like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Commerciële lobbygroep brengt bioveiligheid in gevaar

Van: op 2 juli 2018

monsanto tribunaal bioveiligheid

Een lobby-netwerk van het bedrijfsleven, onderzoekers en een kleine groep onderhandelaars heeft getracht de VN-onderhandelingen in het kader van bio-veiligheid te beïnvloeden op belangrijke onderwerpen als risico-evaluatie en nieuwe technologieën als synthetische biologie, gene editing en gene drives. Dat blijkt uit een rapport dat het Corporate Europe Observatory (CEO)  heeft uitgebracht.

Op 2 juli a.s. gaan nieuwe VN-gesprekken van start over biodiversiteit en bioveiligheid. Op de agenda staan nieuw genetische technieken als synthetische biologie en gene drives, en de effecten die deze kunnen hebben op de biodiversiteit. Dit thema zal de komende tijd ook hoog op de EU-agenda staan; op 25 juli maakt het Europees Hof een uitspraak bekend in relatie tot de juridische status van nieuwe gene editing technieken.

Na een WOB-verzoek heeft CEO documenten verkregen van het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid (VWS) over een Nederlandse onderhandelaar in deze processen. Het was bekend dat de betreffende ambtenaar nauw betrokken was bij de lobbygroep PRRI (Public Research Regulation Initiative), in 2004 opgezet door een voormalige Nederlandse ambtenaar. De PRRI-groep omschrijft zichzelf in de emails als een "like-minded" groep en neemt consistent standpunten in die in lijn zijn met de wensen van de bedrijfslobbies die bij deze VN-processen aanwezig zijn.

De documenten tonen aan dat de ambtenaar op verschillende email-lijsten van PRRI staat. Hierop staan onder andere ook bedrijven als Bayer en leden van verschillende andere delegaties waaronder Honduras, Canada, en Brazilië. Op deze lijsten worden de lobby-activititeiten voor de verschillende VN-bijeenkomsten voorbereid.

De ambtenaar was tevens aanwezig bij een bijeenkomst gehouden op het hoofdkwartier van ILSI (International Life Sciences Institute; een lobbygroep die gefinancierd wordt door de gehele voedselindustrie), en kreeg tijdens onderhandelingsprocessen informatie van de PRRI-groep. Tijdens de laatste Biodiversiteitstop werd een belangrijke werkgroep rond risico-evaluatie van (nieuwe) GGOs stilgelegd op aandringen van een aantal van dezelfde delegaties die vertegenwoordigd waren in de PRRI-groep.

Van 2-13 juli a.s. vinden de volgende bijeenkomsten van het VN Biodiversiteitsverdrag plaats. Hier kunnen aanbevelingen worden gedaan om het werk rond GGO risico-evaluatie op dit niveau weer voort te zetten. Ook zal over belangenconflicten binnen de VN-processen worden gesproken.

CEO heeft het Ministerie van Volksgezondheid gevraagd of dit geval nog in overeenstemming is met de Gedragscode Integriteit Rijk.

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws