• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Boeken
  • Kantelpunten
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Fries bedrijf wint prijs met ontzilten van water

19 januari 2017|doorredactie|ininnovatie, technologie, water

dyvar ontziltenHet watertechnologiebedrijf Salttech heeft in Abu Dhabi de innovatieprijs ‘Innovate@IWS’ gewonnen. Na een ‘Dragons Den’-achtige competitie kwam het Friese bedrijf tijdens de International Water Summit als winnaar uit de bus in de categorie ‘industrial’.

“Een geweldige opsteker en bevestiging van de innovatiekracht van Nederlandse watertechnologiebedrijven”, zo stelt Hein Molenkamp, die namens de Water Alliance en de Nederlandse watertechnologiesector op deze International Water Summit aanwezig is. “Salttech heeft een erg slimme innovatie met wereldwijd veel potentie. Die innovatie slaat duidelijk aan want het bedrijf heeft al eerder prijzen gewonnen. We denken dat het dan ook voor vele branches van toepassing kan zijn.”

De innovatie waar het allemaal om draait is de zogenaamde Salttech DyVaR-technologie. Hiermee kan men water ontzouten zonder membranen te gebruiken. De DyVaR-technologie maakt voor het ontzouten van water gebruik van het natuurlijke proces waarbij aanslag ontstaat.

Elke DyVaR-installatie bestaat uit een groot aantal units van kunststof, met het formaat van een emmer. Het zoute water wordt aan de binnenkant van de units langs de wand geïnjecteerd. Dat gebeurt precies zo dat het water heel snel rond gaat draaien. Het zoete water vormt daarbij een damp die we vanuit het centrum van de unit afvoeren via de bovenkant. Tegelijkertijd zorgen de hoge centrifugaal krachten in de unit ervoor dat de zoute deeltjes naar buiten gedrukt worden. Dit zout wordt via de onderkant afgevoerd. Zo verdwijnt het zout uit het water zonder dat er een membraan aan te pas komt. Het bijzondere is verder dat bijna alle zoutcombinaties kunnen worden terugwonnen en dat er nauwelijks zoet water verloren gaat.

De eerste DyVaR-installaties draaien al enkele jaren, met name in Noord-Amerika. Aanvankelijk zag Salttech vooral commerciële kansen voor de olie- en gasindustrie, waar erg veel zout vrijkomt. Maar inmiddels denkt ondernemer Schouten verder: “De toepassingsmogelijkheden zijn breed. We denken aan de procesindustrie en aan de chemie bijvoorbeeld, maar ook aan de watersector, waar de DyVaR-technologie onder meer gebruikt kan worden bij het behandelen van afvalstromen die vrijkomen bij de drinkwaterproductie.

Salttech, opgericht in 2011, is ontstaan op de WaterCampus in Leeuwarden.  Voor de ontwikkeling en opschaling van deze technologie is onder andere gebruikt gemaakt van de diverse faciliteiten en ondersteuningsprogramma’s van de WaterCampus. Zo is de technologie uitgebreid getest op een van de demosites, in dit geval de ontzoutingsdemosite Wetsalt. Inmiddels is Salttech gevestigd in Sneek en heeft het ook een vestiging in Texas.

www.salttech.com

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • Stilvallen van de Amoc golfstroom IPCC klimaatverandering
    Stilvallen golfstroom dichter bij dan ooit, opnieuw bevestigd12 juni 2025 - 08:00
  • overshoot
    Wereld Overshoot Day 2025 valt op 24 juli7 juni 2025 - 10:47
  • tipping points kantelpunten klimaat
    Meerdere klimaatextremen tegelijk: “Dit wordt het nieuwe normaal”6 juni 2025 - 11:38
  • duurzaam kopen
    Duurzaamheid Nederlanders nauwelijks veranderd in twintig jaar6 juni 2025 - 10:43
  • links rechts politiek
    Peilingen: Wordt Wilders afgerekend op het ‘verraad van Nederland’?4 juni 2025 - 08:00

Inzicht

  • boerin
    Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
  • microbioom in de bodem
    De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
  • precisie fermentatie is voedselrevolutie
    Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen


Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Europese boeren, milieu- en dierenbeschermers samen tegen TTIP en CETAMVO Trendrapport: kantelpunten binnen handbereik
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten