• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Kantelpunten
  • Verkiezingen
    • Peilingen: iedereen heeft het CDA nodig, BBB halveert
    • StemWijzer en andere kieswijzers voor de Tweede Kamerverkiezingen 2025
  • Boeken
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

De duurzame horeca rukt steeds verder op

28 april 2019|dooronze correspondent

voedsel restaurant duurzame horeca

Eerlijke visrestaurants, regiokeuken of vegetarisch, duurzaam eten is in verschillende vormen al ruim in de horeca al aan te treffen. Voor duurzame horecabedrijven is er de Green Key certificering, en voor de kwaliteit van de groene keuken is er sinds kort ook een Groene Ster, het duurzame zusje van de bekende sterren van Michelin.

Dat de horeca steeds duurzamer wordt blijkt ook uit uitkomsten van De Duurzaameter, een peiling die elk jaar onder horecaprofessionals wordt gehouden. Zo schrijft Misset over duurzaamheid, dat 80 procent van de respondenten in 2017 al iets deed aan vergroenen van de bedrijfsvoering.

Verspilling tegengaan

Tegengaan van het verspillen van voedsel wordt steeds belangrijker in het verduurzamingsproces. Zo werden er een aantal initiatieven ontwikkeld om voedselverspilling in de horeca terug te dringen door het aanbieden van diners met flinke kortingen. Daarvoor werden verschillende apps ontwikkeld. Ook het kop-tot-staart-principe helpt daarbij: elk stukje van het dier wordt gebruikt. 

Kleinere porties vlees

Minder verspilling en meer gezondheid wordt ook gestimuleerd door het serveren van kleinere porties vlees. De balans wordt hersteld door een groter en gevarieerder aanbod van verschillende groenten. Ook de wijze waarop deze worden bereid kent steeds meer variatie. Prettige bijkomstigheid voor de ondernemer: zo wordt ook de marge gezonder.

Besparing in de keuken

Als het om duurzaamheid in de horeca gaat, mogen we ook de keuken zelf niet vergeten. De juiste apparatuur zorgt ook voor de nodige besparing aan energiekosten en een langere levensduur van de investering. Dat komt zowel het klimaat als het resultaat ten goede.

Meer tips

Wil je als horeca-ondernemer verder gaan met duurzaamheid dan het indraaien van ledlampen of het aanbieden van een vegetarische schotel, kijk dan eens naar de tips waar de Koninklijke Horeca Nederland zegt dat het terugdringen van voedselverspilling, het eten van minder vlees en het zuiniger omgaan met energie een belangrijke rol bij de verduurzaming spelen. Daarmee kun je vast nog een tijd uit de voeten.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • links rechts politiek
    Peilingen: iedereen heeft het CDA nodig, BBB halveert21 oktober 2025 - 17:00
  • uitstoot energietransitie
    Fossiele energie blijft stijgen, klimaatgevaar neemt toe21 oktober 2025 - 10:45
  • nieuwe kerncentrales
    Chaos compleet rond kernenergie in Nederland?20 oktober 2025 - 10:48
  • precisie fermentatie is voedselrevolutie
    Nieuwe subsidie voor vergroten afzet van biologische producten17 oktober 2025 - 13:43
  • markt lokale voedselproductie
    Politiek wringt de samenleving uit17 oktober 2025 - 09:35

Inzicht

  • fudura
    Netcongestie als groeikans: hoe bedrijven sterker uit de energiecrisis kunnen komen21 oktober 2025 - 09:30
  • orkaan
    De klimaatdiscussie nadert de gloeiende kern16 oktober 2025 - 09:31
  • nieuwe spelers voor duurzaamheid mensen
    Duurzaamheid vraagt om nieuwe spelers11 oktober 2025 - 11:10

Opinie

  • orkaan
    De klimaatdiscussie nadert de gloeiende kern16 oktober 2025 - 09:31
  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:


Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
De Onbewoonbare Aarde werpt schaduw over zonnig PasenDuurzame oplossingen voor in en rond je huis
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten