like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Aandeelhouders kondigen ontmanteling van Shell aan

Van: op 21 mei 2019

shell must fall

Aandeelhouders van Shell kondigden de ontmanteling van het bedrijf aan tijdens de jaarlijkse Shell aandeelhoudersvergadering. Volgens de betreffende aandeelhouders, Code Rood, is Shell enkel gericht op het verhogen van de winst voor de aandeelhouders en zal het nooit deel van de oplossing van de klimaatcrisis zijn. De aandeelhoudersvergadering vindt traditiegetrouw in het Circustheater in Scheveningen plaats. 

De jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Shell is kritische vragen van aandeelhouders wel gewend: over mensenrechten, de klimaatcrisis, de schade van gaswinning in Groningen en oliewinning in de Niger delta. Op één bijdrage was het Shell Bestuur niet voorbereid; een woordvoerder van Code Rood maakte van de gelegenheid gebruik om toe te lichten waarom vandaag een historische dag is: “Omdat het de laatste keer is dat een Shell aandeelhoudersvergadering plaatsvindt.” Zij legde uit dat Code Rood en de Shell Must Fall campagne van plan zijn om activiteiten van Shell, waaronder de aandeelhoudersvergadering van 2020, te blokkeren en te verstoren.

Einde van Shell noodzakelijk

Volgens Code Rood is het einde van Shell noodzakelijk omdat Shell door blijft gaan met het verwoesten van het klimaat en de levens van mensen. “Shell kent de gevaren van klimaatverandering al tientallen jaren. Al langer dan ik leef. Maar in plaats van maatregelen te nemen heeft Shell klimaatverandering alleen maar verergerd”, aldus Code Rood.

Van de miljarden die Shell investeert blijft meer dan 95% naar de winning van olie en gas gaan. Vorig jaar werd een motie ingediend waarin stond dat Shell zich aan het klimaatakkoord van Parijs moet houden. De bestuurders ontraden deze motie en de aandeelhouders kozen voor korte termijn winst ten koste van mens en klimaat.

Ook andere aandeelhouders lieten van zich horen namens andere collectieven. Zij beaamden dat: "Het laatste dat we nodig hebben tijdens deze klimaatnoodtoestand, is een bijeenkomst van aandeelhouders van een fossiele gigant die bespreken hoe ze hun winst nog verder kunnen maximaliseren.”

Shell Must Fall campagne

De Shell Must Fall campagne kreeg ook bijval van Groningers, die al jaren lijden onder de gaswinning. Afgelopen jaar blokkeerde Code Rood met ruim 700 mensen 48 uur lang de toegang tot een gas tankenpark bij Delfzijl. Een spreker van Climate Liberation Bloc gaf ook aan de plannen van Code Rood en Shell Must Fall te steunen: "Nu de aandeelhoudersvergadering volgend jaar niet doorgaat, hoe bent u persoonlijk van plan om uw klimaatschuld te betalen voor slachtoffers van uw giftige industrie?"

Met meer dan 28 miljoen slachtoffers van klimaatrampen in 2018 en duizenden doden, zijn steeds meer mensen boos dat bedrijven als Shell en politieke leiders geen verantwoordelijkheid nemen om verdere klimaatontwrichting te beperken. Wereldwijd komen mensen massaal in actie, maar op de aandeelhoudersvergadering was Shell niet geïnteresseerd in kritische geluiden. Sprekers van de Shell Must Fall campagne werden afgekapt en het Bestuur wilde vragen niet beantwoorden. Een van de sprekers reageerde daarop met: “We will not die quietly”.

Lees ook: Klimaatplan Shell haalt doelen Parijs niet

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws