vpn

We kunnen niet meer zonder het internet. Het internet biedt ons toegang tot allerlei handige applicaties, websites en natuurlijk maakt het internet het ook mogelijk dat je online tegen elkaar kan gamen. Maar doordat er zoveel mensen wereldwijd gebruik maken van het internet, is de kans ook groot dat er mensen met kwade bedoelingen op het internet zitten. Deze mensen, vaak hackers, proberen graag in te breken in de computers van andere mensen om zo hun gegevens of belangrijke bestanden te stelen.

Daarom is het altijd belangrijk dat je er altijd voor zorgt dat je internet verbinding zo optimaal mogelijk beveiligd is. Zo voorkom je dat hackers de kans hebben om in te breken in je computer en dat je bestanden niet meer veilig opgeslagen zijn. Niet alleen de beveiliging van je bestanden moet op orde zijn, maar ook dien je rekening te houden met je privacy. Net zoals in het echte leven dien je te waken voor je privacy zodat mensen die kwade bedoelingen hebben geen misbruik kunnen maken van je identiteit. In het echte leven is dat misschien wat makkelijker, maar op het internet is het niet voor iedereen even duidelijk hoe je ervoor kan zorgen dat je identiteit voor beschermd kan blijven. Je kunt duurzaam omgaan met je online privacy door een VPN te gebruiken. Maar wat is VPN?

Wat is een VPN?

Als je gebruik maakt van het internet en je op zoek gaat naar afbeeldingen of websites of wanneer je op WhatsApp of Facebook gesprekken voert, komen er allerlei gegevens van jou online. Je laat sporen achter. Hier kun je niet zoveel aan doen, want als je gegevens van deze websites wilt bekijken, is het nodig dat er ook allerlei gegevens worden uitgewisseld. Dat wil zeggen dat er gegevens van jouw computer worden gedeeld met de website en dat je vervolgens wat gegevens van de website die je bezoekt bij jou op de computer krijgt.

Je gegevens kunnen vervolgens gebundeld worden en worden verzameld. Op zich is dat niet zo heel erg, maar het kan zijn dat je gegevens gebundeld worden en worden doorverkocht aan derde partijen. Zodra dit gebeurd, kunnen je gegevens voor allerlei doeleinden worden gebruikt (misbruikt). En dit is natuurlijk helemaal niet de bedoeling. Dor middel van het gebruiken van een VPN zorg je ervoor dat je gegevens niet zomaar open en bloot komen te liggen en al helemaal niet worden gebundeld en doorverkocht.

Het woord VPN staat voor Virtual Private Network. Als je het letterlijk zou vertalen, staat het dus voor een privénetwerk waar je verbinding mee maakt om er vervolgens voor te zorgen dat je op een veilige manier contact maakt op het internet. Je online privacy wordt daarmee gewaarborgd doordat er een encryptie van je gegevens plaatsvindt. Dit wil zeggen dat je data versleuteld wordt zodat hackers en anderen niet zomaar met je gegevens mee kunnen lezen.

Een gratis VPN in gebruik nemen

Een belangrijk voordeel van het gebruiken van een VPN is dat je computer verbinding maakt met een server dat vaak in het buitenland staat. Hierdoor krijg je een ander IP-adres toegewezen. Je bent dan minder goed te traceren en daarnaast is het beter mogelijk om op een veilige manier verbinding te maken met het internet en je gegevens beter te beschermen. Alhoewel er verschillende aanbieders te vinden zijn, zijn niet alle VPN's gratis te gebruiken.

Vele aanbieders vragen een aardig maandbedrag voor de diensten die ze aanbieden. Een goedkope VPN is natuurlijk ook gewoon op het internet te vinden. Een van de meest bekende gratis VPN's die je kan downloaden is die van Wireguard. Een killswitch is een voorbeeld van een optie die je kan instellen in je VPN-programma. Een killswitch is een automatische optie binnen je VPN die ervoor zorgt dat je internetverbinding automatisch verbroken wordt als je er even geen gebruik van maakt.

Op deze manier is het veiliger omdat er in de tussentijd ook geen gegevensuitwisseling plaats kan vinden. Dus ook niet wanneer je even geen gebruik maakt van de computer. De meest geavanceerde VPN-programma's bieden deze optie aan terwijl er ook goedkopere VPN-aanbieders of zelfs gratis VPN-verbindingen deze optie mogelijk kunnen maken.

Hoe stel je een VPN in op je computer?

Zodra je hebt gekozen voor een VPN-aanbieder, kun je een programma installeren waarmee je verbinding kan maken met de VPN. Je krijgt vaak een aantal servers te zien op de hele wereld (het aanbod aan servers is afhankelijk van het type abonnement of afhankelijk van de VPN-aanbieder waarvoor je hebt gekozen). Daarnaast kan je ook kiezen voor een aantal opties zoals bijvoorbeeld de kill switch.

Kies voor het gebruiken van een VPN om je gegevens veilig te houden voor derden. Net als in het echte leven dien je heel voorzichtig om te gaan met je gegevens.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws