like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Amerika is duurzamer dan je denkt

Van: op 11 april 2019

woningspeculatie social commons

Wanneer duurzaamheid ter sprake komt zijn de Verenigde Staten vaak niet langer het eerste land waaraan veel mensen denken. Dat komt vooral doordat de huidige president Donald Trump het imago grijs heeft gekleurd. Maar wie verder kijkt dan het Witte Huis ziet toch veel groene ontwikkelingen in het land.

We nemen je mee op een kleine groene toer door de VS. Daar, en in de rest van de wereld, staat Texas vooral bekend om zijn olie. Maar tegenwoordig levert de staat het grootste aandeel in de opwek van windenergie in de VS. De windindustrie is er nu goed voor meer dan 25.000 banen. En de staat Iowa wekt al 34% van haar totale elektriciteitsbehoefte op met wind.

BES LED

Ook op gebied van zonne-energie doet Texas het goed, met een vierde plek. Maar de absolute kampioen in zonnekracht is en blijft Californië, dat in haar eentje net zoveel zonnestroom opwekt als de rest van de VS bij elkaar.

Biologische voeding

Het gaat niet alleen goed met de productie van schone energie in de VS. Ook de productie van biologische voeding groeit er snel, sneller zelfs dan de productie van reguliere voedingsproducten.

Naast de grotere producenten zie je ook in veel steden kleine community gardens, waar bewoners zelf hun biologische producten telen. Daardoor ontstaan ook sterke sociale netwerken in de lokale economie.

Lokaal autonoom

We schreven het al, ondanks het grijze beleid van Washington denken veel staten, en ook steden, anders over duurzaamheid. Zo zijn veel burgemeesters van grote en kleine steden lokaal autonoom en hebben zich in groene netwerken verenigd om samen klimaatverandering en andere duurzame thema’s aan te pakken.

Er valt dus veel groens te zien in de VS, en dat is misschien wel een leuk thema voor een rondreis langs een aantal mooie voorbeelden van effectieve groene projecten op verschillende gebieden. Amerika anders!

Esta aanvragen

Iedereen die door de lucht of over zee naar de Verenigde Staten wil reizen en die inwoner is van een land dat onder het Visa Waiver Program valt, is verplicht om een Electronic System for Travel Authorization (ESTA reistoestemming) aan te vragen. Nederland en België vallen ook onder het Visa Waiver Program.

De reistoestemming ESTA is alleen bedoeld voor tijdelijke zakenreizen of toeristische bezoeken van maximaal 90 dagen. Een ESTA reistoestemming is ook nodig wanneer u de VS aandoet op doorreis (ook als je de luchthaven niet verlaat). 

Gelukkig is een ESTA aanvragen eenvoudig met esta-aanvragen.nl. Deze video laat zien hoe het werkt.

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws