like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Fries bedrijf wint prijs met ontzilten van water

Van: op 19 januari 2017

dyvar ontziltenHet watertechnologiebedrijf Salttech heeft in Abu Dhabi de innovatieprijs ‘Innovate@IWS’ gewonnen. Na een ‘Dragons Den’-achtige competitie kwam het Friese bedrijf tijdens de International Water Summit als winnaar uit de bus in de categorie ‘industrial’.

“Een geweldige opsteker en bevestiging van de innovatiekracht van Nederlandse watertechnologiebedrijven”, zo stelt Hein Molenkamp, die namens de Water Alliance en de Nederlandse watertechnologiesector op deze International Water Summit aanwezig is. “Salttech heeft een erg slimme innovatie met wereldwijd veel potentie. Die innovatie slaat duidelijk aan want het bedrijf heeft al eerder prijzen gewonnen. We denken dat het dan ook voor vele branches van toepassing kan zijn.”

De innovatie waar het allemaal om draait is de zogenaamde Salttech DyVaR-technologie. Hiermee kan men water ontzouten zonder membranen te gebruiken. De DyVaR-technologie maakt voor het ontzouten van water gebruik van het natuurlijke proces waarbij aanslag ontstaat.

Elke DyVaR-installatie bestaat uit een groot aantal units van kunststof, met het formaat van een emmer. Het zoute water wordt aan de binnenkant van de units langs de wand geïnjecteerd. Dat gebeurt precies zo dat het water heel snel rond gaat draaien. Het zoete water vormt daarbij een damp die we vanuit het centrum van de unit afvoeren via de bovenkant. Tegelijkertijd zorgen de hoge centrifugaal krachten in de unit ervoor dat de zoute deeltjes naar buiten gedrukt worden. Dit zout wordt via de onderkant afgevoerd. Zo verdwijnt het zout uit het water zonder dat er een membraan aan te pas komt. Het bijzondere is verder dat bijna alle zoutcombinaties kunnen worden terugwonnen en dat er nauwelijks zoet water verloren gaat.

De eerste DyVaR-installaties draaien al enkele jaren, met name in Noord-Amerika. Aanvankelijk zag Salttech vooral commerciële kansen voor de olie- en gasindustrie, waar erg veel zout vrijkomt. Maar inmiddels denkt ondernemer Schouten verder: “De toepassingsmogelijkheden zijn breed. We denken aan de procesindustrie en aan de chemie bijvoorbeeld, maar ook aan de watersector, waar de DyVaR-technologie onder meer gebruikt kan worden bij het behandelen van afvalstromen die vrijkomen bij de drinkwaterproductie.

Salttech, opgericht in 2011, is ontstaan op de WaterCampus in Leeuwarden.  Voor de ontwikkeling en opschaling van deze technologie is onder andere gebruikt gemaakt van de diverse faciliteiten en ondersteuningsprogramma's van de WaterCampus. Zo is de technologie uitgebreid getest op een van de demosites, in dit geval de ontzoutingsdemosite Wetsalt. Inmiddels is Salttech gevestigd in Sneek en heeft het ook een vestiging in Texas.

www.salttech.com

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Friesland, Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!