like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

HappyHealthy over koolhydraatarm eten en duurzaamheid

Van: op 17 november 2018

groenten en fruit markt biologisch voetafdruk

Wetenschaps-auteur drs. Oscar Helm heeft voor Duurzaamnieuws.nl een aantal overeenkomsten tussen koolhydraatarm eten en duurzaamheid in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat een koolhydraatarme levensstijl zeker niet hoeft te betekenen dat je veel vlees eet en daarmee jouw impact op het milieu vergroot.

Is koolhydraatarm eten goed voor het milieu?

Koolhydraatarm diëten is goed voor onze gezondheid, effectief tegen obesitas en diabetes. Is het goed voor het milieu? Lukt het je om vet in plaats van suikers te verbranden? Dan lukt het om 30% minder CO2 uit te ademen. Daarnaast kan het ons metabolisme efficiënter maken, waardoor je meer calorieën kunt verbranden. Heb je minder nodig en eet je minder? Dan is dat al een enorme vooruitgang en is het daarmee vanzelfsprekend dat de impact op het milieu verkleint. Daarnaast stimuleert een koolhydraatarm dieet het eten van verschillende soorten groenten. Dit is goed voor de diversificatie van landbouwgewassen en voorkomt een monocultuur.

Ook is het belangrijk om na te denken over de manier waarop je een koolhydraatarm dieet indeelt. Dit hoeft niet met grote hoeveelheden vlees gepaard te gaan. Door minder vlees te eten, zal het mogelijk zijn om een kleinere impact op het milieu te maken. Vlees, kip of vis kan vervangen worden voor plantaardige alternatieven waarin eiwitten te vinden zijn. Door een koolhydraatarm dieet zo vegetarisch mogelijk te maken, is het mogelijk om de impact op het milieu te verkleinen. Plantaardige producten hebben immers een veel kleinere impact op ons milieu dan vlees, kip of vis.

Duurzaamheid en ons lijf

Ook voor ons lijf is duurzaamheid belangrijk. Drs. Oscar Helm heeft door middel van zijn onderzoek achterhaald dat koolhydraatarm eten voor de volgende voordelen zorgt:

  • Door middel van een koolhydraatarme levensstijl worden er veel stabielere bloedsuikerspiegels behaald. Dit zorgt voor een duurzaam en constant energieniveau.

  • Een verzadigd gevoel maakt ons minder hongerig, waardoor de kans op verleidingen kleiner is. Het kan enige tijd duren voor de behoefte aan suikers / koolhydraten afneemt.

  • Een koolhydraatarm dieet is gemakkelijker vol te houden en effectiever dan een vetarm dieet. De kans van slagen is daardoor groter. Aankomen en afvallen kan immers een behoorlijke aanslag op het menselijk lichaam betekenen.

Koolhydraatarm eten en het milieu

Wil je het goed voor jezelf doen en de impact op het milieu verkleinen? Dan past een koolhydraatarme levensstijl. Weliswaar is het verstandig om koolhydraatarm en een vegetarische levensstijl te combineren. In dit geval wordt voor beide werelden het best effect behaald.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Info