like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Debat: De aardappel van de toekomst

Van: op 12 juni 2014

zilte aardappelIn het Lekker naar de Boer weekend verdient de aardappel een belangrijk debat. De aardappel is het belangrijkste gewas voor Nederland als het gaat om veredeling en de productie van pootgoed. De commotie rondom deze veredeling van de aardappel en de daarmee in verband staande strubbelingen binnen de aardappelmarkt zullen centraal staan in het debat dat zal plaatsvinden op 22 juni in het aardappelveld van boerderij BioRomeo in Ens.

Van oudsher heeft de veredeling zich gericht op het verhogen van productieniveaus en daarmee zijn andere kwaliteiten behoorlijk verwaarloosd. Niet alleen zijn kleur, geur en smaak in de vergetelheid geraakt, ook heeft resistentie tegen ziekte en plagen lang geen prioriteit gekregen. Hierdoor is de teelt nog altijd erg afhankelijk van de toepassing van chemische bestrijdingsmiddelen.

Deze ondergesneeuwde kwaliteiten zijn in de laatste decennia weer meer erkend, momenteel zijn er verschillende initiatieven actief die met specifieke doelen veredelen. Zo ontwikkelde biologische boer Niek Vos in samenwerking met Meijer een witte phytophthora resistente aardappel: “Bionica”. Ook binnen het Bio-Impuls project is veel aandacht voor verbreding van de veredelingsfocus. Dit project werkt met klassieke veredelingsmethoden en markers aan o.a. biologische phytophthora resistente rassen.

Initiatieven zoals DuRPh en Solynta hebben een andere aanpak. DuRPh staat voor Duurzame Resistentie tegen Phythophthora in aardappel met cisgene merkervrije modificatie. De innovatie waar Solynta zich mee bezig houdt is de ontwikkeling van hybride veredeling van de aardappel. Met deze techniek zal het mogelijk worden om binnen respectievelijk korte tijd (2 a 3 jaar) gewenste eigenschappen in te kruisen.

Waar Niek Vos tegen aan liep na het succesvol ontwikkelen van zijn witte aardappel was de stugheid van de Nederlandse markt die een witte aardappel niet wilde omarmen. Belangrijke factoren hierin zijn o.a. starre regelgeving, gedachtegoed omtrent consumentengedrag en monopolie posities binnen de aardappelsector. Niek Vos vond een innovatieve weg en introduceerde zijn aardappel als “Nieks Witte”. In de tweede helft van het debat zal met prominente spelers binnen de sector worden gezocht naar mogelijke stappen richting meer diversiteit op de aardappelmarkt.

Reeds bevestigde sprekers: Niek Vos (Bionica), Edith Lammerts van Bueren (Bio-Impuls), Pim Lindhout (Solynta), Geert Kessel (DuRPh), Michiel van Geelen (Greenpeace-pieperpad), Jan van Hoogen(Agrico). En verder: McCain, Albert Heijn en Yellow Chips.

 

Datum: Zondag 22 juni 2014

Tijd: 13:00

Locatie: BioRomeo, Zwijnsweg 5, 8307 PP Ens, Noordoostpolder

Entree: € 15,- Volwassenen, € 7,50 Scholieren & Studenten, Kinderen tot 12 gratis.

 

Organisatie: Critical Students Wageningen - Dealing with Food.

Moira de Klyn: moiradeklyn@gmail.com – 0613381257

Patricia Lemmens: esmeralda.p.lemmens@gmail.com – 0642068248

In samenwerking met Krispijn van den Dries – BioRomeo

Krispijn van den Dries: info@bioromeo.nl - 0618643705

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Flevoland, Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. HansM schreef:

    Eindelijk een witte aardappel in NL. Ik geniet van witte aardappelen wanneer ik in het Verenigd Koninkrijk ben, waar de witte aardappel standaard is.

  2. Carsten888 schreef:

    Of misschien een heel ander soort gewas zoals aardpeer of indianenaardappel (apios americana), die veel duurzamer en voedzamer zijn.

    zie ook http://www.pfaf.org/user/cmspage.aspx?pageid=36

    Of helemaal makkelijk: tamme kastanjes zijn een prima aardappelvervanger. Totaal duurzaam, opbrengst in calorien per oppervlak is vergelijkbaar met aardappels.