like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Britse wetenschappers waarschuwen opnieuw voor risico’s schaliegas

Van: op 22 juli 2014

schaliegas vrijTwee internationale organisaties van onafhankelijke wetenschappelijke onderzoekers, Scientists for Global Responsibility (SGR) en het Chartered Institute of Environmental Health (CIEH) hebben een rapport gepubliceerd met bewijs over de effecten van de winning van schaliegas, het zogenaamde fracking. Het onderzoek werd uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk.

De wetenschappers onderzochten gevolgen voor het milieu, de gezondheid van mensen en socio-economische omstandigheden

BES LED

De belangrijkste conclusies zijn:

  • regelgeving schiet te kort in het beoordelen van lokale milieu- en gezondheidsrisico’s
  • focus op het mogelijke potentieel aan schaliegas ondermijnt het klimaatbeleid
  • het grote waterverbruik bij fracking kan op veel plaatsen watergebrek veroorzaken
  • er is geen enkel bewijs dat winning van schaliegas energie goedkoper zal maken of de energiezekerheid zal vergroten

Bovendien is er, in tegenstelling tot wat betrokken partijen beweren, voldoende wetenschappelijk onderbouwd bewijs voor vervuiling en schade door fracking.

En hoewel regelgeving naar voren wordt geschoven door de overheid als een middel om het proces te beheersen, worden de uitvoerende lichamen getroffen door bezuinigingen, die hun belemmeren in het handhaven van die regels.

De onderzoekers stellen dat er onvoldoende garanties voor veiligheid zijn om een extra bron van fossiele energie te gaan exploiteren. Bovendien druist het lijnrecht in tegen onze inspanningen om het klimaat te beschermen, zeggen ze. Alle reden dus om het voorzorgsprincipe te hanteren: niet aan beginnen voordat alle risico’s op voorhand kunnen worden uitgesloten.

Lees hier het rapport 'Shale gas and fracking: examining the evidence'

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. M.C.Frigge schreef:

    Schaliegas is een nieuwe vorm van fossiele brandstof, waar we nou juist van af moeten om allerlei redenen.
    Ik verbaas me al jaren dat je nooit hoort over de energie die UFO’s (de lachwekkendheid hierover door de petrochemische industrie gepreekt is toch onderdehand wel doorgeprikt in allerlei onderzoek) gebruiken niet verder ontwikkeld en toepasbaar gemaakt wordt. Helaas belanden onderzoeken hierover waarschijnlijk bij diezelfde industrie om doodgezwegen te kunnen worden. Werk aan de winkel voor de Snowdons onder ons!