigen enorme houtkachel daarom gedroogd tot onder de 10 % vocht..

  Deze houtpellets hebben dus al een enorme co2 uitstoot en houtverbruik t.b.v. droging op hun conto als ze in de winkel liggen. Netto-rendement ???

  En het ziet er alle behalve gezellig uit zo’n NIET gezellig klein constant laag bultje dat smeult.. Juist in tegenstellig tot waarom iedereen zo’n haardvuurtje zo leuk en gezellig vindt.. Dus daarom moet je zeker geen pelletkachel nemen.. Juist niet.

  HOUTKACHELS daar moet een ANTI-beleid en promotie op gevoerd worden !! SCHREEUW het van de daken !!!

  Zegt het voort.. Geen hout. Hout in de kachel is NIET DUURZAAM !!

 7. bennie oude lansink schreef:

  heb al drie jaar een pellet kachel en dat bevalt me goed. tevens heb ik infrarood panelen. die gaan morgens ook even aan. al vier jaar geen gas verbruik meer. binnenkort komt er ook een warmtepomp. nu met de verhoogde subsidie vind ik dit rendabel. hoop dat ik daarbij op energie neutraal komt. bezit 45 zonnepanelen.

 8. Dick schreef:

  er zijn tegenwoordig ook houtkachels met hele hoge rendementen gebouwd in duitsland; bij hark met een fijnstoffilter komt tot hele hoge rendementen,

 9. Frans Smits schreef:

  Als iedereen ipv een combiketel een pelletkachel neemt, dan komen we toch heel snel hout te kort. Bomen groeien niet zo snel.

 10. Tjara schreef:

  Alleen als je huis eerst max. geïsoleerd is, niet te veel afkoelt gedurende de nacht, je juiste kwh bij kamerafmeting hebt. Pelletkachels staan bij gebruikers bekend als relatief traag. Dus voor je naar werk gaat, niet rekenen op warme start. Bijverwarming of van te voren opwarmen dan, kan kosten opdrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: reacties met een niet bestaand e-mail adres als afzender worden niet geplaatst. Lees ook de huisregels.

*

code

Laatste nieuws

Tapijt maken met duurzame eiwitten spaart grondstoffen

Tapijt maken met duurzame eiwitten spaart grondstoffen

Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar duurzame alternatieven voor fossiele grondstoffen. Ook EOC Belgium NV, dat compounds voor de tapijtindustrie produceert. Samen met Wageningen Food & Biobased Research onderzocht het bedrijf de eigenschappen van specifieke eiwitten, en hoe deze zo aangepast kunnen worden dat ze geschikt zijn voor toepassing in tapijtcoatings. Doel van het […]

| 23 februari 2017 | 0 Comments
Meer dan de helft supermarktvoedsel bevat toegevoegde suiker

Meer dan de helft supermarktvoedsel bevat toegevoegde suiker

Uit onderzoek van foodwatch blijkt dat aan meer dan de helft (56%) van alle voedselproducten in de supermarkt suiker wordt toegevoegd. Als je licht bewerkte en onbewerkte producten als vers fruit en groente en losse ingrediënten als kruiden, zout en olie buiten beschouwing laat en alleen het eten uit de fabriek (bewerkt en sterk bewerkt […]

| 21 februari 2017 | 0 Comments
Patenten op natuurlijke eigenschappen van planten en dieren bijna verleden tijd

Patenten op natuurlijke eigenschappen van planten en dieren bijna verleden tijd

De Europese lidstaten hebben besloten dat producten  van klassieke veredeling zoals planten, zaden en vruchten uitgezonderd dienen te worden van patentering. Hiermee scharen ze zich achter het recent ingenomen standpunt van de Europese Commissie. Dit besluit werd genomen in de Raad voor Concurrentievermogen. De Europese Commissie concludeerde in haar verklarende notitie van november 2016 dat […]

| 21 februari 2017 | 0 Comments
Studenten roepen Wageningen Universiteit op financieel duurzaam te worden

