like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Belastingdienst wil btw over eigen zonnestroom, coöperaties kunnen sluiten

Van: op 25 oktober 2014

belasting op eigen zonnestroomNa een reeks van tegenvallers krijgt het Energieakkoord weer een zware klap te verduren. De Belastingdienst heeft geoordeeld dat energiecoöperaties BTW moeten betalen over eigen opwekking van energie. Hiermee worden door burgers gerealiseerde zonneparken onhaalbaar.

Het project Zonneparken Eindhoven van energiecoöperatie Morgen Groene Energie heeft nul op het rekest gekregen van de Belastingdienst. Dit is een probleem voor alle Nederlandse energiecoöperaties. De BTW-heffing maakt lokaal opwekken van eigen zonnestroom met de postcoderoosregeling onhaalbaar. De regeling maakt onderdeel uit van het SER Energieakkoord, waarin de duurzaamheidsdoelstellingen voor Nederland zijn vastgelegd. Het bereiken van die doelstellingen staat al onder druk en wordt door deze BTW-heffing nog moeilijker.

In het kort komt het standpunt van de belastingdienst hier op neer:

De Belastingdienst is van mening dat over alle bedragen die de leden aan de coöperatie zijn verschuldigd als gevolg van het lidmaatschap BTW moeten worden betaald. Dit geldt ook voor de inleg van de deelnemers (€ 350,- per paneeldeel). Morgen Groene Energie is van mening dat de inleg een kapitaalstorting is en geen betaling.

De Belastingdienst is van mening dat over de door de coöperatie, via de energieleverancier, aan de deelnemer geleverde stroom BTW moet worden betaald. Voor de energieleverancier is dat geen probleem, deze kan als ondernemer immers de BTW weer aftrekken. Voor de deelnemer is dat wel een probleem, omdat deze als particulier de BTW niet kan aftrekken. Morgen Groene Energie is van mening dat de opgewekte stroom (net als bijvoorbeeld bij de Winddelen van de Windcentrale, waarover naar verluid ook een ruling van de Belastingdienst bestaat) kan worden afgetrokken van de verbruikte stroom en pas BTW dient te worden geheven over dat saldo.

Ernst van der Leij, initiatiefnemer en vrijwilliger bij de coöperatie Morgen Groene Energie, hierover: “Enthousiaste burgers worden met deze uitspraak echt moedeloos. De duurzaamheidsdoelen gaan we als land op deze manier echt niet halen. Een reparatie van de postcoderoosregeling is noodzakelijk. Wij hebben nu pas na maanden wachten duidelijkheid gekregen van de Belastingdienst. Helaas hebben de sceptici gelijk gekregen en is de bestaande regeling onvoldoende. ”

“Minister Kamp zal naar onze verwachting op het matje geroepen door de Tweede Kamer. Een meerderheid in de Kamer vindt lokale duurzame energie echt belangrijk. Wij zullen de SER Borgingscommissie inschakelen om het nu ontstane probleem bij Minister Kamp te agenderen. Er moet een oplossing komen”, aldus Hans Rikze van de coöperatie.

Het initiatief Zonneparken Eindhoven dreigt nu in de kiem te worden gesmoord. Het gerealiseerde project in Blixembosch zal, zonder verbetering van de regeling, waarschijnlijk het enige project blijven. Opschalen lijkt met de tegenslag niet meer realistisch. De coöperatie gaat in overleg met haar leden om te bezien hoe het nu verder moet.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. AVE schreef:

  Nee hoor, ambtenaren volgen gewoon de regeltjes, die de 2e kamer heeft opgesteld en heeft goedgekeurd o.l.v. de VVD die burgers steeds zwaarder belast. Burgers kiezen toch democratisch die 2e kamer die hun vertegenwoordigt. Natuurlijk gebeurt die verkiezing op basis van loze beloften, die met argument “compromis” vervolgens gewoon van tafel verdwijnen. Regels zijn regels!

 2. JanB schreef:

  Dit kleine berichtje toont wat onze politici werkelijk beweegt. Ze zijn niet voor niets naar de Bilderberg conferentie geweest.
  Wacht rustig af tot alle aansluitingen van de slimme meter zijn voorzien.

  Let daarna eens op wat onze zogenaamde liberale broeders van de VVD voor ons in petto hebben want links of rechtsom. Betalen zullen we.

 3. Peter schreef:

  Lijkt mij gat in de markt. Wie doet er mee?

 4. Duurzame Fred schreef:

  Dit is een minimale tegenvaller. Partuculieren hebben een grotere bijdrage dan collectief opwekken. Laat duurzaamnieuws.nl dat maar zien. Nadat ik eerst alle gebruikte kWh met eigen panelen hebt gesaldeerd, ga ik over 2 weken de warmwater collector op het dak plaatsen. Ik lig dubbel van het lachen als ik in november 2015 de jaarrekening van mijn energieleverancier krijg. Daarnaast steek ik geld in meewind met goede rendementen van meer dan 8 procent. Maar om de collector op het dak te kunnen plaatsen, moest ik het raam op de zolder opschuiven, wat €425 kost. €350, voor het plaatsen en €75,- via marktplaats het raam gekocht. Tel uit je winst. Ik weet één ding zeker. Ik lach harder dan die ambtenaren. Aan de Timmerman heb ik de nota van vorig jaar laten zien.
  Met mijn huidige maandtermijn van €62,- viel zijn mond van verbazing open. Ik denk dat bij deze man een lampje is gaan branden.

 5. Edward Van Kampen schreef:

  Beste Anna lyse
  Draaft u niet een klein beetje door? Kijk hoe 99 % van het buitenland is georganiseerd, en je bent blij dat hier woont. Als je niet te zeer verzuurd bent, natuurlijk. Beterschap !

 6. Anna Lyse schreef:

  Het moet niet gekker worden. De overheid eist nu al ons gehele inkomen op via een eindeloze lijst van belastingen. En het woord “eist” is niets te veel gezegd. De burgers zijn slaven en niets minder.
  Ik daag de overheid aan te tonen waarom zij menen recht te hebben op de fotonen die uitgestraald wordt door de zon die op zonnepanelen schijnen waarover al belasting en BTW is betaald. Nogmaals: welke recht? Krijgen we straks ook belasting over zuurstof die door ons wordt ingeademd? Nogmaals: wat geeft de overheid het recht? Er is in deze maatschappij zoveel fout dat je haast niet weet waar je moet beginnen. Willen we de maatschappij veranderen dan zullen de burgers moeten opstaan en zich verzetten tegen slavernij en deze grenzeloze corruptie. Een overheid is er voor de burgers en niet andersom. Wordt wakker: er is heel veel werk aan de winkel …

 7. In het energieakkoord is zonnestroomvan burgers klein, dis het energie akkoord krijgt geen klap.
  Wel is dit natuurlijk een geweldig feest voor de Rijks ambtenaren die voor de fossiele belangen van VNO NCW werken, ipv voor de maatschappij.
  Die ambtenaren liggen nu rollend van het lachen op de vloer.
  Iedereen die wel eens sprak met deelnemers aan de onderhandelingen , kent de verhalen over deze ambtenaren. Talloze regelingen en constructies werden voorgesteld. maar alles wat voordelig was voor burgers was voor die ambtenaren niet acceptabel.

  Dit is ook een reden dat de onderhandelingen wel in de Tweede Kamer door de politiek hadden moeten worden gevoerd, ipv door VNO NCW en de gesubsidieerde NGO’s.

  Nu blijkt hoe corrupt onze ambtenaren op EZ en Financieen zijn.