like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

De grote aantrekkingskracht van Canada

Van: op 17 november 2018

eta canada

Als op een na grootste land van de aardbol is Canada een land van uitersten. Het is groot en dunbevolkt, herbergt enorme natuurgebieden en brengt daar met oliewinning in teerzand gebieden ook grote schade aan toe.

Canada heeft een bijzondere aantrekkingskracht op Nederlanders. In de vorige eeuw was het een populaire emigratiebestemming, vooral voor boeren voor wie in Nederland niet voldoende ruimte was om uit te breiden. Die was er in Canada volop.

Als gevolg wonen er in Canada veel mensen die van Nederlandse komaf zijn. Zo wordt er in Canada nu nog steeds door zo’n 140.000 mensen Nederlands gesproken. Zij wonen vooral in de stedelijke gebieden, zoals Toronto, Ottawa en Vancouver. Er zijn vandaag de dag nog steeds Nederlandstalige radiozenders, tijdschriften, bejaardentehuizen en verenigingen. Ook wordt er Nederlandse les gegeven op verschillende Canadese universiteiten, zoals de University of Waterloo in Ontario.

Canadese Nederlanders zijn ook een gewilde vakantiebestemming voor achterblijvende familieleden. Bovendien is Canada gedurende haar geschiedenis dichter bij de Europese cultuur gebleven dat de zuiderbuur de Verenigde Staten, wat de aantrekkelijkheid van het land voor ons deels verklaart.

Duurzamer dan VS

Daarmee had het land ook lang een duurzamer imago dan haar zuiderbuur. Deels is dat te verklaren door de enorme natuurgebieden die het land domineren. Maar de laatste jaren is dat imago stevig onder druk komen te staan door de exploitatie van de enorme teerzandvelden in het westen van het land. Daardoor zijn grote natuurgebieden verloren gegaan.

keystone xl pijpleidingProtesten rond deze projecten en de oliepijpleidingen die ze moeten ontsluiten (zoals ook de bekende Keystone XL pijpleiding) trekken een heel nieuwe groep mensen naar het land.

Maar om welke reden je het land ook wil bezoeken, sinds 15 maart 2016 hebben alle niet-burgers een visum of een Elektronische Reisvergunning nodig om Canada binnen te komen.

eTA nodig

Een eTA is een elektronische reisvergunning om naar Canada te reizen. Van alle vreemdelingen die zijn vrijgesteld van de visumplicht wordt verwacht dat zij een eTA hebben om naar of via Canada te vliegen.

Met een eTA kun je Canada zo vaak als je wil binnenkomen voor de duur van 5 jaar vanaf de datum waarop de eTA is toegekend of tot de vervaldatum van je paspoort, als dat eerder is.

Om een eTA Canada aan te vragen, moet je in het bezit zijn van een paspoort, e-mailadres en een creditcard om de onlineaanvraag te kunnen invullen.

De gegevens die je in de online eTA-aanvraag opgeeft, moeten exact dezelfde zijn zoals die zijn vermeld in je paspoort.

In de aanvraag verstrek je gegevens zoals je naam, geboortedatum en -plaats, geslacht, burgerlijke staat, adres, nationaliteit en paspoortnummer. Ook wordt er gevraagd naar een paar eenvoudige achtergrondvragen om te bepalen of je naar Canada kunt komen. Je wordt bijvoorbeeld gevraagd naar je huidige baan en hoeveel geld je beschikbaar hebt voor uw bezoek aan Canada, en of je medische problemen hebt.

Canada is een veilig land. Toch is het verstandig om reisadvies in te winnen. Ook in Canada kan dreiging voorkomen voor aanslagen, maar het is zeker goed om te weten in welke gebieden er risico’s bestaan op natuurgeweld, zoals bosbranden of overstromingen. Omdat het land zo groot is kan het soms moeilijk zijn om snel hulp te krijgen. Ook via de Nederlandse overheid kun je informatie inwinnen. Ga je binnenkort naar Canada? Vraag nu een eTA voor Canada aan.

 

Meer artikelen uit de categorie: Info