Studenten roepen Wageningen Universiteit op financieel duurzaam te worden

Studenten van de Wageningse actiegroep Fossil Free Wageningen hebben een petitie aan het college van bestuur van Wageningen University & Research (WUR) aangeboden. Met deze petitie, die door ruim duizend mensen is ondertekend, roept de groep de universiteit op om over te stappen naar een duurzame bank die niet investeert in fossiele brandstoffen. Onder de […]

| 18 februari 2017 | 0 Comments
Verkiezingsprogramma’s verschillen in effect op de leefomgeving

Verkiezingsprogramma’s verschillen in effect op de leefomgeving

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft in Nieuwspoort de analyse van de leefomgevingseffecten van verkiezingsprogramma’s voor de periode 2017-2021 gepresenteerd. De VVD, PvdA, SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks en Vrijzinnige Partij hebben het PBL gevraagd hun maatregelenpakketten te analyseren. Partijen verschillen duidelijk in de mate waarin ze willen afwijken van het huidige beleid. In totaal […]

| 18 februari 2017 | 0 Comments
1,8 miljoen voor meer innovatieve plantaardige voedselproducten

1,8 miljoen voor meer innovatieve plantaardige voedselproducten

De New Food Challenge daagt (startende) bedrijven uit om aantrekkelijke nieuwe voedselproducten op basis van plantaardige eiwitten te ontwikkelen. Bedrijven die een innovatief idee hebben voor voedsel gemaakt van bijvoorbeeld peulvruchten, noten, paddenstoelen of zeewier kunnen een bedrag van maximaal 30.000 euro winnen om hun plannen verder uit te werken. De beste ideeën komen vervolgens […]

| 17 februari 2017 | 4 Comments

Inzicht

Wat Links bindt (deel 3)

Wat Links bindt (deel 3)

Er is veel wat linkse partijen met elkaar verbindt. Een gezamenlijke visie en programma dat de zorgen van veel Europeanen serieus neemt en de uitdagingen op het gebied van werk, milieu en vluchtelingen bij de wortel en in samenhang aanpakt, kan bij veel mensen het vertrouwen in de politiek herstellen. Dit biedt een noodzakelijk tegenwicht […]

| 26 februari 2017 | 0 Comments
Hoe kan (loopbaan) begeleiding bijdragen aan groei van de samenleving?

Hoe kan (loopbaan) begeleiding bijdragen aan groei van de samenleving?

De toegevoegde waarde van loopbaanbegeleiding, learning by doing, persoonlijke ontwikkeling en begeleidend leren is onvoldoende bekend bij professionals in de onderwijs- en arbeidsmarkt. Dat blijkt uit veel contacten die Marjolein Hins als verbinder voerde met specialisten op dit gebied. “Hoe vind ik uit wat de unieke talenten en expertises van mijn mensen of van mijzelf […]

| 24 februari 2017 | 0 Comments
Wordt het BBP nu minder belangrijk?

Wordt het BBP nu minder belangrijk?

Het afgelopen jaar heeft de Tweede Kamer zich intensief bezig gehouden met het begrip ‘brede welvaart’. Is het Bruto Binnenlands Product BBP een goede maatstaf voor welvaart, en zo niet, hoe meet je welvaart dan wel? Dit artikel biedt een overzicht over wat er bereikt is en wat er nog te wensen blijft. De afgelopen […]

| 23 februari 2017 | 0 Comments
Duurzaam gewassen telen met gratis warmte diep uit de bodem

Duurzaam gewassen telen met gratis warmte diep uit de bodem

Wanneer het gaat over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen wordt al snel gedacht aan windmolens en zonnepanelen die elektriciteit opwekken. Toch wordt het overgrote deel van onze energie gebruikt om warmte mee te produceren, niet stroom. Voor de opwek van warmte wordt voornamelijk aardgas, dat schaars en duur wordt, gebruikt. Tuinbouwbedrijven weten daar […]

| 21 februari 2017 | 2 Comments

Deze website wordt mede mogelijke gemaakt door: