like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Internationale race voor zonneboten van start

Van: op 29 juni 2016

zonnebootOp 2 juli is het weer zo ver: een internationaal veld van zonneboten gaat racen voor de cup van de Dutch Solar Challenge. Een race met inmiddels tien jaar historie.

In Australië organiseren ze de World Solar Challenge op de weg. In Friesland doen ze dat op het water! Dat bedacht medewerker Energiebeleid Bouwe de Boer van de provincie Fryslân/Gemeente Leeuwarden in 2005. Samen met professor Wubbo Ockels van de TU Delft en evenementenorganisator Andries van Weperen werden de ideeën besproken en uitgedacht. Daarna werd opgeschaald tot een volwaardige Elfstedentocht!

Vraag Offerte aan

In 2006 was het zover: de eerste editie van de Frisian Nuon Solar Challenge. Na 24 uur varen in zes dagen tijd voeren vier van de 24 startende boten over de finish, de rest van het veld finisht later. In 2010 veranderde de naam in DONG Energy Solar Challenge vanwege een nieuwe hoofdsponsor.

Met 43 teams had de race van 2010 een record aantal deelnemers. De race innoveerde en etappes werden langer gemaakt. Er deden voor het eerst zonneboten met draagvleugels mee, waarmee aanzienlijk sneller gevaren werd. In 2006 deed de snelste zonneboot bijna 17 uren over een afstand van 200 kilometer, in 2010 werd deze afstand in minder dan 11,5 uren afgelegd. En in 2012 was dit nog sneller; 10 uur en 40 minuten. Ook zien we het deelnemersveld veranderen.

Van hoofdzakelijk Nederlandse deelnemers wordt de DSC steeds internationaler. In 2012 komen deelnemers uit bijna alle windstreken; Brazilë, China, USA en vele Europese landen.

In 2014 deden er 40 teams mee aan de DONG Energy Solar Challenge. Er kwamen teams uit onder andere Bahrein, China, USA, Brazilië, Finland, Polen en Indonesië om met hun zonneboot in het Noorden van Nederland te racen. We zagen veel innovaties bij de teams. Zo had het TU Delft Solar Boat Team een heel nieuw principe toegepast waardoor ze nog minder weerstand hadden en is er voor het eerst ook een team met draagvleugels geweest in de Challenge A.

De editie van 2014 was extra bijzonder door de nieuwe route die niet alleen door Friesland maar ook door Groningen liep. De snelste zonneboot deed er iets meer dan 7 uur over.

De race van 2016 gaat van Amsterdam naar Lemmer, Drachten, Grou om uiteindelijk te eindigen in Leeuwarden. De naam van het evenement is veranderd naar Dutch Solar Challenge. Het inschrijvingstraject is inmiddels gesloten en er staan 36 teams uit binnen- en buitenland aan de start.

 

Dutch Solar Challenge-app nu te downloaden

Alle informatie over de Dutch Solar Challenge is vanaf nu ook te lezen via de app. Het programma, nieuws, deelnemende teams, de race, de route, sponsoren, foto’s, video’s en nog veel meer is te vinden als je in de App- of Play Store zoekt op Dutch Solar Challenge en het welbekende gele zonnetje downloadt.

De app is zowel in het Engels als Nederlands voor Android als Apple. Ook tijdens de race wordt de app, net als onze website, continu van actuele informatie voorzien over wat er gebeurt tijdens de race. Wie is waar de snelste? Hoe verlopen de sprints en endurances? Lees en bekijk het in de app.

 

4 juli 2016 – Energy Valley Event Lemmer

Voor het netwerkevent in Lemmer op 4 juli aanstaande zijn inmiddels spectaculaire arrangementen samengesteld met spektakel op én rond het water. Iedereen kan deelnemen aan dit netwerkevent. Lees alles over de arrangementen op de website.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Friesland, Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws