like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Statiegeld op flesjes en blikjes succes in Apeldoorn

Van: op 9 februari 2017

bpa hormoonverstoorders statiegeldDe omgeving in de gemeente Apeldoorn is schoon. Dankzij 62 verenigingen zijn er maar liefst 403.041 blikjes en PET-flesjes opgeraapt en ingeleverd. Per item kregen deelnemende verenigingen een vergoeding van 5 cent ‘statiegeld’ van de gemeente, bestemd voor de clubkas. Vorig jaar werd het startschot gegeven van de beloningsactie “Heel Apeldoorn Rein”.

Met de actie is Apeldoorn de eerste gemeente in Nederland die een vorm van statiegeld aanbiedt op kleine drankverpakkingen, wanneer deze gerecycled worden op speciale inleverlocaties. “We proberen Apeldoorners te stimuleren om bewust met zwerfafval om te gaan. Daarnaast krijgen de ingeleverde items door recycling een nieuw leven”, zegt wethouder Mark Sandmann. Door een kleine vergoeding per ingeleverd item aan te bieden hoopte de gemeente de verenigingen te motiveren om mee te doen. En met succes. Binnen één jaar tijd meldden 62 verenigingen zich aan en zette zij zich allemaal op hun eigen manier in voor een schonere omgeving.

In samenwerking met lokale supermarkten en leverancier van emballage-automaten TOMRA, zorgde de gemeente voor inleverlocaties waar de verenigingen terecht kunnen. “Op onze emballage-automaten konden verenigingen zich identificeren met een unieke code. Zo werden de ingeleverde items nauwkeurig geregistreerd en konden verengingen hun score ook online inzien”, licht René Hissink, algemeen directeur van TOMRA, toe.

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Gelderland, Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Marcie schreef:

  Prima idee Apeldoorn. Mogen ze hier in Haarlem ook doen wat mij betreft.

 2. Mathieu Paardekooper schreef:

  @DickVerboom: dit is wel weer de afdeling huilie-huilie. Wees nou eens blij dat er überhaupt iets aan wordt gedaan. Het is misschien verre van perfect en een ander ruimt de flesjes op, maar hé: nu snijdt het mes aan 2 kanten! De inleverende clubs worden er beter van en het ruimt lekker op! Dit is nu typisch weer zo’n voorbeeld waarbij de ene buurman tegen de ander zegt dat hij beter kan gaan fietsen, terwijl de ander net een auto heeft aangeschaft die 1:100 verbruikt. Zuur, zuur, zuur. Was de azijn lekker? pfffff

 3. Monica schreef:

  Ik ben ook voor invoeren van statiegeld op al die kleine verpakkingen. Ik loop dagelijks allerlei blikjes en flesjes op te rapen. Mensen zouden al die kleine verpakkingen niet meer moeten kopen!

 4. dick verboom schreef:

  Het is GEEN ECHT STATIEGELD. De klant gooit zijn blikje/flesje op straat of in het park;dagen later na ergernis ruimt EEN ANDER het op. Bij ECHT statiegeld betaalt de klant vooraf 10 of 25 cent en brengt het ZELF terug :zuiverder grondstoffen zonder straatverontreiniging en EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID. Een beproefd systeem wat helaas genegeerd wordt door de grote industrie -en de politiek.

 5. Tjara schreef:

  Fantastisch! Goed voorbeeld doet goed volgen!
  Voer ook maar extra belasting in op die blikjes en milieuverpestende kleine plastic flesjes…zwerfvuil is het..en ook nog eens niet BPA vrij.