like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

10 circulaire oplossingen van jonge denktank

Van: op 14 december 2018

circulaire economie

De Nationale DenkTank 2018 koos als jaarthema circulaire economie. In het rapport dat onlangs verscheen worden tien oplossingen gepresenteerd om de transitie naar een circulaire metropool te versnellen. De hoofdboodschap: het is de hoogste circularitijd.

De Nationale DenkTank 2018 bestaat uit 20 getalenteerde net afgestudeerden. De afgelopen vier maanden hebben zij intensief onderzoek gedaan naar hoe zij de transitie naar de circulaire economie kunnen versnellen.

Tien oplossingen

Het rapport ‘De hoogste circularitijd’ beschrijft tien concrete ideeën die de circulaire economie een zetje in de rug zullen geven. ”Circulaire economie gaat niet alleen om afval scheiden, maar ook om minder kopen en meer producten samen delen.” zegt deelneemster Nine de Planque van de Nationale DenkTank 2018. “Circulaire ideeën zijn echter vaak lastig in de praktijk te brengen. Zo wordt afval per kilo beprijsd en is vervuilen daardoor goedkoper dan circulair produceren. Eigenlijk is een systeemverandering nodig om tot een circulaire economie te komen. Met onze oplossingen hebben we gezocht naar de ruimte die er wél al is in het huidige systeem en die maximaal benut.”

 

De 10 circulaire oplossingen van de Nationale DenkTank 2018

Build&BuyBack

Bouwbedrijven businesscases en financiering aanreiken waardoor ze circulariteitsopgave betaalbaar kunnen maken voor overheden en andere klanten via het aanbieden van terugkoopgarantie. Doelgroepen: fabrikanten van bouwproducten met een hoge standaardisatie van producten in de markt, bouwbedrijven voor projecten van korte duur (<10 jaar), overheden, woningbouwcoöperaties.

CollActive

CollActive is een onafhankelijk collectief dat burgers actief verenigt. Met onze collectieve stem veranderen we beleid van bedrijven, overheden en ons eigen handelen in een circular force for good. Doelgroep: bewuste millennial die zich graag in wil zetten voor een duurzame/circulaire toekomst, maar niet weet hoe ze dat moeten doen

Renovatief

Vastgoedeigenaren en bewoners in een wijk kennisgeven over circulariteit en verbinden in een collectief dat schaal creëert voor financiers om te investeren in circulaire renovatie in de energietransitie.
Doelgroep: woningbouwcorporaties of actieve partijen in een wijk die de transitie willen trekken.

SpaCE - de ontdekkingsreis naar een circulaire economie

Een interactief actieprogramma voor kinderen uit groep 7 om hen bewust te maken van circulariteit en handvatten te bieden om in de klas en thuis circulair actie te ondernemen.
Doelgroep: kinderen uit groep 7

WerkCe! de Circulaire Toolkit

De Circulaire Toolkit maakt inzichtelijk hoe de bedrijfsvoering van bedrijven makkelijk meer circulair gemaakt kan worden. Daarnaast worden ondernemingen geholpen om deze veranderingen op een leuke en makkelijke manier door te voeren.
Doelgroep: Leidinggevende binnen organisaties/ondernemingen die geïnteresseerd zijn in circulaire bedrijfsvoering, maar nog niet goed weten wat en hoe het mogelijk is.

Opknappers

Met een campagne krijgen de reparateurs van Nederland het aanzien dat ze verdienen. Hiermee stimuleren we mensen om spullen te repareren in plaats van af te danken: van afknappers naar opknappers!
Doelgroep: heel Nederland, met een focus op de Nederlandse burgers die intrinsiek niet geven om duurzaamheid.

GoedPunt

GoedPunt is een platform dat het geld dat consumenten besteden verbindt met de waardes waar zij om geven. Want elke euro die je spendeert, is een stem voor een betere wereld.
Doelgroep: consument die wil verduurzamen maar niet echt weet hoe.

Deelgoed

Deelgoed is speelgoed dat je deelt via school. Ouders kunnen speelgoed dat niet meer wordt gebruikt doneren aan school, waarna het speelgoed binnen een klas gerouleerd wordt. Kinderen mogen iedere week een ander stuk speelgoed mee naar huis nemen. Kinderen leren hierdoor jong dat ze gebruiker zijn.
Doelgroep: kinderen, ouders en scholen

Terugnameplatform

Het online terugnameplatform voor kapotte elektronica zorgt ervoor dat mensen ongebruikte of kapotte elektronische producten terugsturen naar producenten om deze te stimuleren meer circulair te ontwerpen.
Doelgroep: consumenten en producenten.

Circulair Appèl

Het circulair appèl spreekt Den Haag aan om een aanjager van de circulaire de economie te worden. Het circulair appèl beoogt het creëren van urgentie voor circulariteit die net zo kabinetsbreed is als de gestelde ambities.
Doelgroep: beleidsmakers, Nederlandse overheid.

Online eindrapport

Het complete eindrapport is te lezen op www.ndt18.nl. Dit jaar heeft de Nationale DenkTank uit duurzaamheidsoverwegingen ervoor gekozen om voor het eerst sinds de start van de Nationale DenkTank in 2006 het rapport te publiceren als website en geen volledig eindrapport te laten drukken.

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws