like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Duurzame koffie op het werk

Van: op 22 juli 2019

duurzame koffie

Bij de term duurzame koffie denken veel mensen al snel aan Max Havelaar, een merk dat zich altijd sterk geprofileerd heeft op het gebied van fair trade en duurzaamheid. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die bewust bezig zijn met hun omgeving en met de impact die ze als organisatie maken. Dit betreft niet alleen leveranciers, maar ook hoe organisaties zelf om gaan met hun koffie consumptie. In dit artikel gaan we in op diverse onderdelen waar je als bedrijf op kan letten bij het serveren van een duurzaam kopje koffie.

Een goed voorbeeld van een bedrijf dat op meerdere vlakken werkt aan een duurzame koffiebeleving is Gio Coffee.  Deze organisatie is gespecialiseerd in koffie voor op het werk en heeft in de afgelopen jaren duurzaamheid steeds verder doorgevoerd in de bedrijfsvoering. 

Koffiebonen

Zo zijn de koffiemelanges van Gio Coffee afkomstig van Rainforest Alliance gecertificeerde koffieplantages. Deze koffieplantages leveren niet alleen een uitstekende kwaliteit koffie, maar beschermen bovendien de natuur en dragen positief bij aan het verbeteren van de leef- en werkomstandigheden van de lokale boeren. Aangezien koffie vaak uit ontwikkelingslanden komt, is er het gevaar van uitbuiting door focus op kortetermijnwinst. Rainforest Alliance helpt boeren bij een duurzame productie en het verkrijgen van een eerlijke prijs. De insteek is een langetermijnvisie waarbij iedereen ook over 20 jaar nog steeds kan genieten van goede koffie.

Koffiebekers en roerstaafjes 

Bij het leveren van koffiebekers en roerstaafjes, maakt Gio Coffee als leverancier aan bedrijven gebruik van producten van FSC-papier. FSC is een non-profit organisatie die is opgericht door verschillende milieuorganisaties vanuit 25 landen. Zij zet zich in voor behoud en verantwoord bosbeheer op globale schaal. Door het gebruik van dit materiaal wordt het verbruik van plastic gereduceerd. Uiteraard is het nog wenselijker om gebruik te maken van afwasbare mokken als bedrijf. Dit scheelt veel afval op jaarbasis.

Hergebruik van koffiemachines 

Gio Coffee heeft regelmatig te maken met koffiemachines die terugkomen, bijvoorbeeld bij het einde van een contract of als een klant upgrade naar een ander apparaat. Deze apparaten worden door de servicemonteurs in de eigen werkplaats van Gio Coffee gereviseerd, zodat ze opnieuw ingezet kunnen worden door andere klanten. Hierdoor wordt de levensduur van apparaten verlengd met een positieve invloed op het milieu. 

Koffieafval

Buiten de reeds genoemde punten die door Gio Coffee worden toegepast, is ook koffieafval een aspect dat je als bedrijf in aanmerking kan nemen in het kader van een duurzaamheid. In bijna elke organisatie wordt er op jaarbasis behoorlijk wat koffieafval geproduceerd. Afhankelijk van het type koffiemachine dat je gebruikt kan dit restafval van bonen zijn, filters met koffie of cups. Hier kun je een steentje bijdragen door koffie samen met organisch afval te scheiden, zodat deze apart verwerkt kan worden. Bij cups heeft het de voorkeur te werken met biologisch afbreekbaar materiaal, in plaats van het veel gebruikte plastic en aluminium. Ook de koffiebekers, roerstaafjes en gerelateerd afval dienen uiteraard met het recycle proces mee te gaan.

Naast koffie, kun je als organisatie ook duurzame thee en andere duurzame producten opnemen in de bedrijfsvoering. Alles start met een stukje bewustwording en het inbedden van duurzaamheid in alle bedrijfsprocessen en in de mentaliteit van de werknemers. Zo kan iedere organisatie vaak zonder al teveel moeite positief bijdragen aan een betere wereld!

Meer artikelen uit de categorie: Info