like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

De sloopauto van de toekomst

Van: op 30 juni 2016

autowrakDe autobranche staat aan de vooravond van een grootschalige introductie van hybride en volledig elektrisch aangedreven voertuigen. Een moderne auto bevat veel meer kunststof en lichtgewicht metalen dan auto’s van 15 of 20 jaar geleden. Zomaar enkele ontwikkelingen die veel invloed hebben op de recycling van de afgedankte auto. ARN heeft in haar onderzoek ‘De sloopauto van de toekomst’ onderzocht welke gevolgen al deze ontwikkelingen hebben voor de autorecycling branche.

Voor ARN en de betrokken ketenpartners is het van groot belang om te weten welke gevolgen de veranderende materiaalbalans en komst van nieuwe aandrijflijnen hebben op de wettelijke taken van ARN, zoals de recyclingdoelstelling van 95 procent. Onderzoeker Alzira Schaap van ARN: “ARN heeft als uitvoeringsorganisatie namens de autofabrikanten in Nederland de opdracht ervoor te zorgen dat Nederland die 95%-doelstelling haalt. Deze opdracht kunnen we niet alleen realiseren. Onze eigen grote uitdaging is het verder circulair maken van de autorecyclingketen. De samenwerking met onze ketenpartners: autodemontagebedrijven, inzamelbedrijven, recyclingbedrijven, toeleveranciers, tussenhandelaren en metaalrecyclingbedrijven is hiervoor cruciaal.”

Fairphone 3_Staring lady

 

Schaarste grondstoffen vraagt om circulaire oplossingen

Het whitepaper gaat in op de veranderingen in gebruikte materialen en vloeistoffen bij de productie van auto’s. ARN zorgt voor de monitoring van de recyclingprestatie  in Nederland en wil hierin ook een stap verder gaan door hoogwaardige en waar mogelijk circulaire oplossingen te ontwikkelen. Onderzoeker Gert jan van der Have hierover: “Grondstoffen worden schaarser. Ook is  het überhaupt zonde om grondstoffen slechts  voor een toepassing te gebruiken. Dit geldt ook voor de grondstoffen die nodig zijn voor de productie van auto’s. We moeten er in de gehele keten duurzamer mee omgaan om verdere uitputting te voorkomen.  Bij de autoproductie gaat het om duizelingwekkende aantallen. De wereldwijde autoproductie ligt boven de 90 miljoen nieuwe auto’s per jaar. Daarvan komen in Nederland jaarlijks zo'n half miljoen voertuigen op de weg.“

Het whitepaper is hier te vinden.

 

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws